Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni

Blogok

Hogyan hozzunk létre egy fórumot? (1. rész)

Blog
0 0

Bizonyára sokan szeretnének létrehozni ingyen egy online közösséget, egy vitafórumot, ahol különböző dolgokat beszélhetnek meg az ugyanazokkal az érdekekkel rendelkező felhasználók. De mi van akkor ha ehhez nincsenek meg a kell webprogramozási ismereteink? A uCoz segítségével létrehozhatunk egy professzionális fórumot, mely különböző funkciókkal rendelkezik: ilyen például a csoportok, rangok, kategóriák, fórumok, al-fórumok, és még sok más hasznos funkció.

1. A fórum létrehozása

A. REGISZTRÁCIÓ

Egy fórum létrehozásához előbb regisztrálnunk kell a uCoz rendszerben. Amennyiben már regisztráltunk és létre is hoztunk egy honlapot, elegendő aktiválni a fórum modult.

B. A MODUL AKTIVÁLÁSA

A modul aktiválásához menjünk a honlapunk vezérlőpultjába, majd kattintsunk a bal oldali modul lista Inaktív fülében található Fórum elemre. Végül kattintsunk a Modul aktiválása gombra. 

Ezennel már működik is a fórum az oldalunkon, amely az oldalunkcime.ucoz.hu/forum címen érhető el. Kezdetben csak egy teszt kategória és egy teszt fórum van létrehozva. 

2. A fórum testreszabása

A. TESZT KATEGÓRIA ÉS FÓRUM TÖRLÉSE

Mielőtt belekezdenénk a fórumunk teljes testreszabásába, szükségünk lesz eltávolítani a rendszer által automatikusan létrehozott fórumokat, vagy átnevezni azokat kényünk-kedvünk szerint. Ehhez menjünk a honlapunk Vezérlőpultjába, majd a bal oldali modul-listán kattintsunk a Fórum elemre. A megjelenő oldalon kattintsunk a Fórumok beállításai hivatkozásra. Itt törölhetjük vagy szerkeszthetjük a teszt-fórumot és kategóriát a megfelelő gombok segítségével.

J: EGY UCOZ FÓRUM STRUKTÚRÁJÁNAK ÉRTELMEZÉSE

Egy uCoz fórum fő alkotóelemei: fórumkategóriák, fórumok és al-fórumok. Először létrehozunk fórumkategóriákat, amelyeknek semmi értelmük nincs, ha nem hozunk a saját keretükön belül egy vagy több fórumot. A felhasználók tevékenysége a fórumokban zajlik le. Itt hozhatnak létre új témákat, hozzászólhatnak más témákhoz, kérdőíveket indíthatnak stb. Az al-fórumok a fórumok keretén belül hozhatóak létre, de nem kötelező használni őket. Az al-fórumok ugyanazt a szerepet töltik be akárcsak a fórumok, csak ezeket a fórumok ágazatainak tekinthetjük.

A fórumkategóriákat a uCoz rendszer többféleképpen nevezi el: fórumkategória, részegység, szekció, fejezet - de mi a fórumkategóriánál maradunk.

B. FÓRUMKATEGÓRIA LÉTREHOZÁSA

Fórumkategóriát a Vezérlőpult >> Fórum >> Fórumok beállításai oldalon hozhatunk létre, ahol a Részegység hozzáadása gombra kell kattintanunk.

A Fejezet neve mezőbe beillesztjük a fórumkategóriánk nevét. Hozzárendelhetünk a kategóriához egy kis ikont is, amely a kategória neve előtt jelenik meg. Ajánlott kis méretű, PNG vagy JPG formátumú ikont használni ebből a célból (a megfelelő megjelenéshez). Ahhoz, hogy a fórumkategóriánkhoz hozzárendeljünk egy ikont, illesszük be a kép URL-címét a Fejezet ikonjának URL-címe mezőbe.

A fórumkategóriánkhoz csatolhatunk egy egyéni szabályzatot is az Egyéni szekciószabályok jelölőnégyzet bejelölésével. Ezután a megjelenő mezőket kell kitöltenünk: a Cím mezőbe a szabályzat címét, a Szabályok szövege mezőbe pedig a szabályokat kell beírnunk.

Miután minden beállítással végeztünk, kattintsunk a Hozzáadás gombra a beállítások véglegesítéséhez.

C. FÓRUM LÉTREHOZÁSA

Egy fórumot csak egy fórumkategória keretén belül hozhatunk létre. Külön nem lehetséges fórumot létrehozni. 

