Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

Xiaomi Mi Box S – Tesztekben ötcsillag, valóságban egyes

A TV boxok piaca stagnál, de számos háztartásban szükség van rá. Ez különböző okokra vezethető vissza. Nem mindenki szeretne új Smart TV-t vásárolni, hogy különböző applikációkat, streaming szolgáltatásokat tudjon futtatni. A Xiaomi Mi Box S pont ezt próbálja meg számunka orvosolni, lehetőleg „olcsón”.

A szükség

Esetemben egy TV csere nem igazán jött volna jól anyagilag. Egy normális 120-140cm TV, mely képes streaming-re és különböző applikációk telepítésére, közel 150-180 ezer forintot kóstál alsó hangon. Jobb a „B” terv: A TV-BOX.

Miért a Xiaomi Mi Box S?

Igazából nem sorakoztattam fel nagy elvárásokat, kizárólag azt, amit heti szinten többször használni fogok, mégpedig:

 • KODI vagy VLC, amely tud csatlakozni belső hálózaton lévő SMB meghajtóra (fényképek, zenék, videók, filmek, sorozatok – igen. nálam sem minden esetben játszanak a „fizetős” szolgáltatások)
 • Néhány Rádió alkalmazás elérhető legyen (PL: rádió 1). Nappaliba, mivel bekapcsolom és erősítőre kötve működne (természetesen, ha éppen csak zenére van szükség).
 • Néhány streaming app magyar adókkal: HBO GO, MyTV Telenor
 • AndroidTV OS, mely TV-re van optimizálva és megfelelően működnek rajt a rá írt alkalmazások.

Ezeket összevetve számos tesztet olvastam a világhálón. A Mi Box S pedig közel a legjobbnak vélt termék a kategóriájában és fentebb felsorakoztatott szempontokat nézve. Ezért esett rá a választás.

Vásárlás

Sokat nem gondolkoztam. Garancia érvényesítés végett kevés bolt jött szóba. Az árát figyelembe véve pedig mindenképpen a Xiaomi Mi Store maradt. Ott 20.900 Ft-ért lehet megvásárolni. Helyben is ennyibe kerül, kiszállítva pedig +990 Ft-ot kell még hozzáadnunk.

Első fekete leves

Ha innen (xiaomi.hu) rendelnénk, akkor figyeljünk arra, hogy meglegyen az utánvét összege készpénzben, másképp nem lehet fizetni. Miért nem tüntették fel ezt a „problémát”?! Szerintem nem vagyok egyedül, aki kártyával fizetne a futárnak.

Az ügyfélszolgálat kérdéses mennyire előnyös. Ezt később egy másik cikkben fogom részletezni. Röviden annyi, hogy a helyi (fizikai) üzlet és a xiaomi.hu webshop nem kommunikálnak egymással, nincs közös kontaktjuk stb. Ennek köszönhetően kivártam míg felmegyünk Budapestre és helyben vásároltam meg a fizikai áruházban augusztus elején.

Garancia érvényesítés

Az első termék, amit a kezembe vettem, nagyjából pár órát húzott ki és előjött egy hibája. Bekapcsoláskor elkezdett néha villogni a „képernyő”. Két lehetőség volt: Xiaomi Mi Box vagy a TV adta meg magát. Beigazolódott: az új eszköz a ludas. Budapesten nyaralva volt egy kis időnk visszavinni a terméket cserére vagy garanciáztatásra. Elvileg ők helyben nem foglalkoznak ilyennel. A Wayteq-hoz kellene eljuttatni szervizelésre. Adtak telefonszámot a garancia levélen és azt kell felhívni.

Azért durva, hogy a Xiaomi Mi Store és Xiaomi.hu nem képes „ennyit” tenni a vásárlóért. Még kisebb áruházak is intézik a garanciális javíttatást, hogy ne a váráslónak kelljen bajlódni vele. Az elállás pedig nem jöhetett szóba az eladó szerint, mert a termék meghibásodott. Egy kis huzavona után cserélték.

Ezt mind részletezni fogom egy külön cikkben.

Csomagolás, doboz tartalma

Pici méretű doboza elég vonzó. Egyszerű, letisztult és a narancsos-fehér színstílus impozáns. Egyszerű papírdoboz csomagolás.

A dobozon pedig számos ígéret van:

 • 4K lejátszás HDR támogatással
 • Google Assistant
 • Chromecast built-in
 • Ingyen HDMI kábel
 • 4 magos erős CPU és 3+2 magos GPU, mely biztosítja a zavartalan és folyamatos működést
 • Dolby DTS 2.0

Kibontás után azonnal szemünk elé tárul a készülék. Alatta pedig egy hálózati adapter és HDMI kábel található. A készüléknek és tartozékok anyagminősége jónak tűnik. Mind fekete színű és bármilyen nappali szekrényen, TV állványon jól mutat.

