Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Hogyan hozzunk létre egy fórumot? (2. rész)

Sorozatunk első részében megismerkedtünk egy uCoz rendszerben készült fórum megszerkesztésének alapelveivel. Ebben a részben megmutatjuk, milyen beállításokat adhatunk meg a fórumunk számára, valamint különböző műveleteket fogunk végrehajtani a fórumunk keretén belül.

A fórum modul beállításai

A fórum beállításait a Vezérlőpult >> Fórum >> Modul beállításai oldalon érhetjük el.

A MODUL ALAPBEÁLLÍTÁSAI

 • A modul neve: Ha a modulnak más nevet (pl. Közösség) szeretnénk társítani, akkor írjuk be ebbe a mezőbe a kívánt nevet.
 • A fórum részt vesz a uCoz fórumainak a toplistájában: A jelölőnégyzet bejelölésével hozzáadhatjuk a fórumunkat a top.ucoz.hu listájához.
 • A régi struktúrájú Title: A jelölőnégyzet aktiválásával az alap cím lesz megjelenítve a böngészőfülön (tehát az, amelyik minden oldalon megjelenik).
 • A válaszadási űrlap külön oldalon található: Ha nem szeretnénk a téma oldalán megjeleníteni a válaszadási űrlapot, hanem egy külön oldalon, akkor jelöljük be ezt a jelölőnégyzetet. Ezután, ha valaki válaszolni akar egy témára, a Válasz gomb megnyomásával eljut egy oldalra, ahol megírhatja a választ.
 • Használj AJAX-ot a bejegyzés szerkelesztésre: Ha úgy szeretnénk szerkeszteni egy bejegyzést, hogy közben ugyanazon az oldalon (a téma oldalán) maradunk, akkor jelöljük be ezt a jelölőnégyzetet.
 • Témák száma egy oldalon: Beállíthatjuk, hány téma legyen felsorolva egy oldalon.
 • Üzenetek száma egy oldalon: Beállíthatjuk, hogy a téma egyik oldalán hány üzenet jelenjen meg.
 • Bejegyzések mennyisége az RSS szalagon: A fórum RSS-jében található bejegyzések száma.
 • Az üzenet maximális hossza: Beállíthatjuk az üzenet karaktereinek maximális számát.
 • uAPI használata a modulban: Ez a funkció még nem érhető el, de hamarosan elérhetővé válik. Segítségével engedélyezhetjük a uApi-t a fórumon, de ez már a fejlettebb, nagyobb tapasztalattal rendelkező felhasználók számára lett kitalálva.
 • Az "Ennyien nézték meg" oszlop megjelenítése a témák listájában: Megállapíthatjuk, hogy a megtekintések száma megjelenjen-e a témák listájában.
 • A témák listája alatt mutassa az állapotjelző ikont: Megjeleníthetjük vagy elrejthetjük a jelmagyarázatot a témák listája alatt.
 • A felhasználó jogait listázó blokk mutatása: A funkció engedélyezésével az aktuális felhasználói csoport megtekintheti hozzáadási jogait a témák listájának alsó részén, jobb oldalon.
 • A felhasználó állapotának jelzése (Online/Offline): Megjeleníti/elrejti a felhasználók állapotát.
 • A témát forrónak jelöljük abban az esetben, ha benne több üzenet található mint: Egy témát akkor nevezünk forrónak, ha rengeteg üzenettel rendelkezik. Itt állíthatjuk be, hogy mennyi üzenetet kell tartalmazzon egy téma, ahhoz, hogy forróvá váljon.
 • Egyszerre feltölthető fájlok maximális száma: Beállíthatjuk, hány fájlt lehessen feltölteni egyszerre egy üzenetben.
 • A feltölthető fájlok maximális mérete: Megadhatjuk a feltölthető fájlok maximális méretét (kilobájtban)
 • A kicsinyített kép méretei: A feltöltött képek kicsinyített verziójának méretei (szélesség x magasság pixelben).
 • Az eredeti kép maximális méretei: Megadhatunk egy méret-határt a feltöltött képekhez (szélesség x magasság pixelben). Ha azt adjuk meg, hogy 0x0, akkor nincs korlátozva.
 • Napok száma, amíg a felhasználók szerkeszthetik, vagy eltávolíthatják a saját témáikat: Itt állíthatjuk be, hogy egy saját üzenet-szerkesztési és törlési joggal rendelkező felhasználói csoport tagjai hány napig tudják szerkeszteni saját témáikat.
 • Azon napok száma, amíg a felhasználók szerkeszthetik, vagy törölhetik a saját üzeneteiket: Itt állíthatjuk be, hogy egy saját üzenet-szerkesztési és törlési joggal rendelkező felhasználói csoport tagjai hány napig tudják szerkeszteni saját üzeneteiket.
 • A statisztikában szerepeltetni a "Ki van online" felhasználókat az egész honlapról: A fórum főoldalán található statisztika megjeleníti a honlap bármelyik oldalán levő látogatókat, amennyiben ez a jelölőnégyzet be van pipálva. Ellenkező esetben csak a fórumot látogatók jelennek meg.
 • Az Admin e-mailban való értesítése új bejegyzés érkezéséről: Ha új bejegyzés érkezik, e-mailben értesülhetünk.
 • Moderátorok értesítése funkció bekapcsolása "rossz" üzenetek esetére: Ez egy jelentés-funkció, melyet a fórum mezei felhasználói használhatnak arra, hogy egy nemkívánatos tartalmú üzenetet jelentsenek a moderátorok felé.
 • Az E-mail értesítés funkció bekapcsolása új válaszok esetére: Új válaszok esetén a téma nyitója e-mail értesítéseket kaphat.
 • Kösse az első bejegyzést Wiki-hez hasonlóan a témához: Az első bejegyzést egy általunk testreszabott Wiki-bot fogja viselni, de a téma továbbra is a létrehozója tulajdonában fog állni.
 • Ne mutassa az al-fórumok témáit a fórumokban: Ha ezt bejelöljük, akkor az al-fórumokban hozzáadott üzenetek nem fognak megjelenni a szülő-fórum listájában.