Kattintsunk a megfelelő fórumkategória neve után található fórum létrehozása hivatkozásra, majd töltsük ki az adatokat:

 • Fejezet: Itt kiválaszthatjuk a fórumkategóriát, ahová szeretnénk a fórumot hozzáadni (ha netalántán véletlenül rossz kategóriához társítottuk, vagy közben meggondoltuk magunkat).
 • A fórum állapota: Ha aktív, akkor létrehozhatunk benne témákat, kérdőíveket, válaszolhatunk a már létrehozott témákra; amennyiben zárt (archívum, csak olvasásra), akkor csak a témák megtekintésére van joguk a felhasználóknak, de nem hozhatnak létre új témákat, kérdőíveket, és nem is szólhatnak hozzá a témákhoz; ha kikapcsolt, akkor a fórum egyáltalán nem jelenik meg a felhasználók számára.
 • A fórum neve: Itt adhatjuk meg a fórumunk nevét.
 • A fórum leírása: Itt picit több szóban magyarázhatjuk el, mit is találhatunk abban a bizonyos fórumban. Itt HTML-kódokat is használhatunk.
 • Egyedi fórumszabályok: Hasonlít a fórumkategóriánál megtalálható, hasonló szerepkörű funkcióhoz.
 • Jelszó (privát fórum): Ha egy privát fórumot szeretnénk létrehozni, amelyhez csak azok a felhasználók férhetnek hozzá, akik tudják a mezőben megadott jelszót, akkor adjunk meg egy tetszőleges jelszót, amelyet megoszthatunk azokkal, akiknek hozzáférést szeretnénk adni a fórumhoz. 
 • Fórum saját ikonja: A jelölőnégyzet bejelölésével két új mezőt láthatunk:
  • Az "Új üzenetek érkeztek" ikon URL címe: Illesszük be annak a képnek az URL-címét, amelyet akkor szeretnénk megjeleníteni a fórum nevének és leírásának bal oldalán, amikor új üzenetek találhatóak az illető fórumban.
  • A "Nincs új üzenet" ikon URL címe: Ide kell beillesztenünk annak a képnek a címét, amelyet akkor szeretnénk megjeleníteni, ha nincs új üzenet.
 • A fórum moderátorai: Ebben a listában adhatjuk meg az illető fórum moderátorait, akik különleges jogokkal rendelkeznek az adott fórumhoz. A hozzáadott felhasználóknak kötelező a Moderátorok, vagy annál nagyobb csoport tagjaihoz tartozniuk. 
 • Ne növeljük a felhasználók hozzászólásainak számát: Ezt csak akkor jelöljük be, ha nem szeretnénk többé növelni a résztvevő felhasználók hozzászólásainak számát.
 • A fórum témái nem szalagformátumban felsorolva: A jelölőnégyzet bejelölésével az adott fórumba érkező üzenetek nem lesznek megjelenítve az Új üzenetek oldalon.
 • A felhasználói csoportok megtekintési, létrehozási és válaszolási jogaik: Itt állíthatjuk be, mely felhasználói csoportok férhetnek hozzá a fórumhoz, melyek hozhatnak létre új témákat vagy kérdőíveket és melyek válaszolhatnak a létrehozott témákra.

Miután mindennek végeztünk, kattintsunk a Hozzáadás gombra.

D. AL-FÓRUM LÉTREHOZÁSA

Az al-fórumok létrehozásának eljárása megegyezik a fórumok létrehozásának eljárásával.

3. Tartalom közzététele a fórumban

A fórumot természetesen azért hoztuk létre, hogy üzeneteket is tartalmazzon. Mint ahogy nem rég említettük, egy uCoz honlapon levő fórum az oldalamcime.ucoz.hu/forum címen érhető el. A modul aktiválása után a Fórum menüelem automatikusan hozzáadódik a honlap főmenüjéhez. 

Itt láthatjuk a létrehozott, testreszabott fórumunkat, amelyben már el is kezdhetjük a munkánkat. Kattintsunk a kívánt fórum vagy al-fórum nevére. A megjelenő oldal jobb oldalán található a téma, illetve a kérdőívek létrehozásának gombjai. Ezeket felhasználva hozhatunk létre témákat, illetve kérdőíveket.

A létrehozott témákban az oldal alján található hozzászólási mezővel fűzhetünk hozzászólásokat.

4. A fórum beállítása a honlap főoldalának (opcionális)

Amennyiben a honlapunkon csak a fórum modult szeretnénk használni, és azt megjeleníteni főoldalként, akkor menjünk a honlapunk Vezérlőpultjába, majd a Beállítások menü Általános beállítások elemére kattintva keressük meg az Átirányítás ide a főoldal megnyitásakor opciót. A legördülő listából válasszuk ki a Fórum elemet, majd kattintsunk a Mentés gombra. 

Ekkor már automatikusan a fórum jelenik meg, ha beírjuk a weboldalunk URL-címét, de az oldalamcime.ucoz.hu/forum cím is ugyanúgy elérhető marad.

Sorozatunk nem ért véget! Mivel folytatjuk?

A sorozatunk következő részében bemutatjuk a Fórum modul beállításait, valamint részletesebben elmagyarázzuk a munkát a fórumunkon: megismerkedünk a moderálás fogalmával, valamint különböző műveletek elvégzésének folyamatát mutatjuk be. A következő részen kívül még két részt mutatunk be, amelynek témáit egyelőre nem áruljuk el, de azok is érdekfeszítőek lesznek.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix .NetDEV, PHP Engineer, Designer.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}