1. Főoldal
 2. Cikkek
 3. Biztonság
 4. Egyszerűbb megoldás a reklámok ellen, azaz IntoHosts projekt

Egyszerűbb megoldás a reklámok ellen, azaz IntoHosts projekt

Biztonság

Rengeteg vita van arról, hogy blokkoljuk-e a reklámokat, avagy sem, hisz ennek is két oldala van. Vannak a weboldal tulajdonosok és vannak az fogyasztók (felhasználók, olvasók). Nos, a weboldal tulajdonosoknak az a céljuk legfőképpen, hogy weboldaluk valamilyen szinten önfenntartó legyen, ehhez pedig valamilyen bevételt szerezni kell. Ezt legtöbb esetben egy reklámmal oldják meg, az oldal valamely részén elhelyezve. Bár tudni illik, hogy ezekkel sem lehet milliókat keresni rövid időn belül. Ha letiltjuk a reklámokat, akkor legfőképpen (valamilyen szinten) a tulajdonosoknak okozunk kárt. Felhasználói szemmel nézve viszont sokszor irritáló maga a reklám és elhelyezése. Szörnyű, hogy egy 2013-ban vásárolt notebook hardverét is mennyire meg tudja fogni egy-egy reklám megjelenítése. Persze erről a böngésző feldolgozó is tehet, de legtöbb esetben, maga a reklám feldolgozó egysége és megjelenése.

Leszögezem, hogy jó megoldás ebben a kérdésben nincs, viszont el lehet gondolkozni, hogy belső Windows hosts fájlt használunk a reklámok blokkolására vagy Adblockot és társait.

Miért jobb a Hosts, mint az Adblock?

Nem egyszerű megválaszolni, mert egyik és másik oldalon is vannak pozitívumok és negatívumok.

A HOSTS fájl egyszerű és kisméretű. Magába a Windows driverei között helyezkedik el és beépül a rendszerbe, ennek köszönhetően nem csak a böngészőben vagyunk képesek reklámokat blokkolni, hanem az egész netkapcsolaton keresztül szűri a tartalmakat. Ennek köszönhetően alkalmazásokból is eltávolíthatjuk a kéretlen reklámokat. Maga a fájl méretétől függően nem hardverigényes, nem eszik memóriát, legalábbis nem észlelhető mennyiséget.

Az Adblock és társai böngészőbe épülnek, ráadásul teljes mértékben testreszabható, könnyen használható kezelőfelülettel van felruházva. A legjobb ebben, hogy folyamatosan frissülő adatbázissal rendelkezik, így a legfrissebb reklámokat is képes szűrni. Viszont ennek ellenére a legnagyobb hátrány a memóriazabálása, hisz óriási mennyiségű memóriát is képes felemészteni és a processzort sem kímélve pörgeti, főleg nagyobb oldalaknál.

Ahogy írtam az elején nehéz a választás. Igazából jelenleg még nincs komoly hardver alattam, ezért is használok hosts fájlt, különböző kiegészítők helyett. 4GB ram és ennél kevesebb memóriával rendelkező hardverek alá nagyon ajánlott Adblock helyett Hosts fájlt használni.

Beszéljünk kicsit a Hosts fájlomról.

Miért jött létre?

Számos oka van. Elsősorban, amit fentebb írtam, hogy az én hardvereim nem bírják az Adblock által nyújtott terhelést. Másrészt pedig 1-1,5 éve teljes mértékben elegem lett az anti-virus és tűzfal szoftverekből. Számos lehetőséget kipróbáltam, de egyik sem nyújtott olyan védelmet és megbízhatóságot, amire azt mondanám, hogy esetleg erre érdemes lenne előfizetni. Emsisosft teljes védelmi csomagjával nagyon szemeztem, mert elég használható volt (reklámokat is képes volt blokkolni a tűzfal része), de nem lett belőle semmi, mivel az Online Armor tűzfaluk támogatását megszűntették, így komolyabb tűzfal nélkül maradt a szoftver. Így egy jó éve fogtam magam és hosts-ra váltottam.

A fejlesztési folyamat

Körülbelül egy éve kezdtem neki gyűjtögetni különböző források alól a hosts fájlokat. 1-2 hónap alatt már viszonylag használhatót raktam össze ezekből, egy-egy reklám még megjelent egy-egy oldalon, de ezeket is külön hozzáadtam. Majd az elkövetkezendő fél évben már csak olyan url-ek kerültek tiltólistára, amelyek reklámot szolgáltatnak a hazai és külföldi nagyobb oldalakon, hírportálokon.

Információ a fájlról és letöltés

 • Fájlnév: intohosts.rar
 • Jelszó: www.into.hu
 • Méret: 119KB
 • Kicsomagolt fájl: hosts
 • Kicsomagolt fájl mérete: 540KB

Letöltés

Kompatibilis: Windows Vista, 7, 8, 8.1, 10

Telepítés menete

 • 1. Lépés: Csomagoljuk ki (pl: asztalra).
 • 2. Lépés: Navigáljunk a „C:\Windows\System32\drivers\etc” mappába.
 • 3. Lépés: Másoljuk az általunk kibontott fájlt a 2. pontban megjelölt helyre. Írjuk felül a fájlt.

Linux alatt pedig így tudjuk alkalmazni!

*Fontos: Ha már létrehoztál pontokat a hosts fájlban, akkor arról csere előtt készíts mentést!