IKON- ÉS GOMBKÉSZLETEK BEÁLLÍTÁSA

Az előző listában három dolgot nem tüntettünk fel: Gombok készlete, Ikonok készlete és Ikonok készlete 2. Ezekre külön szeretnénk kitérni.

Ezekben választhatunk ki tetszésünknek megfelelő gombokat és ikonokat. 

 • Gombok készlete: Az új téma, új kérdőív, új válasz, szerkesztés, törlés stb. gombok ikonjai. 
 • Ikonok készlete: Az alap ikonok készlete.
 • Ikonok készlete 2: Egyéni útvonal a jelmagyarázatban levő ikonok módosításához.

A szövegekre külön-külön rákattintva megtekinthetjük, milyen ikonkészletek vannak. Az ikonkészletek bemutatóikonjára kattintva megtekinthetjük a többi ikont is, amire az egyéni gomb- és ikonkészletek létrehozásához lesz szükségünk.

EGYÉNI GOMB- ÉS IKONKÉSZLETEK LÉTREHOZÁSA

 1. Ehhez létre kell hoznunk külön-külön az összes szükséges ikont, amit az előbb leírt módon tekinthetünk meg. Fontos, hogy pont ugyanúgy nevezzük el az ikonokat, mint az ablakban.
 2. Hozzunk létre egy új mappát a honlapunk Fájlkezelőjével, majd töltsük fel az ikonokat. 
 3. A fent leírt első két elemnél válasszuk ki a listából a saját készlet elemet, majd a Fájlkezelővel keressük meg a létrehozott mappát.
 4. Az Ikonok készlete 2 esetében manuálisan be kell illesztenünk a mappa elérési címét (URL).

MŰVELETEK A FÓRUMUNKBAN

A fórumunkban létrehozhatunk témákat, kérdőíveket, valamint válaszolhatunk más témákra. A hozzáadott témákat, üzeneteket moderálhatjuk, tehát ha valami kifogásolhatót tartalmaz, vagy olyasmit, amit a Szabályzat tilt, egyszerűen csak töröljük, vagy átszerkesztjük az üzenetet.

Egy témát a téma-listában található kis X gombbal törölhetünk, vagy helyezhetünk át (illetve a téma oldalán a Moderátor beállításai lista keretén belül). 

Egy üzenetet az üzenet alján található gombok segítségével szerkeszthetünk, illetve törölhetünk. Ugyanitt megtalálható az Idézet (Quote) gomb, amivel a kimásolt szöveget idézhetjük az új hozzászólásban.

A felhasználók feliratkozhatnak egy témára vagy fórumra, ezáltal e-mail értesítéseket kapnak a téma/fórum frissítéseiről. Ezt a téma/fórum gobb felső sarkában található Feliratkozás a témára/fórumra hivatkozásra történő kattintással érhetik el. Bármikor leiratkozhatnak, ha ismét megnyomják.

Mi jön ez után?

A sorozatunk harmadik részében megtanuljuk, hogyan hozzunk létre egy fórumszabályzatot, hogyan írhatjuk át a régit, illetve megtanuljuk kezelni a felhasználói csoportok jogait a fórum keretén belül. A negyedik rész tartalmát viszont még nem áruljuk el, de annyit elmondunk, az a legérdekesebb része :) 

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}