Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Biztonság

A sötét web: Hogyan csatlakozhatunk a Dark Webre?

A Dark Web egy sokak által ismert kifejezés. Az úgynevezett sötét webet a hatóságok figyelemmel kísérik, de nagyon nehéz ellenőrizni, visszakövetni a tevékenységet és megtalálni az érintett személyek helyét. Bár a sötét web sokféle célra használható, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy számos bűnöző használja ezt a lehetőséget és veszélyes lehet azok számára, akik nem ismerik azt. Ez a cikk egyszerűen csak tájékoztatásul szolgál.

Mi az a deep web?

Mielőtt nagyon belemélyülnénk az internet sötét bugyrába, érdemes beszélnünk a deep web-ről is. Ez nem indexelhető tartalmat jelent, mint különböző személyes nyilvántartások (orvosi), illetve kártyaadatok (bankkártya). Beletartozhat még a Facebook-on a hozzászólások, privát céges e-mail címek.

Az indexelést weboldalak alkalmazzák annak érdekében, hogy a célközönségüket elérjék különböző címszavakkal a keresőkben. Emellett pedig a keresőket is segítik vele, hogy releváns adatokat kapjanak a felhasználók.

Mi a különbség a dark web és a deep web között?

  • A „deep web” nem indexelhető tartalom.
  • A „dark web” a szándékosan rejtett tartalom.

A dark web, azaz sötét web pont arról szól, hogy a keresők és átlagos felhasználók elől is el legyenek rejtve a tartalmak. Nem utolsó sorban pedig az azonosítás lehetőségét is megnehezíti az indexelés és könnyed elérés hiánya.

Hogyan lehet elérni a sötét webet?

A dark web elérésének legjobb módja a Tor Browser használata. A Tor Browser VPN segítségével csatlakozik a hálózathoz, így teszi lehetővé azt, hogy lenyomozhatatlanok maradjunk. A webhelyek nem tudják nyomon követni az IP-címünket és a naplózás sincs.

A Tor Browser-t innen tudjuk letölteni. Viszont érdemes rendesen beállítani.

Hogyan kell beállítani a Tor Browser-t?

A webhelyek az IP-címünkön keresztül megtudhatják a tartózkodási helyünket és a szolgáltatói adatokról is tudnak. A Tor böngésző tehát lehetővé teszi az IP-kapcsolat elrejtését, illetve kilépési és belépési csomópontjának kiválasztását. A Tor Browser kilépési csomópontjának módosítása szükséges:

Indítsuk el a Tor böngészőt a parancsikon segítségével. Fogadjuk el a feltételeket és csatlakozzunk.

Zárjuk be, majd ahová telepítettük navigáljunk a következő mappába:

Browser > TorBrowser > Data > Tor

A torrc fájlt keressük meg a megnyitott mappában. Nyissuk meg notepad++-szal vagy akár jegyzettömbbel.

Két entert nyomjunk a végére, majd illesszük be a következőt:

ExitNodes {US} StrictNodes 1

Mentsük el. Indíthatjuk a Tor böngészőt.

A böngészőt érdemes angol nyelvre állítani, illetve nagyobb biztonság érdekében egy Hyper-V-re vagy VirtualBox-ra telepített Windows 10-en futtatni.

Hogyan nyithatunk meg egy „sötét weboldalt”?

A sötét weben nem a megszokott linkeket alkalmazzák annak érdekében, hogy egy egyszerű felhasználó ne tévedjen csak úgy rá. Leggyakoribb a változó karakterű domainnevek, illetve az .onion kiterjesztés használata.

Példaként:

us.eajwlvm3z2lcca76.onion

Keresni a darkweben?

Az nem olyan egyszerű és nem is szívesen vezetnék bele mindenkit, de lehetőséget ad egy viszonylag publikus weboldal a thehiddenwiki.

Ezen a weboldalon össze van szedve különböző sötét weboldal kereső, illetve aktív sötét webes fórumok.

A sötét web következő részében szeretnék részletesebben kitérni a veszélyeiről. Érdemes megvárni.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}