Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Biztonság

Te, hogy véded a géped a fertőzésektől?

Ugye, milyen mindennapi kérdés? A válasz általában az, hogy tölts le egy védelmet és máris védve lesz a géped, de ez nem minden esetben jó ötlet, mivel alapvetően vannak jó és rossz védelmek.

Védve vagyok?

Azt leszögezem, hogy jelenleg Windows rendszerekről beszélünk és a Windows 8, illetve 10 alatt alapvetően egy Defender csücsül. A Microsoft szerint tényleg csak, mint nagyon alap védelem használható a saját szoftverük és mi is így tartjuk ezt.

Eme szoftver használatával a komolyabb vírusok ellen biztosan nem leszünk védve. Ajánlott a megfelelő védelmet telepíteni.

Megfelelő védelem? Létezik olyan?

Jó a kérdés. Szerintem nem létezik teljes és megfelelő védelem. Csak jobb védelem létezik. Rögtön adódna a kérdés, hogy melyik kergetőre gondolok, de sosem abból kell kiindulni, hogy másnak mi vált be. Bár az is bizonyos szempont, de nekünk nem más véleménye miatt kellene letennünk egy vírusirtó mellett a voksunkat.

Hogyan válasszunk nekünk megfelelőt?

Nagyon nehéz kérdés, így megpróbálom összeszedni azokat a dolgokat, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Elsősorban visszajelzéseket kell nézni, tehát mennyi és milyen mértékű negatív kritikát érkeznek a szoftverre. Legfőképpen a szaksajtóban megjelent olyasféle kritikákra gondolok, mint ami Qihoo 360 szoftverénél volt, hogy teljesen más adatbázist küldött be a VirusTotal-hoz és megint mást a fogyasztókhoz. Illetve a Kaspersky-vel kapcsolatban nem rég röppent fel a hír, hogy több éven keresztül és még most is hamis eredményeket küldött a partnereinek.

Másrészt a támogatottságot is nézni kell. Tehát, hogy maga a szoftver és annak verziója meddig kap támogatottságot. Ha esetleg fizetünk érte, akkor előfizetéses rendszer működik, vagy minden verzió után kell jusst fizetni a fejlesztőnek?

A memóriaéhség sem utolsó szempont, hisz nem mindegy, hogy a géped folyamatosan izzad, miközben használod. Az nagyon nem tesz jót a hardvernek. Általában a fejlesztők weboldalán feltüntetett értékek nem felelnek meg a valós felhasználásnak. Vegyük figyelembe az Avast szoftverét. A fejlesztők állítása szerint 128mb rammal és 300mhz cpu-val beéri. Ez teljes mértékben hamis állítás. Egy 2013-as lapost (2,6ghz 2x pentium, 4gb ram), képes oly mértékig visszafogni, hogy maga a gép használhatatlanná válik pár percig. Pedig a kitételnek, amit a fejlesztők ígérnek, bőven megfelelnek.

Általunk ajánlott kergetők

Igen, vannak általunk ajánlott kergetők, melyek szerintünk megbízhatóbbak, mint vetélytársaik. Ezek:

Emsisoft (Megbízható, kényelmesen használható, eddig rossz vélemény nem volt róla, egyszerű licenszkezelési rendszer – csak akkor mennek a napok, ha használod -, Bitdefender és saját adatbázissal rendelkezik, kiváló szupport)

  • Bitdefender (Nagy adatbázissal rendelkezik, kevésbé érkeznek be rossz vélemények róla)
  • Malwarebytes (Egyszerű, kisméretű, szereti a férgeket elkapni)

Általunk nem ajánlott kergetők

  • Qihoo 360 (rengeteg negatív visszajelzés, gyenge szupport)
  • Kaspersky (Hamis mintákat küldeni nagy parasztság, lassú szoftver)
  • AVAST! (Hamis adatokat állítanak, gyenge szupport)
  • Panda (Rengeteg fals riasztás, gyenge a szoftver minősége)
  • Comodo (Kóstolgatja a memóriát, sok fals riasztás, régi driver – állandóan csak foltozva van-)

Továbbiak

A többi kergetőről komolyabb és valós véleményt nem tudok mondani. Továbbiakat nem teszteltem mélyebben.

Nem használok védelmet

Természetesen vannak, akik nem használnak védelmet, de viszont valamilyen módon mégis védekeznünk kell. Ha nem töltünk le kétes helyekről fájlokat (pl: torrent oldalakról és egyéb más helyekről), illetve nem dugdosunk akármit a gépre, akkor elég nekünk egy böngészőn belüli védelem vagy hosts fájl.

A Hosts fájlos megoldásról már írtam egy cikket. Ez alapvetően a reklámoktól és nyomkövetőktől véd, illetve néhány nemkívánatos helytől.

Ezt a lehetőséget általában csak haladó felhasználóknak ajánljuk.

Te milyen védelmet használsz? Mi vált be?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}