Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Ez volt 2016 tech világa

2016 végéhez értünk, újra egy izgalmas évet zárhatunk le. Izgalmas eseményeket és újdonságokat láthattunk az elmúlt 365 napban is, amiket most együtt idézhetünk fel!
A Microsoft nagytakarítással kezdte 2016-ot: Megszüntette a régebbi Internet Explorer változatok támogatását, illetve a Windows 8 frissítés nélküli változatát is magára hagyta a cég.

A Microsoft megszüntetései mellett elbúcsúzhattunk a Motorola mobiltelefonokról is. Viszont januárban a megszűnések mellett a modern technológia új csúcseszközeire is rácsodálkozhattunk: Az LG-től 2 méter átmérőjű 4K-s TV-t vásárolhattunk - volna, ha lett volna rá pénzünk, ugyanígy vehettünk volna G.SKILL memóriából 3000 MHz-en futó, 128 GB-osat is (igaz ez 8 x 16 Gb-ként jött össze), illetve 13 Tb-os SSD-t is vehettünk volna már év elején is, amit a Fixstars mutatott be.

A kevesebb pénzel rendelkezőket viszont jobban érdekelhette az év elején a talán az első, viszont biztosan az eddigi legfelkapottabb teljes értékű asztali Android operációs rendszer, a Remix OS 2.0.
Az év elejét mindezek mellett a hackerek is uralták: éve lején tudhattuk meg, hogy 700 ezer ember maradt áram nélkül Ukrajnában, mivel megtámadták annak informatikai rendszerét, egy Ausztrál kórház informatikai rendszerét pedig egy vírus tette hosszú időre használhatatlanná.

Átlagfelhasználók kedvenc weboldala év elején pedig minden bizonnyal a crashsafari.com volt, ami a legtöbb mobilos böngészőt teljesen befagyasztott.
Magyar vonatkozású esemény is volt az év első hónapjában, mikor a magyar Ustream-ot felvásárolta az IBM, illetve Kínán kívül az összes országba, így Magyarországra is megérkezett a Netflix - igaz egyenlőre magyar nyelvű tartalmak nélkül.


Így érkezünk el februárhoz, ami szintén sok eseményt hozott magával: Megtekinthettük az akkor még vadonatúj Chrome felületet - igaz még csak a fejlesztői kiadásokban, illetve a konkurens böngésző is nagy - bár inkább technikai jellegű - újítást jelentett be, miszerint a Firefox a lapokat a 46-os verziótól kezdve elkülönítve, külön feladatként fogja futtatni - így javítva a program biztonságát és stabilitását.

A figyelem középpontjában ugyanakkor nem ezek, hanem a Microsoft állt, aki a Windows 10 terjesztése miatt került a sajtó középpontjába: Februárban lett a Windows 10 frissítés ajánlott frissítés, így a Windows Update alapbeállítások alapján a felhasználó közbeavatkozása nélkül elkezdte a Windows 10-re való frissítést - az eredmény ugyanakkor nem maradt el: Az Xp-t és a Windows 8.1-et megelőzve a 10-es verziójú rendszer a 2. legnépszerűbbé nőtte ki magát az operációs rendszerek között.

A cég ezek mellett viszont még egy meglepetést is bemutatott, mivel a SwiftKey felvásárlására nem sokan számíthattak. Februárban jelent meg a a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2016-os Global 500 ranglistája is, ami alapján a Apple, Google, Samsung, Amazon és Microsoft volt az 5 legértékesebb cég a világon.


Ezek mellett új technológiákkal is találkozhattunk ebben a hónapban a Passive Wi-Fi révén, ami révén a Wi-Fi használat akár tízezerszer kevesebb energiával is véghez mehet az ezt használó eszközöknél. Ez a hónap egy előző évekből származó, azonban addigra már érdektelenségbe torkolló technológiai trend végét is jelentette, amikor a Samsung és LG is bejelentette hogy leáll a 3D-s tv-k gyártásával.


A hónap végére a tech-sajtót azonban egy másik esemény uralta: Kiderült hogy a Linux Mint hivatalos oldaláról elérhető telepítő kémprogramot, vírust terjesztett. Magyarországon pedig ekkor a taxi vs Uber vita kibontakozására figyelhettünk, így nem lett akkora hírértéke a OpenSignal felmérésének, melyben az országok mobilinternet 4G hálózatáról készítettek toplistát, ahol Magyarország a 3. helyezést tudta elvinni.


Március, április és május hónapokban kicsit megpihenhettünk, sokkal kevesebb nagy tech bejelentés, esemény történt mint az előző 2 hónapban. Rácsodálkozhattunk a világ legnagyobb, 16 Tb-os SSD-jére a Samsung által, megnézhettük az első élőben közvetített 360 fokos YouTube videónkat, és kipróbálhattuk a vadonatúj Instagram mobilalkalmazást, lletve Androidos Skype-t.


