Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

[És ezt tudtad?!] Windows, ami sosem jelent meg

Az Into.hu rendszeres olvasói megszokhatták, hogy oldalunkon az újdonságokkal, illetve a mindennap használt eszközökkel, szoftverekkel foglalkozunk. Nos ezen most változtatunk! Új sorozatunkban, az És ezt tudtad?!-ban az informatikai témájú érdekességeket, csúfosan megbukott, vagy csak elfelejtett szoftvereket, vagy akár 1-1 sikeres termék nem túl ismert háttértörténetét mutatjuk be! Nézzük is az első témánkat:

A Windows története elég ismert, mint szinte mindenki tudja, hogy a '90-es években 2 termékvonal volt: Az Ms-Dos-ra épülő 9x vonal, és az új alapokra épülő, de Windows 3-al kompatibilis rendszer, az NT. Már nem annyira ismert történet, hogy a Microsoft elkezdte fejleszteni a Windows 96-ot is, a Nashville kódnév alatt futó projektről legtöbben azt feltételezik, hogy ezen a néven jelent volna meg.

Ez a sosem megjelent operációs rendszer az internet jobb kihasználását vette (volna) célba: az Internet Explorer 3 olyan újításokat kapott, mint az ActiveX és az Office dokumentumok megjelenítése, illetve ebben a rendszerben lehetett volna először használni az Active Desktop-ot, mely szolgáltatás segítségével egy weblapot használhattunk az asztal háttérképeként. Ezek olyan újdonságok, amik később valamilyen formában, a következő Windows verziókban megjelentek, viszont a Nashville-nek lett volna egy különleges funkciója: A fájlkezelőt és a böngészőprogramot egyesítették volna. Nem tudják elképzelni? Mi sem tudtuk, így kerestünk egy képet róla:

Kép forrása: windowsitpro.com

Ezek után jött a Windows 98, majd jön a következő csavar: Windows NT vonalon elkezdték fejleszteni az otthoni felhasználóknak szánt rendszert. A Neptune kódnevű projektet aztán leállították, a fejlesztők a Windows 2000-hez kerültek. A Windows 2000 megjelenése után jön az utolsó csavar: volt egy Windows 9x alapú Odyssey projekt is az XP előtt. Ez a projekt a 2000 és a ME után a leglátványosabb újítása a megjelenés átalakulása lehetett volna. Ez nem történt meg, helyette elővették a Neptune projektet, hozzáadták a Odyssey-ban tervezett, illetve már elkészült újításokat, így megszületett a Whistler kódnevű rendszer, amit ma már csak XP-ként ismerünk.

Ezzel vége lett A DOS-ra épülő 9x ágnak, és az NT ág maradt életben: csak éppen az NT tagot már régen nem használjuk a rendszerek nevében. Ráadásul a 9x ággal együtt az ilyen érdekes csavarok is eltűntek, azóta minden bejelentett Microsoft rendszer el is készült.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}