Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

[És ezt tudtad?!] A webkamerát a lustaság hozta létre

Elég sok eszköz van, aminek a történetét ismerjük, és általában nincs bennük semmi érdekes, viszont van egy eszköz, amiről mindez már nem mondható el. Igen, a webkameráról van szó. Történetünk 1991-ben cambridge-i egyetem Számítástudományi Tanszékén játszódik, így meg kell ismerkednünk az akkori helyszínünkkel, hogy megértsük mi vezetett a webkamerához:

Az egyetem pihenőszobája, melyet a diákok csak Trojan room-nak hívtak, távol esett a labortól, ami nem is lenne alapból probléma, de sajnos a kávéfőző is ebben a távoli helységben volt. Az egyetem néhány diákja miután megunta, hogy gyakran feleslegesen sétáltak el kávéért, mivel az már elfogyott, úgy döntöttek megoldják a problémát. Mivel sosem kifogyó kávéfőzőt nem tudtak csinálni, ezért áthidaló megoldást találtak ki: 

kamerát kötöttek egy Acorn Archimedes gépre, mely a kávéfőzőt figyelte, és helyi hálózaton továbbították a képét. Quentin Stafford-Fraser nevéhez a kliens oldali, Paul Jardetzky-hez pedig a szerver oldali program köthető. Bár a másodpercenkénti 1, 128×128-as felbontású, szürke árnyalatú kép nem számított kiemelkedőnek egy kamerától, de ez mégsem egy sima kamera volt, hanem az első webkamera, így mindenképpen szép teljesítmény mindez.

1993-tól kezdve nem csak helyi hálózaton, hanem interneten is követhető volt az adás, egészen 2001 augusztus 22-ig, amikor is átalakítás miatt megszűnt a kávét figyelő webkamera feladata is.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}