Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Hogyan hozzunk létre egy fórumot? (4. rész)

Elég régóta nem ígérgetjük a sorozatunk negyedik, és egyben utolsó részét. Eddig megismerkedtünk minden egyes lépéssel, már rég használatba vehettük a fórumunkat, de mi lenne, ha egy picit extravagánsabbá tennénk azt? Ezt a uCoz rendszerben csak CSS ismeretekkel valósíthatjuk meg, de megpróbáljuk úgy elmagyarázni a dolgokat, hogy mindenki megértse.

Ahhoz hogy kellőképpen meg tudjuk valósítani a bizonyos elemek testreszabását, ismernünk kell azok CSS osztályait vagy ID-jait. A továbbiakban ezeket fogjuk elmagyarázni.

Még mielőtt fejest ugranánk mindenbe...

...tisztázzunk le pár dolgot:

 • A honlap CSS sablonját a Vezérlőpult >> Külalak szerkesztése >> Stílusok táblázata (CSS) oldalon szerkesztheted. Mi csak itt fogunk dolgozni.
 • Egyes CSS elemek stílusa már alapértelmezetten be van állítva a sablonokban. Hogy ne bonyolítsunk a helyzeten, azt ajánljuk, előbb keressük meg az adott elem osztályát vagy ID-ját a Keresés funkció segítségével. 75% hogy lesz találat, ebben az esetben módosítjuk az adott helyen, ellenkező esetben létrehozunk egy új sort a CSS végére, és ott hozzuk létre az új osztályt/ID-t a kívánt attribútumokkal. 
 • Kezdőknek: az osztályt úgy lehet felismerni, hogy előtte pont (.) áll, az ID-t úgy, hogy egy rácsot (#) van a megnevezés előtt. A tulajdonságokat a megnevezés után kell írni két kapcsos zárójel közé ({...}), elválasztani pedig pontosvesszővel kell (;). Természetesen ha ezeket nem tudtad, akkor valószínűleg nem fogod tudni, milyen tulajdonságok használhatóak fel, ezért érdemes szétnézni olyan oldalakon, ahol megtanulhatod a CSS nyelvet.

A fórum modul főoldalán levő elemek testreszabása

Igazából F12 segítségével könnyen meg lehet állapítani a bizonyos elemek osztályának/ID-jának megnevezését. Akár itt is megállhatnék, de akkor nem lenne értelme a cikknek, ezért most felsorolom az összes elem megnevezését.

Húúú, hát egy egy picit túl lebonyolítottam. De most elmagyarázom:

 • A teljes fórum a .forumContent osztályba van foglalva.
 • A fórumon belül egy táblázat (pl. egy fejezet táblázata és a kiegészítő információk táblázat) a .gTable osztály alatt van deklarálva.
 • A fejezet címét .gTableTop néven említik. Ez ugyanakkor a téma címe is a téma oldalán.
 • A fejezetcím alatti sor (Ikon, Fórum, Téma stb.) külön-külön a .gTableSubTop nevet viseli. 
 • Ha egy picit lennébb megyünk, bonyolultabb a helyzet, de elég ha a logikára hagyatkozunk. Az ikont befogadó cella neve .forumIcoTd, a fórum információit befoglaló cella a .forumNameTd nevet viseli, a fórumban létrehozott témák és hozzászólások számát a .forumThreadTd, illetve a .forumPostTd osztállyal rendelkező cellák tartalmazzák a fórum frissítéseit pedig a .forumLastPostTd cella tartalmazza.
 • A fórum neve az a.forum osztály.
 • A frissítések cellájában levő elemek osztályai meg vannak magyarázva a képben.
 • Az "Összes üzenet olvasottnak jelölése" link neve a .funcLink.
 • A kiegészítő információk esetében a tartalom neve .gTableBody1 (a képen alul zöld színnel van jelölve).
 • A rekordlátogatás sora .statsRecords néven van megkeresztelve.

Egy fórum vagy al-fórum oldalán levő elemek testreszabása

Az oldal felépítése megegyezik a fórum főoldalával, de van pár módosulás, új elem. A következő kép tartalmazza az elemeket:

A téma oldalán található elemek testreszabása

Mivel itt rengeteg elem található, és valószínűleg be sem férnének az elem-megnevezések egy képben, úgy gondoljuk, itt az ideje felfedezőútra indulni! Most nem soroljuk fel az elemeket, hanem megmutatjuk, hogyan tekintsd meg bármelyik elem megnevezését!

1. Először is kattintsunk jobb egérgombbal a testreszabni kívánt elemre.

2. Válasszuk ki az Elem megtekintése (vagy az annak megfelelő opciót).

3. A megfelelő elemnél class vagy id között találjuk az osztályt, illetve ID-t, amit fel kell használnunk.

4. Ha class, akkor a Stílusok táblázata sablonban pontot teszünk a név elé, ha ID, akkor rácsot (#).

Kérdésem van. Kérdezhetek?

Természetesen. Ha valami nem tiszta, vagy valaminek az osztályát/ID-jét szeretnéd megtudni, de nem tudtad megtalálni, akkor kérdezz itt vagy a uCoz közösségi fórumon! 

Ennyi?

Hát igen. Ez a sorozat véget ért. De ennek ellenére továbbra is közzéteszünk uCoz-ról szóló cikkeket! Sok sikert kívánunk a fórumod fejlesztésében!

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}