*Fontos: Ha észleltél olyan hibát, hogy emiatt egy adott oldalt nem tölt be, legyél szíves jelezni felém hozzászólás formájában.

Kiadási megjegyzések

 • Alapvető reklámcégek blokkolása
 • Skype asztali alkalmazásban megjelenő reklámok blokkolása
 • Google Analytics nyomkövetés tiltása
 • Doubleclick és felugró reklámok tiltása
 • adbox és vid4u, amit a Project029 használ, blokkolása
 • Overture fertőzött reklámjainak blokkolása
 • Cookie Tracking oldalak blokkolása (2015.08.21 adatbázis alapján)
 • Spotlight reklámok blokkolása (2015.08.12 adatbázis alapján)

Várható frissítési ciklus

Gondolkoztam, hogy mennyi időnként adok erre a hosts fájlra frissítést, mivel nagyon változó, hogy mikor jelenik meg egy új reklámcég, amelyet több, akár nagyobb oldal használ majd.

Én körülbelül havi frissítésre gondoltam, mely szerintem mindenki számára megfelelő és én is tudok eközben belerakni néhány nemkívánatos linket.

Végszó

Remélem mindenkinek tetszeni fog a reklám nélküli élet és mindenkinek beválik eme csomag. Én megpróbáltam mindent, ami szükséges összegyűjteni és beletákolni.

Ha találtok olyan weboldalt, ahol megjelennek még reklámok, nyugodtan írjátok le itt, hozzászólás formájában a weboldal címét és máris intézkedem. Ha esetleg blokkol egy olyan oldalt, amit nem kellene, akkor írjátok azt is, utánanézek.

Használjátok egészséggel! :)

UPDATE

v0.0.2.0 (2015.08.24)

 • technetwork.hu reklámjai blokkolva
 • openstat nyomkövetés tiltva
 • Spotify reklámok blokkolva
 • MGID új hirdetéskezelő, mely NEOWIN alatt jelenik meg. Blokkolva.

v0.0.3.0 (2015.09.08)

 • ThePiratebay reklámjai blokkolva
 • Index követés tiltva
 • HVG követés tiltva

Letöltő link fentebb! (Link nem változott!)

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix +877 .NetDEV, PHP Engineer, Designer.
13 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
Köszönöm, sok reklám eltűnt, de amelyektől a leginkább szenvedek, azok nem. Valószínűleg az OnlinePonton történt regisztráció következtében szereztem be őket. A host-ba beírtam a következőket:
127.0.0.1 www.violy.io
127.0.0.1 www.autodoc.hu
Ez így nagyon béna, vagy működni fog? (Ezek a W 10 alatt /nem csak böngészőben/ felugró hirdetésekben szerepelnek.)
2019.02.25 11:06
Igazából, akkor a konkrét oldalt fogja tiltani. Érdemes forrásban megnézni a reklámozó cég linkjeit és azokat "tiltani".
2019.02.25 23:05
sikerült a telepítés! -train station játékkal játszom eltűnt a kéretlen reklám! köszönöm. De! pici segítség kéne még! -a fent említett játék Facebook megosztásakor az Edge kilép és újra kell indítani a böngészőt. van erre valamilyen megoldás? előre is köszönöm a válaszod. üdv:laci
2015.12.11 07:04
Szia! Hát, jó lenne tudni miért lép ki. Lehet inkompatibilis szkriptet futtat le.
2015.12.11 22:56
A Maxthonnal érkezik (ha engedi az ember) az AdBlock Plus totál ingyen.
Na most ha elolvassa az ember az "apróbetűst" akkor ilyet találhat benne (nem pontosan idézem):
A program rögzítheti és elküldheti a weboldalakhoz beírt szöveget -innentől kezdve számomra a fent nevezett reklámszűrő kémprogramnak minősül, szóval marad a Hosts fájl ;)
2015.08.25 00:24
Az, akkor komoly. Az adblock adatvédelmi irányelvét nem olvastam, de ha ez így van, akkor tényleg sokkal jobb a hosts. :)
2015.08.30 07:14
A hosts biztos nem küld el semmilyen adatot senkinek, így az biztosabb :D
2015.08.30 15:01
Kíváncsivá tett a cikk, megnéztem mennyit eszik az AdBlock: A memória értéke alig változik, tehát a képen látható az értéke, G+, Origo többet eszik.. :D CPU-nál több oldal betöltése közben 15-20%-ig is fel tud menni.. Ill. én az egészet megtámogattam ScriptBlocker-el, Moovie.cc 5mp-s visszaszámlálója film előtt, ill. felugró ablakai domain névből tiltva vannak (Chrome-ban). Néhány weboldal meg kivételek között van..
Ill. ABlock előnye még, hogy az a YouTube hirdetéseket is rendesen ki tudja pucolni... ;)
Image
2015.08.23 21:52
Ubuntu alatt teljesen más a helyzet szerintem. Windows alatt nézd. 5-6 lapon képes adblockkal akár 1,5-2gb ramig is túlcsordulni. Nem beszélve a lap betöltésének lassúságáról és szaggatásról. IE alatt pedig szörnyű az adblock.
2015.08.24 05:53
Köszönjük! :)
2015.08.23 11:24
Szívesen! ;)
2015.08.23 11:45
Spotify-al ezt nem lehet megcsinálni?
2015.08.23 18:27
Tehát, hogy a zenék közötti reklámhangokat blokkolja vagy van a felületen reklám? Utóbbi blokkolása megoldható :)
2015.08.23 18:32