1. Főoldal
  2. Cikkek
  3. Biztonság
  4. Te, hogy véded a géped a fertőzésektől?

Te, hogy véded a géped a fertőzésektől?

Biztonság

Ugye, milyen mindennapi kérdés? A válasz általában az, hogy tölts le egy védelmet és máris védve lesz a géped, de ez nem minden esetben jó ötlet, mivel alapvetően vannak jó és rossz védelmek.

Védve vagyok?

Azt leszögezem, hogy jelenleg Windows rendszerekről beszélünk és a Windows 8, illetve 10 alatt alapvetően egy Defender csücsül. A Microsoft szerint tényleg csak, mint nagyon alap védelem használható a saját szoftverük és mi is így tartjuk ezt.

Eme szoftver használatával a komolyabb vírusok ellen biztosan nem leszünk védve. Ajánlott a megfelelő védelmet telepíteni.

Megfelelő védelem? Létezik olyan?

Jó a kérdés. Szerintem nem létezik teljes és megfelelő védelem. Csak jobb védelem létezik. Rögtön adódna a kérdés, hogy melyik kergetőre gondolok, de sosem abból kell kiindulni, hogy másnak mi vált be. Bár az is bizonyos szempont, de nekünk nem más véleménye miatt kellene letennünk egy vírusirtó mellett a voksunkat.

Hogyan válasszunk nekünk megfelelőt?

Nagyon nehéz kérdés, így megpróbálom összeszedni azokat a dolgokat, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Elsősorban visszajelzéseket kell nézni, tehát mennyi és milyen mértékű negatív kritikát érkeznek a szoftverre. Legfőképpen a szaksajtóban megjelent olyasféle kritikákra gondolok, mint ami Qihoo 360 szoftverénél volt, hogy teljesen más adatbázist küldött be a VirusTotal-hoz és megint mást a fogyasztókhoz. Illetve a Kaspersky-vel kapcsolatban nem rég röppent fel a hír, hogy több éven keresztül és még most is hamis eredményeket küldött a partnereinek.

Másrészt a támogatottságot is nézni kell. Tehát, hogy maga a szoftver és annak verziója meddig kap támogatottságot. Ha esetleg fizetünk érte, akkor előfizetéses rendszer működik, vagy minden verzió után kell jusst fizetni a fejlesztőnek?

A memóriaéhség sem utolsó szempont, hisz nem mindegy, hogy a géped folyamatosan izzad, miközben használod. Az nagyon nem tesz jót a hardvernek. Általában a fejlesztők weboldalán feltüntetett értékek nem felelnek meg a valós felhasználásnak. Vegyük figyelembe az Avast szoftverét. A fejlesztők állítása szerint 128mb rammal és 300mhz cpu-val beéri. Ez teljes mértékben hamis állítás. Egy 2013-as lapost (2,6ghz 2x pentium, 4gb ram), képes oly mértékig visszafogni, hogy maga a gép használhatatlanná válik pár percig. Pedig a kitételnek, amit a fejlesztők ígérnek, bőven megfelelnek.

Általunk ajánlott kergetők

Igen, vannak általunk ajánlott kergetők, melyek szerintünk megbízhatóbbak, mint vetélytársaik. Ezek:

Emsisoft (Megbízható, kényelmesen használható, eddig rossz vélemény nem volt róla, egyszerű licenszkezelési rendszer – csak akkor mennek a napok, ha használod -, Bitdefender és saját adatbázissal rendelkezik, kiváló szupport)

  • Bitdefender (Nagy adatbázissal rendelkezik, kevésbé érkeznek be rossz vélemények róla)
  • Malwarebytes (Egyszerű, kisméretű, szereti a férgeket elkapni)

Általunk nem ajánlott kergetők

  • Qihoo 360 (rengeteg negatív visszajelzés, gyenge szupport)
  • Kaspersky (Hamis mintákat küldeni nagy parasztság, lassú szoftver)
  • AVAST! (Hamis adatokat állítanak, gyenge szupport)
  • Panda (Rengeteg fals riasztás, gyenge a szoftver minősége)
  • Comodo (Kóstolgatja a memóriát, sok fals riasztás, régi driver – állandóan csak foltozva van-)

Továbbiak

A többi kergetőről komolyabb és valós véleményt nem tudok mondani. Továbbiakat nem teszteltem mélyebben.

Nem használok védelmet

Természetesen vannak, akik nem használnak védelmet, de viszont valamilyen módon mégis védekeznünk kell. Ha nem töltünk le kétes helyekről fájlokat (pl: torrent oldalakról és egyéb más helyekről), illetve nem dugdosunk akármit a gépre, akkor elég nekünk egy böngészőn belüli védelem vagy hosts fájl.