A nagy szoftveres újdonságokat a Microsoft szolgáltatta ebben a 3 hónapban: megkésve megjelent a mobilokra is a Windows 10, illetve ekkor nézhettük meg először a Windows új funkcióját, a Linux alrendszert.
Áprilisban a Windows-os QuickTime-től is elbúcsúzhattunk (már amennyiben valaki még használta volna).

A kevés újdonság mellett a legnagyobb internetes reklámszövetség, a Interactive Advertising Bureau minden weboldal számára a reklámblokkolók blokkolását javasolta. Mindeközben 1 év alatt a zsarolóvírusok száma megötszöröződött - melyek "népszerűsége" azóta is nő.
Magyarországon ez idő alatt a meglettek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatának nyertesei, akik révén 1 millió új háztartásba juthat el 2018-ra a szélessávú internetkapcsolat, illetve bemutatásra került az új menetrendek.hu egységes Volán és MÁV menetrend keresővel.


Az év második felében a Microsoft a Windows 10-el újra középpontba került, ugyanis 07.29-én megszűnt az ingyenes Windows 10 frissítési lehetőség, illetve 2016.08.02-én megjelent a Windows 10 évfordulós frissítése is.
Megnézhettük még a VLC új, Windows 10-es változatát, az új Linux-os Skypet - igaz egyenlőre csak Alfa változatban - illetve megtudhattuk hogy az Opera kínai kezekbe kerül.


mindezek mellett el kellet búcsúzunk az előző század egyik nagy találmányától, mivel az utolsó gyártó, a Funai Electric is bejelentette a VHS gyártásának leállítását. A hónap kérdését azonban egy baleset adta: Az önvezető Tesla halálos balesete megosztotta az embereket a mesterséges intelligencia, a gép által irányított vezetés, illetve a szoftver felelőssége témakörökben is.


Magyar vonatkoztatásban érdekes statisztika jelent meg az év felénél, miszerint csökken hazánkban a kalózkodás mértéke, és egyre több a megvásárolt szoftver, illetve az Uber vs taxi vitának a végére is pont került az Uber megszűnése révén.


Augusztus a Nintendo-val indult a Pokemon Go révén, amivel több hónapig meghatározta a mobilos játéktoplistákat. A Google-tól is sok újdonságot kaphattunk: Megjelent az Android 7.0 illetve napvilágot láttak a hírek az Android és a ChromeOS egyesüléséről. A Mozilla új logót választott magának a Facebook pedig a reklámblokkolókat kicselező hirdetési formákkal próbálkozott.


Szeptemberben fojtatódott a reklámblokkolásról szóló történet, amikor az EU illegálissá nyilvánította azok hálózati szintű blokkolását, amit tetőzött az Adblock Pus bejelentése, miszerint az oldalakon saját reklámjait fogja elhelyezni a blokkoltak helyett.


Ekkor jelentek meg az Apple új termékei, a iPhone 7 és a 7 Plus is, A Sony jóvoltából megjött a PlayStation 4 Pro is, a Samsung pedig az év robbanásszerű népszerűségnek örvendő telefonját, a Note 7-et szolgáltatta. A Google a videós platformján elindította a YouTube Community-t, ami révén klasszikus közösségi oldali elemekkel bővítette annak tudását.


Az OpenSignal szeptemberi kutatásából pedig megtudhattuk hogy a mobilinternetet vizsgáló felmérésben Magyarország a 3. helyen végzett.
Október csendesen telt el, a legnagyobb esemény talán az volt hogy megismerhettük az Android 7.1-et.
Az év utolsó 2 hónapja viszont újra sok újdonságot hozott: Egyrészt megszűnt a híres/hírhedt ingyenes Windows 10 frissítési lehetőség, illetve megtudhattuk hogy elfogytak az IPv4 címek. A Microsoft fejlesztési közül a Visual Studio 17 BETA-ja, a mobilon futó asztali alkalmazások, illetve hogy a PowerShell váltja a parancssort volt a legfontosabb újdonság - meg persze az, hogy Windows 10 alatt egy frissítéssel sokak számára elérhetetlenné vált az internet.

Megünnepelhettük hosszú évtizedek munkáját a Galileo működésének indulásakor. Az Intel pedig 32 magos - szerverekbe szánt - processzorral zárta az évet. Magyarországon a Telekom bejelentette a gigabites internetcsomagját, illetve megkezdte az IPv6 átállást. A Telenor pedig 1.2 gigabites mobilinternetet tesztelt hazánkban. Ezek mellett az év utolsó hónapját kevésbé szép esemény is kísérte, mikor feltörték a brit Tesco bank rendszerét, ami legalább 20 000 ügyfélt érintett.Mindezek alatt megünnepelhettük az Xp és az Xbox és a Wikipedia 15, a magyar Wikipedia 13, az első weboldal, az első .hu-s webcím, a JPG képformátum, illetve a Linux 25, az első mikroprocesszornak pedig a 45 éves évfordulóját.
Sajnos búcsúzkodnunk is kellett az évben, 74 éves korában meghalt az email és az internetes fájlátvitel feltalálója Ray Tomlinson, 75 évesen John Ellenby a laptopok feltalálója.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}