Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Biztonság

Egyszerűbb megoldás a reklámok ellen, azaz IntoHosts projekt

Rengeteg vita van arról, hogy blokkoljuk-e a reklámokat, avagy sem, hisz ennek is két oldala van. Vannak a weboldal tulajdonosok és vannak az fogyasztók (felhasználók, olvasók). Nos, a weboldal tulajdonosoknak az a céljuk legfőképpen, hogy weboldaluk valamilyen szinten önfenntartó legyen, ehhez pedig valamilyen bevételt szerezni kell. Ezt legtöbb esetben egy reklámmal oldják meg, az oldal valamely részén elhelyezve. Bár tudni illik, hogy ezekkel sem lehet milliókat keresni rövid időn belül. Ha letiltjuk a reklámokat, akkor legfőképpen (valamilyen szinten) a tulajdonosoknak okozunk kárt. Felhasználói szemmel nézve viszont sokszor irritáló maga a reklám és elhelyezése. Szörnyű, hogy egy 2013-ban vásárolt notebook hardverét is mennyire meg tudja fogni egy-egy reklám megjelenítése. Persze erről a böngésző feldolgozó is tehet, de legtöbb esetben, maga a reklám feldolgozó egysége és megjelenése.

Leszögezem, hogy jó megoldás ebben a kérdésben nincs, viszont el lehet gondolkozni, hogy belső Windows hosts fájlt használunk a reklámok blokkolására vagy Adblockot és társait.

Miért jobb a Hosts, mint az Adblock?

Nem egyszerű megválaszolni, mert egyik és másik oldalon is vannak pozitívumok és negatívumok.

A HOSTS fájl egyszerű és kisméretű. Magába a Windows driverei között helyezkedik el és beépül a rendszerbe, ennek köszönhetően nem csak a böngészőben vagyunk képesek reklámokat blokkolni, hanem az egész netkapcsolaton keresztül szűri a tartalmakat. Ennek köszönhetően alkalmazásokból is eltávolíthatjuk a kéretlen reklámokat. Maga a fájl méretétől függően nem hardverigényes, nem eszik memóriát, legalábbis nem észlelhető mennyiséget.

Az Adblock és társai böngészőbe épülnek, ráadásul teljes mértékben testreszabható, könnyen használható kezelőfelülettel van felruházva. A legjobb ebben, hogy folyamatosan frissülő adatbázissal rendelkezik, így a legfrissebb reklámokat is képes szűrni. Viszont ennek ellenére a legnagyobb hátrány a memóriazabálása, hisz óriási mennyiségű memóriát is képes felemészteni és a processzort sem kímélve pörgeti, főleg nagyobb oldalaknál.

Ahogy írtam az elején nehéz a választás. Igazából jelenleg még nincs komoly hardver alattam, ezért is használok hosts fájlt, különböző kiegészítők helyett. 4GB ram és ennél kevesebb memóriával rendelkező hardverek alá nagyon ajánlott Adblock helyett Hosts fájlt használni.

Beszéljünk kicsit a Hosts fájlomról.

Miért jött létre?

Számos oka van. Elsősorban, amit fentebb írtam, hogy az én hardvereim nem bírják az Adblock által nyújtott terhelést. Másrészt pedig 1-1,5 éve teljes mértékben elegem lett az anti-virus és tűzfal szoftverekből. Számos lehetőséget kipróbáltam, de egyik sem nyújtott olyan védelmet és megbízhatóságot, amire azt mondanám, hogy esetleg erre érdemes lenne előfizetni. Emsisosft teljes védelmi csomagjával nagyon szemeztem, mert elég használható volt (reklámokat is képes volt blokkolni a tűzfal része), de nem lett belőle semmi, mivel az Online Armor tűzfaluk támogatását megszűntették, így komolyabb tűzfal nélkül maradt a szoftver. Így egy jó éve fogtam magam és hosts-ra váltottam.

A fejlesztési folyamat

Körülbelül egy éve kezdtem neki gyűjtögetni különböző források alól a hosts fájlokat. 1-2 hónap alatt már viszonylag használhatót raktam össze ezekből, egy-egy reklám még megjelent egy-egy oldalon, de ezeket is külön hozzáadtam. Majd az elkövetkezendő fél évben már csak olyan url-ek kerültek tiltólistára, amelyek reklámot szolgáltatnak a hazai és külföldi nagyobb oldalakon, hírportálokon.

Információ a fájlról és letöltés

 • Fájlnév: intohosts.rar
 • Jelszó: www.into.hu
 • Méret: 119KB
 • Kicsomagolt fájl: hosts
 • Kicsomagolt fájl mérete: 540KB

Letöltés

Kompatibilis: Windows Vista, 7, 8, 8.1, 10

Telepítés menete

 • 1. Lépés: Csomagoljuk ki (pl: asztalra).
 • 2. Lépés: Navigáljunk a „C:\Windows\System32\drivers\etc” mappába.
 • 3. Lépés: Másoljuk az általunk kibontott fájlt a 2. pontban megjelölt helyre. Írjuk felül a fájlt.

Linux alatt pedig így tudjuk alkalmazni!

*Fontos: Ha már létrehoztál pontokat a hosts fájlban, akkor arról csere előtt készíts mentést!

*Fontos: Ha észleltél olyan hibát, hogy emiatt egy adott oldalt nem tölt be, legyél szíves jelezni felém hozzászólás formájában.

Kiadási megjegyzések

 • Alapvető reklámcégek blokkolása
 • Skype asztali alkalmazásban megjelenő reklámok blokkolása
 • Google Analytics nyomkövetés tiltása
 • Doubleclick és felugró reklámok tiltása
 • adbox és vid4u, amit a Project029 használ, blokkolása
 • Overture fertőzött reklámjainak blokkolása
 • Cookie Tracking oldalak blokkolása (2015.08.21 adatbázis alapján)
 • Spotlight reklámok blokkolása (2015.08.12 adatbázis alapján)

Várható frissítési ciklus

Gondolkoztam, hogy mennyi időnként adok erre a hosts fájlra frissítést, mivel nagyon változó, hogy mikor jelenik meg egy új reklámcég, amelyet több, akár nagyobb oldal használ majd.

Én körülbelül havi frissítésre gondoltam, mely szerintem mindenki számára megfelelő és én is tudok eközben belerakni néhány nemkívánatos linket.

Végszó

Remélem mindenkinek tetszeni fog a reklám nélküli élet és mindenkinek beválik eme csomag. Én megpróbáltam mindent, ami szükséges összegyűjteni és beletákolni.

Ha találtok olyan weboldalt, ahol megjelennek még reklámok, nyugodtan írjátok le itt, hozzászólás formájában a weboldal címét és máris intézkedem. Ha esetleg blokkol egy olyan oldalt, amit nem kellene, akkor írjátok azt is, utánanézek.

Használjátok egészséggel! :)

UPDATE

v0.0.2.0 (2015.08.24)

 • technetwork.hu reklámjai blokkolva
 • openstat nyomkövetés tiltva
 • Spotify reklámok blokkolva
 • MGID új hirdetéskezelő, mely NEOWIN alatt jelenik meg. Blokkolva.

v0.0.3.0 (2015.09.08)

 • ThePiratebay reklámjai blokkolva
 • Index követés tiltva
 • HVG követés tiltva

Letöltő link fentebb! (Link nem változott!)

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}