Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

[És ezt tudtad?!] Mennyi is egy Giga?

Mindenki tudja, hogy az informatikában a mértékegységek között a váltószám az 1024. A többség még megmagyarázni is megtudná: Mivel a gépek kettes számrendszert használnak, így 2 hatványaival kell számolni. Vagy mégsem? A probléma megoldásában a SI mértékegység-rendszert hívjuk segítségül, hiszen ebben a rendszer egyértelmű jelentést ad az előtagoknak: a kilo ezerszerest, a mega milliószorost, a giga pedig milliárdszorost jelent. Az az ez alapján egyértelműen 1000-szeres a különbség például a mega és a giga között. Viszont akkor hogy jön ide az 1024-es váltószám?
Az egész kavarodás 1900 évek közepe táján kezdődik: Mivel már a számítógépek több ezer byte memóriát is tartalmazhattak, szükségessé vált a hosszú számsorokat valamivel rövidíteni. Erre azt a megoldást találták ki, hogy az 1024 byte-t egy K-betűvel fogják jelölni az értékekben. Így lett az 1024byte-ból 1Kbyte, 2048byte-ból 2Kbyte. A probléma a megoldással csak a fentebb írt SI mértékegység-előtagokkal (prefixum) való hasonlóság volt: Így hamarosan elterjedhetett a kilobyte megnevezés, ahonnan már egyenes út vezetett a megabyte-hoz, majd a további előtagok átvételéhez, csak éppen 1000 helyett 1024-es váltószámmal.
Az ellentmondások elkerülésére az előtag jelentése és a váltószám között már az 1960-as évek végén elkezdtek megoldásokat keresni, de a mindenki által, hivatalosan is elfogadott megoldásra 1998-ig kellett várni: Ekkor az IEC (nemzetközi elektrotechnikai bizottság) összefoglalta, és egyértelműsítette a jelölésrendszert: Az előtagokat a nevük szerint kell értelmezni, viszont az 1024-es számításokhoz egy új előtagrendszert is létrehoztak. Így jött létre a kibibyte, Mebibyte, Gibibyte, és nagyobb mennyiségeket kifejező társaik, melyekben a bi a bináris szóra utal. Rövidítésük a kezdőbetű és a byte szó közé írt i betűvel történik: Kibyte, Mibyte, vagy csak rövidebben Kib, Mib, stb.

A problémáknak még mindig nincs vége: Az új jelölésrendszer a köztudatban nem nagyon terjedt el: A merevlemezeket, pendrive-kat, SD-kártyákat gyártó cégek a 1000-res váltószámmal szeretnek számolni, viszont a számítógépes programok - beleértve a legtöbb operációs rendszert - 1024-el számolnak, viszont - tévesen - gigabyte-oknak és megabyte-oknak írják az eredményt. Így lesz a 8 Gb-s pendrive-ból a 7.45 Gib-os. 
A probléma másik forrása hogy sok átváltóprogram rosszul kezeli az átváltásokat, és még mindig 1024-el számolnak mega és giga között. Sőt, még a tankönyvgyártással foglalkozó Mozaik interneten elérhető anyagában is hibásan szerepel az információ.
Adódhat a kérdés: Ha a Windows, az átváltóprogramok, sok szoftver sőt a tankönyvek is hibásan jelenítik meg a mértékegységet, más programok, merevlemezgyártók meg jól, akkor honnan lehet tudni, hogy az a gigabyte most 1000-rel, vagy 1024-el van-e számolva? Leginkább sehonnan, ez csak akkor derül ki, ha magunk mérjük meg az adott méretet. Viszont ha esetleg mebibyte van feltüntetve, akkor biztosak lehetünk az 1024-es váltószámban, itt nem szoktak keveredések lenni. 

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}