Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Windows 10 Retail, OEM és MAK kulcsok

Szerintem sokan vagytok úgy, hogy hallottátok ezen szavakat, de nem vagytok tisztában mi-mire jó és mit jelent. A hazai apróhirdetéses oldalak tele van mindenféle ismeretlen forrásból származó licenszel, ami jobb esetben működik – rosszabb esetben nem és tarthatunk attól, hogy bármikor letilthatják központilag, ezáltal pedig használhatatlanná válik. Ugye találkoztatok olyan lehetőséggel, legalábbis aki úgy vásárolta ismeretlen forrásból, olcsón a Windows 10 kulcsot, hogy telefonon keresztül kellett aktiválni. Ez a lehetőség csak akkor jön elő, ha már távolról azt a kulcsot valamiért deaktiválták. Tehát egy újraértékesített licenszről van szó.

Retail kulcsok

Azaz kereskedelmi licenszek. Általában dobozos terméknek nevezik, de ez koránt sem teljesen így van, már teljesen digitálisan is hozzá lehet jutni és egy Windows 10-zel nem előtelepített számítógépre hivatalosan ezt kellene megvásárolnunk. Kiskereskedőtől vagy közvetlen a Microsoft áruházból tudjuk ezt megtenni. A Retail kulcsokat hivatalosan Microsoft fiókhoz lehet kötni. További gépekre átruházhatóak egyszerűen, viszont hivatalosan csak 1 gép lehet aktív ezzel a kulccsal. Ha egy korábbi hardverünket eladjuk, de az SSD-t megtartanánk belőle és új gépbe helyezzük, akkor ezzel a kulccsal nem kell újra aktiválunk, mivel az marad. Viszont, ha az SSD-t bent hagyjuk az eladandó gépbe, érdemes előtte deaktiválni és kijelentkezni a Microsoft fiókunkból, hiszen – ha újra fel szeretnénk használni ezt meg kell tennünk, mert különben letiltása kerül az aktiváló kulcs és mindkét fél gépén elveszik az aktivált Windows 10.

OEM kulcs

Azaz Original Equipment Manufacturer (az eredeti berendezés gyártója), amelyeket gépépítők, számítógépgyártók (Lenovo, Acer, Asus, Dell, stb.) számára licencelnek. Az előtelepített gépek esetében az OEM kulcs bele van „égetve” az UEFI-be vagy BIOS-ba, így újratelepítéskor már nem kell bíbelődni az aktiválással. Számos esetben már nincs nyomtatott kulcs/matrica a számítógép oldalán (amit a Windows XP, Vista és 7 esetében láthattunk). Az OEM licenszet lehet más, azaz nem márkaspecifikus gépen alkalmazni.

Vannak esetek mikor óriási mennyiségben vásárolnak fel előtelepített Windows 10 OEM licenszel rendelkező számítógépeket. Igaz ezen kulcsok hardverkötöttséggel rendelkeznek, de amíg azok nem kerültek aktiválásra, kivonhatóak a forgalomból és újra értékesíthetőek lehetnek – legalábbis itthon előszeretettel árulnak Windows 10 és Office OEM kulcsokat minden következmény nélkül (ezek a 4000 forintos Windows-ok és 2500 forintos Office-ok). Aktiválás után a számítógép alkatrészeihez aktiválja a KMS a kulcsot (Alaplap, CPU. 2020-tól pedig fő SSD/HDD is). A kulcs egyetlen gépen alkalmazható. Másik számítógépre pedig úgy tudjuk átvinni, ha először deaktiváljuk a kulcsot a már korábban aktivált gépen, majd az új készüléken újra aktiváljuk – viszont az újraaktiválás miatt telefonos online aktiválás szükséges.

MAK kulcs

Avagy Volume, magyarán pedig mennyiségi licenc konstrukciót jelenti. Ez többszörös aktiválási kulcsot nyújt, amely elsősorban üzleti, nagyobb vállalati, kormányzati környezetben jelent optimális megoldást nagyobb számú számítógépek esetén, amikor egy kulccsal meghatározott számú számítógép aktiválható. A MAK-hoz kell egy közpinti Windows Server, amivel kiküldhetőek a Kliensekre az aktiválási műveletek. A Server pedig a Microsoft aktiváló szerverén fog kommunikálni, hogy az adott cég mennyire fizet elő, mennyit vásárolt meg és éppen mennyit vett eddig igénybe.

Kulcsszavak

Beszéljünk a kulcsszavakról, hiszen ezek is lényeges információk. Például itt van a KMS szócska. Főleg, aki „ingyen” próbál meg aktiválni Windows-t, vagy Office-t találkozott ezzel a szóval vagy legalábbis az „aktiváló” program nevében megtalálni ezt a kulcsszót.

A KMS pedig a „Key Management Service”, azaz magyarul kulcskezelő szolgáltatás.

Az „ingyen aktiváló” szoftverek különböző tört MAK kulcsokat szolgáltató hálózatokra kapcsolódnak rá a KMS segítségével és azon keresztül aktiválják a Windows 10-et különböző időintervallumokig. Azaz lehet csak 90-180napra, de maximum egy évre. Ezeket pedig újból hitelesíteni vagy aktiválni kell. MAK kulcs hálózatokon általában Windows Server fut és a Volume Activation Services szolgáltatás/folyamat engedélyezve lett, majd konfigurálva.

A KMS szolgáltatással tudjuk aktiválni a Retail és OEM kulcsokat is, viszont ezek közvetlen a Microsoft hálózatáról kerülnek ellenőrzésre, tehát – hogy érvényesek-e.

A KMS szolgáltatást tudjuk Windows 10 alatt is használni és azon keresztül kézzel aktiválni, persze – ha nem szeretnénk gépházon belül aktiválni. Erre van az „slmgr” parancs a parancssorban, a sokak által ismert CMD-ben.

  • slmgr.vbs /ipk -t majd szóközzel elválasztva, mellé beírva a licenszkulcsot hozzá tudjuk adni a Windows 10 kulcskezelő szolgáltatásához.
  • Ezt követően pedig slmgr.vbs /ato parancsot igénybe véve tudjuk elindítani az online aktiválást. Ha minden rendben fut, akkor egy sikeres aktiválásról fogunk értesítést kapni.
  • Az slmgr.vbs /dli paranccsal pedig megnézhetjük, hogy aktivált-e a rendszerünk, illetve az milyen kulccsal történt, meddig érvényes.

Van egy részletes cikkem az slmgr parancsokról, érdemes elolvasni.

Miért kerüljük az ismeretlen forrásból történő megvételt?

A kérdésre a válasz egyszerű. Bármikor megeshet az a lehetőség, hogy egy lopott licenszről van szó, vagy már több gépre aktiválva lett, ilyenkor a Microsoft távolról letiltja a licenszet. Ha ez megtörténik, akkor valószínű 1-4 héten belül, ha épp MAK vagy Retail kulcsunk volt – számítógépünk jelezni fog, hogy érvénytelen a kulcsunk és aktiváljuk a Windows 10-et. Ez elég kellemetlen lehet, hiszen kifizettünk valamekkora összeget, de mégis egy idő után elbuktuk a kulcsot.

Az „ncore-os aktiválási lehetőséggel” pedig magát a fejlesztő céget károsítjátok meg minden letöltéssel és aktiválással. Ráadásul ennek a menete sem egyszerű és sok esetben ezen szoftverek tartalmazhatnak extra kártékony kódot is.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}