Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Hogyan hozzunk létre egy fórumot? (1. rész)

Bizonyára sokan szeretnének létrehozni ingyen egy online közösséget, egy vitafórumot, ahol különböző dolgokat beszélhetnek meg az ugyanazokkal az érdekekkel rendelkező felhasználók. De mi van akkor ha ehhez nincsenek meg a kell webprogramozási ismereteink? A uCoz segítségével létrehozhatunk egy professzionális fórumot, mely különböző funkciókkal rendelkezik: ilyen például a csoportok, rangok, kategóriák, fórumok, al-fórumok, és még sok más hasznos funkció.

1. A fórum létrehozása

A. REGISZTRÁCIÓ

Egy fórum létrehozásához előbb regisztrálnunk kell a uCoz rendszerben. Amennyiben már regisztráltunk és létre is hoztunk egy honlapot, elegendő aktiválni a fórum modult.

B. A MODUL AKTIVÁLÁSA

A modul aktiválásához menjünk a honlapunk vezérlőpultjába, majd kattintsunk a bal oldali modul lista Inaktív fülében található Fórum elemre. Végül kattintsunk a Modul aktiválása gombra. 

Ezennel már működik is a fórum az oldalunkon, amely az oldalunkcime.ucoz.hu/forum címen érhető el. Kezdetben csak egy teszt kategória és egy teszt fórum van létrehozva. 

2. A fórum testreszabása

A. TESZT KATEGÓRIA ÉS FÓRUM TÖRLÉSE

Mielőtt belekezdenénk a fórumunk teljes testreszabásába, szükségünk lesz eltávolítani a rendszer által automatikusan létrehozott fórumokat, vagy átnevezni azokat kényünk-kedvünk szerint. Ehhez menjünk a honlapunk Vezérlőpultjába, majd a bal oldali modul-listán kattintsunk a Fórum elemre. A megjelenő oldalon kattintsunk a Fórumok beállításai hivatkozásra. Itt törölhetjük vagy szerkeszthetjük a teszt-fórumot és kategóriát a megfelelő gombok segítségével.

J: EGY UCOZ FÓRUM STRUKTÚRÁJÁNAK ÉRTELMEZÉSE

Egy uCoz fórum fő alkotóelemei: fórumkategóriák, fórumok és al-fórumok. Először létrehozunk fórumkategóriákat, amelyeknek semmi értelmük nincs, ha nem hozunk a saját keretükön belül egy vagy több fórumot. A felhasználók tevékenysége a fórumokban zajlik le. Itt hozhatnak létre új témákat, hozzászólhatnak más témákhoz, kérdőíveket indíthatnak stb. Az al-fórumok a fórumok keretén belül hozhatóak létre, de nem kötelező használni őket. Az al-fórumok ugyanazt a szerepet töltik be akárcsak a fórumok, csak ezeket a fórumok ágazatainak tekinthetjük.

A fórumkategóriákat a uCoz rendszer többféleképpen nevezi el: fórumkategória, részegység, szekció, fejezet - de mi a fórumkategóriánál maradunk.

B. FÓRUMKATEGÓRIA LÉTREHOZÁSA

Fórumkategóriát a Vezérlőpult >> Fórum >> Fórumok beállításai oldalon hozhatunk létre, ahol a Részegység hozzáadása gombra kell kattintanunk.

A Fejezet neve mezőbe beillesztjük a fórumkategóriánk nevét. Hozzárendelhetünk a kategóriához egy kis ikont is, amely a kategória neve előtt jelenik meg. Ajánlott kis méretű, PNG vagy JPG formátumú ikont használni ebből a célból (a megfelelő megjelenéshez). Ahhoz, hogy a fórumkategóriánkhoz hozzárendeljünk egy ikont, illesszük be a kép URL-címét a Fejezet ikonjának URL-címe mezőbe.

A fórumkategóriánkhoz csatolhatunk egy egyéni szabályzatot is az Egyéni szekciószabályok jelölőnégyzet bejelölésével. Ezután a megjelenő mezőket kell kitöltenünk: a Cím mezőbe a szabályzat címét, a Szabályok szövege mezőbe pedig a szabályokat kell beírnunk.

Miután minden beállítással végeztünk, kattintsunk a Hozzáadás gombra a beállítások véglegesítéséhez.

C. FÓRUM LÉTREHOZÁSA

Egy fórumot csak egy fórumkategória keretén belül hozhatunk létre. Külön nem lehetséges fórumot létrehozni. 

