1. Főoldal
  2. Cikkek
  3. Hírek
  4. Videón a mobilon futó Windows 10 új kinézete, a CShell

Videón a mobilon futó Windows 10 új kinézete, a CShell

Hírek

A Microsoft az elmúlt hónapokban egy vadonatúj felhasználói felületen dolgozott, aminek a neve Composable shell, az az alakítható shell (CShell) lett - legalábbis ezt állítja a Windows Central nevű oldal a nemrég, a Microsoft által véletlenül kiadott build verzióra hivatkozva.

Kép: Windows Central

A cél az, hogy az alkalmazások (UWP) és a kernel után a felhasználói felület is minden platformon ugyan az legyen: ennek megfelelően a CShell Xbox, PC, tablet és telefonoknak is az eleme lehet a későbbiekben, és mindig az aktuális képernyőmérethez, és hardver-típushoz fog illeszkedni a megjelenése.

Kép: Windows Central

A megjelenés alapja pedig a képek és a videó tanulsága alapján az a felület, amit már PC-n és tableten megszokhattunk - ez látszik a helyi ("jobb klikkes") menükben, és az értesítések sávon is - bár a Windows 10 és a Windows 10 mobile már eddig is nagyon sok mindenben hasonlított, így általánosságban a felület mobilról is ismerős lehet.

Kép: Windows Central

Viszont az eddig támogatott funkciók közé bekerült a kezdőképernyő fekvő nézetben való működése mobil alatt is. Mindez pedig a Continuum asztali x86 alkalmazások futtatásának képességével kiegészítve azt jelenti, hogy a telefon most már tényleg teljes értékű Windows 10-et futtathat, ha azt egy külső kijelzőre kötjük.

Bár ez még csak egy beta kiadása a rendszernek, de úgy tűnk, hogy a Microsoft a PC-s felület megjelenését nem akarja jelentősen megváltoztatni, így ezeken az eszközökön a  CShell megérkezése számítógépekre nem fog látványos módosításokat hozni - amire egyébként a lap szerint 2018-ban érdemes számítani.

Kép: Windows Central

Mindez egybevág a más forrásokból származó információkkal, miszerint új Windows-os telefonok érkeznek egy új Windows 10 kiadással, és hogy a Windows 10 mobile alapjaiban és módosításokat hajtanak végre, amely 1-1 régebbi, mára elavult funkció eltávolításával is jár.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 +541 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
6 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
Remélem el is fog rendesen készülni, és hogy jól fog futni régebbi eszközökön is. Volt értelme anno megvenni a Lumiámat :D
2017.06.07 20:50
Igen, meg talán kijön a jelenlegi készülékek részére. Tehát legalább azokra amelyek a creators update-et megkapták.
2017.06.08 12:37
Mindeközben az Apple meg lekoppintotta a Holo-t. :D :D :D
2017.06.07 06:29
Hehe :D mostanában már mindenki mindenkiről :D amúgy amióta megjelent a continuum, meg az univerzális appok, tehát méretre változóak, reszponzívak, azóta minden fejlesztő óriás (Google, apple, stb..) ilyet akar :D
2017.06.07 17:12
2017.06.07 19:55
@vmarci21: Akár nevezhetjük úgy is ;)
2017.06.07 20:13