A Hosts fájlos megoldásról már írtam egy cikket. Ez alapvetően a reklámoktól és nyomkövetőktől véd, illetve néhány nemkívánatos helytől.

Ezt a lehetőséget általában csak haladó felhasználóknak ajánljuk.

Te milyen védelmet használsz? Mi vált be?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix +877 .NetDEV, PHP Engineer, Designer.
17 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
Az igazi és leghatékonyabb vírus irtó az a rendszergazda!
Tehát a Panda és én megleszünk!Xd
2015.09.04 19:59
Olyan nincs, hogy leg*, meg kinek mi válik be :D
2015.09.05 20:40
Én meg most per pill. a Pandát!
Eddig az Avast használtam az jó volt a Panda az is-is!D.
2015.09.04 19:57
Én Avast Free Antivirus 2015-öt használom,de nincs rossz véleményem róla,felesleges dolgokat nem érdemes rajta kipipálni,csak a legszükségesebb esetben riaszt én úgy állítottam be,még mindig Windows Xp Service Pack 3-at használok eredeti kulcsos verziót és kapok hozzá frissítést.Az Avast nekem nem terheli le a processzort és a böngészés gyorsasága sem lassul.Nekem bevált eddig felraktam Windows 8.1-es hivatalos gépre is és a tulajdonos azóta sem panaszkodott,hogy lassú a gépe vagy lefagyna,eddig mindenki meg van elégedve vele
2015.09.03 21:59
Én AVG-t használok kb. 1,5 éve. Nekem eddig semmi gondom nem volt vele. :)
2015.08.28 07:35
Baidu kínai cucc, ritkán jelez valamire, de aktívan végzi a dolgát - azt hiszem :D Avast-ra akartam váltani, viszont korábbi tapasztalataim alapján inkább mást szeretnék kihalászni. Talán Bitdefendert kipróbálom ;)
2015.08.27 21:07
Nem próbálom ki, Free még nem kompatibilis Windows 10-zel :D
2015.08.27 21:16
Az Avast szerintem jó vírusirtó, felesleges dolgokat ki kell rajta kapcsolni, és akkor nem is eszik sokat (pl. fájlok átvizsgálása futtatás előtt, hiszen letöltés után ugyanis átvizsgálja, máshonnan meg már nagyon nem "jön" új fájl a gépekre..
2015.08.27 20:15
De alapvetően hamis adatokat tüntet fel a fejlesztő, ami annyit jelent, hogy képesek hazudni és akár eltitkolni néhány dolgot. Viszont, ha letöltött anyag tölt le fájlt? Vagy vírusos állományokat csomagol ki? Akkor az szépen lefut és ott a fertőzés.
2015.08.27 20:27
Viszont, ha letöltött anyag tölt le fájlt? Az is letöltés. Nem tudom konkretan hogy van megfogalmazva a Beállításokban, rég voltam Winen, de az a lényeg hogy minden új fájlt átvizsgál ami a lemezre került, de pl. a cd-t pendrivet nem kezdi el atvizsgalni, csak azokat a fájlokat amiket átmásolsz a "nem hordozható" tárolóra (ssd/hdd)
2015.08.27 20:40
A legfrissebb verzióban csak aktív védelem bekapcsol van, az alatt pedig játék üzemmód, meg a kiterjesztésvizsgálatok. Ilyen, hogy mit hogy ellenőrizzen nincs.
2015.08.27 20:56
Pedig speciális Beállításokban bent kell legyen, 4-5 jelölőnégyzet formában.
2015.08.27 21:14
@bykewix: Régebbi verziókban volt lehetőség, arra én is emlékszem.
2015.08.27 21:17
Nálam a Defender túl elnéző,a Malwarebytes meg mindenre rárepűl(a minap pl.: az utorrent.exet kapta el de már a Chrome is volt nála étlapon).
Tényleg jó lenn egy normálisat kifogni! :D
2015.08.27 18:44
Emsisoft? :D
2015.08.27 18:59
Malwarebytes a meglátogatott honlapokat is ellenőrzi.
Pl a Maxthon nyitólapján lévő vagy cat.ph, avagy egyes torrentoldalakat is amiben "okosság" lelhető fel, szóval az nem hiba.
Ilyenkor csak buborékban értesít, hogy megakadályozta a kapcsolódást.
2015.08.28 21:58
Emisoftot használom,de most abba is csalódtam,folyamatjelző pörög-forog aztán a vírus meg ott röhög tovább.
Malawarebytest,pedig egyszerűen törölte valami,maradt a "format C:"
2015.08.29 11:55