Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Biztonság

[Hello internet] 1. rész: Bevezetés, az internet működése

Sokan vannak az internethasználók közül, akik félnek annak funkcióinak kihasználásától, az online bankolástól, netes vásárlástól, a személyes adataik "ellophatóságától". Ennek oka nagyon sok esetben a kevés / hiányos ismeret az internet működéséről. Az Into.hu új cikk-sorozatában ezeket az információkat próbáljuk mindenki számára közérthető módon átadni. Először is nézzünk egy összefoglalót, miről lesz szó:

  1. Bevezetés, az internet működése
  2. Jelszóvédelem, kétlépcsős belépés
  3. Adatvédelem, webes követés
  4. Biztonságos kapcsolat, a HTTPS
  5. Biztonságos bankolás, e-pénz használat
  6. Biztonságos vásárlás és fizetés az interneten
  7. Futtatható fájlok? Vírusok, vírusvédelem
  8. Adathalászat, adataink védelme

Ennyi bevezető után ebben a cikkünkben megnézzük az első pontunkat, ami elengedhetetlenen lesz a további részek megértéséhez. Igen, ez egy elméleti; fogalmakat és az internet alapvető működését bemutató cikk lesz, de nem kell megijedni, csak az alapokat nézzük át, nem megyünk bele a részletekbe. Kezdjük is el!

Amikor egy weboldalra akarunk ellátogatni, akkor egy erre alkalmas programot, úgynevezett böngészőprogramot kell használnunk. Sok ilyen létezik, például a Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Vivaldi, és még egy csomó másik is, de ezek a legnépszerűbbek, ezt olvasva te is valószínűleg ezek közül használod valamelyiket. Ezt elindítva már csak egy lépés maradt hátra: Be kell írni annak a weboldalnak a címét, amit meg akarsz látogatni. Ilyen cím például az into.hu, a google.hu, az youtube.hu, facebook.com, gmail.com, outlook.com, stb. Ezek a címek a domain nevek. A cím beírása után entert ütve máris megkezdődik a betöltés.

De mi is történik ilyenkor valójában? A gép, amit te éppen használsz ez esetben egy kliens ("(le)kérő" / "kapcsolódó") lesz. A domain név emberek számára egy könnyen megjegyezhető cím, viszont a számítógép számára semmit nem jelent. Az interneten való kommunikációhoz úgynevezett IP címre van szükség. Ez egy hosszú, megjegyezhetetlen karaktersorozat, mégis elengedhetetlen az internet működéséhez. Ahhoz hogy a számítógép tudjon valamit kezdeni ezzel a címmel, meg kell keresse hogy milyen IP cím tartozik ehhez a névhez. Az IP cím birtokában a böngészőprogramod már tud kapcsolódni ahhoz a számítógéphez, amin a keresett weboldal található. Ezt a gépet szervernek ("Küldő") nevezzük. A böngészőprogramod "megkéri" a szervert, hogy a weboldal tartalmát küldje el neked, amire a szerver elküldi számodra a megfelelő információt (a weboldal tartalmát), ami megjelenik számodra. Nézzük mindezt egy képen:

A szerver minden egyes válasz küldéskor a megjelenő adat mellett egyéb, rövid információkat tartalmazó adatokat is küldhet, amit a kliens eltárol - ezek a sütik. Ezeket az adatfájlokat minden ezt követő oldallekéréskor a kliens elküld a szervernek - egészen addig, amíg ezek nem kerülnek törlésre. Ezekből, tudja a böngésző, hogy 1-1 lekéréshez milyen előzmények tartoznak, például hogy beléptél-e már az oldalra az előbb. Ezeken kívül egyéb adatokat is küldhet a kliens a szervernek, például egy űrlap kitöltése után, annak elküldésekor az általunk megadott adatokat. 

Egy weboldal lekérésnek ez az alapvető működése. Minden esetben amikor egy címet megadunk, megkeressük a hozzá tartozó IP címet egy adatbázisban, majd ez alapján lekérést küldünk a szerver számára az egyéb adatokkal együtt (amilyenek a sütik és űrlapadatok), amire ezeknek az adatoknak megfelelően válaszol a szerver. Ezt befejezve a kapcsolat lezáródik. Most hogy már tudjuk, hogyan érhetünk el egy weboldalt, a következő részekben megnézzük, hogyan használjuk mindezt, hogy ne dőljünk be a csalók trükkeinek!

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}