Kattintsunk a megfelelő fórumkategória neve után található fórum létrehozása hivatkozásra, majd töltsük ki az adatokat:

 • Fejezet: Itt kiválaszthatjuk a fórumkategóriát, ahová szeretnénk a fórumot hozzáadni (ha netalántán véletlenül rossz kategóriához társítottuk, vagy közben meggondoltuk magunkat).
 • A fórum állapota: Ha aktív, akkor létrehozhatunk benne témákat, kérdőíveket, válaszolhatunk a már létrehozott témákra; amennyiben zárt (archívum, csak olvasásra), akkor csak a témák megtekintésére van joguk a felhasználóknak, de nem hozhatnak létre új témákat, kérdőíveket, és nem is szólhatnak hozzá a témákhoz; ha kikapcsolt, akkor a fórum egyáltalán nem jelenik meg a felhasználók számára.
 • A fórum neve: Itt adhatjuk meg a fórumunk nevét.
 • A fórum leírása: Itt picit több szóban magyarázhatjuk el, mit is találhatunk abban a bizonyos fórumban. Itt HTML-kódokat is használhatunk.
 • Egyedi fórumszabályok: Hasonlít a fórumkategóriánál megtalálható, hasonló szerepkörű funkcióhoz.
 • Jelszó (privát fórum): Ha egy privát fórumot szeretnénk létrehozni, amelyhez csak azok a felhasználók férhetnek hozzá, akik tudják a mezőben megadott jelszót, akkor adjunk meg egy tetszőleges jelszót, amelyet megoszthatunk azokkal, akiknek hozzáférést szeretnénk adni a fórumhoz. 
 • Fórum saját ikonja: A jelölőnégyzet bejelölésével két új mezőt láthatunk:
  • Az "Új üzenetek érkeztek" ikon URL címe: Illesszük be annak a képnek az URL-címét, amelyet akkor szeretnénk megjeleníteni a fórum nevének és leírásának bal oldalán, amikor új üzenetek találhatóak az illető fórumban.
  • A "Nincs új üzenet" ikon URL címe: Ide kell beillesztenünk annak a képnek a címét, amelyet akkor szeretnénk megjeleníteni, ha nincs új üzenet.
 • A fórum moderátorai: Ebben a listában adhatjuk meg az illető fórum moderátorait, akik különleges jogokkal rendelkeznek az adott fórumhoz. A hozzáadott felhasználóknak kötelező a Moderátorok, vagy annál nagyobb csoport tagjaihoz tartozniuk. 
 • Ne növeljük a felhasználók hozzászólásainak számát: Ezt csak akkor jelöljük be, ha nem szeretnénk többé növelni a résztvevő felhasználók hozzászólásainak számát.
 • A fórum témái nem szalagformátumban felsorolva: A jelölőnégyzet bejelölésével az adott fórumba érkező üzenetek nem lesznek megjelenítve az Új üzenetek oldalon.
 • A felhasználói csoportok megtekintési, létrehozási és válaszolási jogaik: Itt állíthatjuk be, mely felhasználói csoportok férhetnek hozzá a fórumhoz, melyek hozhatnak létre új témákat vagy kérdőíveket és melyek válaszolhatnak a létrehozott témákra.

Miután mindennek végeztünk, kattintsunk a Hozzáadás gombra.

D. AL-FÓRUM LÉTREHOZÁSA

Az al-fórumok létrehozásának eljárása megegyezik a fórumok létrehozásának eljárásával.

3. Tartalom közzététele a fórumban

A fórumot természetesen azért hoztuk létre, hogy üzeneteket is tartalmazzon. Mint ahogy nem rég említettük, egy uCoz honlapon levő fórum az oldalamcime.ucoz.hu/forum címen érhető el. A modul aktiválása után a Fórum menüelem automatikusan hozzáadódik a honlap főmenüjéhez. 

Itt láthatjuk a létrehozott, testreszabott fórumunkat, amelyben már el is kezdhetjük a munkánkat. Kattintsunk a kívánt fórum vagy al-fórum nevére. A megjelenő oldal jobb oldalán található a téma, illetve a kérdőívek létrehozásának gombjai. Ezeket felhasználva hozhatunk létre témákat, illetve kérdőíveket.

A létrehozott témákban az oldal alján található hozzászólási mezővel fűzhetünk hozzászólásokat.

4. A fórum beállítása a honlap főoldalának (opcionális)

Amennyiben a honlapunkon csak a fórum modult szeretnénk használni, és azt megjeleníteni főoldalként, akkor menjünk a honlapunk Vezérlőpultjába, majd a Beállítások menü Általános beállítások elemére kattintva keressük meg az Átirányítás ide a főoldal megnyitásakor opciót. A legördülő listából válasszuk ki a Fórum elemet, majd kattintsunk a Mentés gombra. 

Ekkor már automatikusan a fórum jelenik meg, ha beírjuk a weboldalunk URL-címét, de az oldalamcime.ucoz.hu/forum cím is ugyanúgy elérhető marad.

Sorozatunk nem ért véget! Mivel folytatjuk?

A sorozatunk következő részében bemutatjuk a Fórum modul beállításait, valamint részletesebben elmagyarázzuk a munkát a fórumunkon: megismerkedünk a moderálás fogalmával, valamint különböző műveletek elvégzésének folyamatát mutatjuk be. A következő részen kívül még két részt mutatunk be, amelynek témáit egyelőre nem áruljuk el, de azok is érdekfeszítőek lesznek.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}