Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Microsoft Build 2. nap: Windows 10 Őszi Alkotói Frissítés újdonságai

Hamarosan jön az Őszi Alkotói Frissítés (Fall Creators Update), amely több mint 500 millió Windows 10 felhasználó kreativitásának kibontakoztatásában segít. Ezt elsősorban a kreativitást támogató, platform-független funkciók különböztetik meg elődjétől, amelytől megjelenésében is eltér majd. Minderre a Microsoft Build 2017 konferencia 2. napján derült fény. A Windows Mixed Reality lehetőséget ad felhasználóinak arra, hogy virtuális világokat teremtsenek, amelyeket saját kézmozdulataikkal is alakíthatnak. A Microsoft a Windows Áruházban mostantól elérhetővé teszi az Ubuntu operációs rendszert és a közeljövőben a SUSE Linux és Fedora disztibúciókat is, a szoftverfejlesztők pedig a Xamarin Live Player segítségével még egyszerűben írhatnak platformfüggetlen alkalmazásokat.

 

Windows Story Remix

A felhasználók kreatív történetmesélését szolgálja az új Windows Story Remix is, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz a fotók és videók rendszerezéséhez és önálló történetekbe való rendezéséhez. Ezeket a történeteket zenei aláfestés, mozifilmekre emlékeztető effektek és témák teszik még érzékletesebbé. A felhasználók ezt 3D objektumokkal tovább gazdagíthatják, tehetik még személyesebbé, például vászonná alakítva egy-egy képet, amelyekre a Windows Ink segítségével szabadkézi rajzokat is felvihetnek. Ezúttal is a Microsoft Graph segít összekapcsolni a felhasználókat, függetlenül attól, hogy épp milyen eszközt vagy platformot használnak.

 

„Úgy alkottuk meg a Windows 10 legújabb kiadását, hogy az képes legyen életre kelteni a bennünk szunnyadó alkotót” – mondta Terry Myerson, a Windows Devices Group csoport ügyvezető alelnöke. „Nagy várakozással tekintünk a Windows 10 Őszi Alkotói Frissítésének fogadtatása elé, mert ennek révén az alkotás örömével szeretnénk megajándékozni felhasználóinkat. Az operációs rendszer modern, egységes megjelenést kap, amely minden eszközön ugyanazt az élményt nyújtja majd. A fejlesztőknek pedig olyan szolgáltatásokat kínálunk, amelyekkel még könnyebben készíthetik el a jövő alkalmazásait.”

Ubuntu az áruházban

A Windows 10-ben a nyílt forráskódú rendszerek telepítését is megkönnyíti a Microsoft azzal, hogy ezeket a Windows Áruházból is elérhetővé teszi. Jelenleg a Windows az egyetlen olyan platform, amely Windows és Linux applikációkat egyaránt futtat.

Fluent Design

Az új Windows 10 megjelenésében is eltér majd némileg elődjétől. A Microsoft Fluent Design System intuitív, harmonikus megjelenést kölcsönöz az operációs rendszernek, amely eszközök széles körén ugyanezt az élményt és sebességet nyújtja. A Fluent Design a fejlesztők számára olyan megoldásokat is kínál, amelyekkel még kifejezőbb, megnyerőbb alkalmazásokat írhatnak, mindezt eszköztől függetlenül. Ezeken felül több koncepció is felbukkant 1-1 pillanat erejéig, mint például két kép a lehetséges új fájlkezelőről.

Visual Studio

A fejlesztőknek mindazonáltal nemcsak ezzel kedveskedett a Microsoft: a Visual Studios-t használva a felhasználók bármilyen platformra írhatnak alkalmazásokat. Hamarosan érkezik az új NET Standard 2.0, illetve az iPhone alkalmazások írását, tesztelését és javítását megkönnyítő Xamarin Live Player. 

Új alkalmazások

A Microsoft az áruháza kínálatát is igyekszik bővíteni: Hamarosan a Spotify mellett az iTunes is elérhető lesz UWP alkalmazásként, az AutoDesk SketchBook, szintén az Universal Windows Platformra épülve, a Windows 10 érintőképernyő és érintőtoll vezérlő képességeit használja ki, a közeljövőben pedig már a Windows Mixed Reality-t is támogatni fogja.

Áthidalva a platformokat

A Windows élmény nemcsak különböző eszközökön, hanem különböző platformokon is visszaköszönhet. A Microsoft Graph segít összekapcsolni embereket, beszélgetéseket, projekteket és változatos tartalmakat a Microsoft felhőjében, emellett biztosítja az információ zavartalan áramlását Windows, iOS és Android rendszert futtató eszközök között.

A Timeline például szemléletes módon, egy idővonalon csúsztatva tájékoztatja a felhasználót arról, hogy milyen tevékenységei voltak a múltban, így akár a korábban szerkesztett fájljaihoz, megnyitott alkalmazásaihoz vagy weboldalaihoz is könnyen hozzáférhet.

A Vágólapra pedig bármi rákerülhet a kapcsolódó eszközökről is, így akár PC-ről telefonra is átmásolhatunk képeket, szövegeket, egyéb állományokat. OneDrive Files on Demand segítségével hozzáférhetünk az összes felhőben tárolt fájlunkhoz a konkrét eszközre való szinkronizálás nélkül is.

Windows Mixed Reality

A Cirque de Solei a Windows Mixed Reality nevű alkalmazást használja előadásai megtervezéséhez. Ennek segítségével építenek virtuális színpadképet és színpadi kellékeket – így például egy óriási mechanikus kezet.

Munkájuk további finomhangolásában segítenek az olyan megoldások, mint például az, hogy a kiterjesztett valóságban, egy headset segítségével a saját kézmozdulataikkal is alakíthatják a virtuális világot. Ehhez már nincs szükség a falakra szerelt eszközökre sem, amelyek a kézmozgást követnék: a kontrollerek ezek nélkül is gyors reakcióidővel, pontosan lekövetik a mozdulatokat.
Forrás: Microsoft Magyarország, Microsoft Build

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}