A Xiaomi szerint a csomag hivatalos tartalma:

 • Távirányító
 • Leírás (dokumentáció)
 • 2db elem
 • Hálózati adapter
 • HDMI kábel

Ezek közül elemet nem tartalmaz a csomag. Mindenképp külön kell vásárolnunk hozzá! Nagy meglepetés volt, mert senki nem szólt emiatt. A Xiaomi pedig a weboldalán azt írja 2db elemet tartalmaz.

Első pillantás és összeszerelés

Összeszerelés rendkívül egyszerű. Probléma viszont már itt kezdődik. A tápvezeték és a HDMI hossza elég rövid. Ezek kb 60-70cm tehetők. Ha a TV falra van rögzítve, akkor nem vagyok benne biztos, hogy elegendő lesz a hossz. Egy tartalék HDMI kábel (akár 3 méteres) nem árt.

A TV-re való rögzítést szerettem volna megoldani. Aliexpress-en a kínai, sima Androidos TV box-ok javarésze garantálja, hogy rögzíthető a TV hátuljára. Gondoltam a Xiaomi is így tesz és a termékében megadja ezt a lehetőséget. Sajnos ez koránt sincs így. Ráadásul olyan alakja van a terméknek, hogy semmiképp nem oldható meg ezen rögzítése.

Hardver

 • Maximum kezelt felbontás: 4K (3840 x 2160) - HDR
 • Processzor: Cortex-A53 Quad-core 64bit
 • Videó: Mali-450
 • Memória: 2GB DDR3
 • Belső tároló: 8GB eMMC
 • Rendszer: Android TV 8.1
 • Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac 2.4GHz/5GHz
 • Bluetooth: 4.1

4K HDR, 8 magos proci, 2gb ram, egy visszafogott androiddal, wifi, bluetooth. Ez mind szuper dolog és 21 ezer forintba belefért. No, de a szoftver mennyire jó mellé?

Szoftver

Az alaprendszerünk egy visszafogott, de TV-re optimizált Android, pontosabban Android TV. Bár nem tudom, hogy a jelenlegi 8.1 verzió a legfrissebb, amit eddig kiadtak vagy van-e újabb – nálam ez van fent és nem talál újabb verziót. Engem nem zavar a régi verzió, ha működése megfelelő és alkalmazások rendben elfutnak.

Indítás után

Összepattintás után bedugtam a hálózatba és azonnal indult a készülék. A távirányító elég nehézkesen reagált, nem tudom miként kell párosítani, a bekapcsoló gombot nyomkodtam kb 3 percen keresztül, majd egyszer csak csatlakozott a box-hoz és működött.

Egy wifi-hez való csatlakozást, majd Google fiókba történő bejelentkezést kellett elvégezni. Utána következhetett az alkalmazások letöltése:

 • VLC
 • KODI
 • Telenor MyTV
 • HBO GO

Hamar letöltöttek, semmi gond nem történt eközben.

Kerestem frissítést. Egy apró kis 200mb-os hibajavító csomag érkezett. A telepítés lassú volt, de túléltük.

Távirányító:

 • Bekapcsoló
 • Mikrofon (tudunk diktálni keresendő szót)
 • Navigáció (fel, le, jobbra, balra, oké)
 • Alkalmazás menü
 • Vissza
 • Fő-képernyő
 • Netflix
 • Live
 • Hangerőszabályzó

A távirányító szuper. A mikrofon gomb ami csúcs, ráadásul ugye távirányítóban van beépített mikrofon így csak belemondjuk a keresendő szavakat (nem minden alkalmazás támogatja. A YouTube appon biztosan működik, ott próbáltam) és már keresi is nekünk a találatokat. A Netflix és Live gomboknak egyenlőre nem láttam értelmét. A Netflix nem rég indult el hazánkban (kb 1 hete?) így ezt különösebben nem tudtam kipróbálni, meg nem fizettem elő rá. Kicsit zavaró. Inkább lehetett volna valami programozható gomb a kettő helyére (netflix és Live). Amivel mondjuk a két legtöbbet használt appot vagy saját magam által beállított appot érem el.

A hangerőszabályzó se lenne rossz, mert jó, hogy van. Viszont 10 (igen tíz) állítható hangerőszint van, ami TV esetében elég kevéske. Valószínűleg nem itt fogunk hangerőt állítgatni, hanem nyúlunk a TV távirányítójához.

Pár óra használatot követően

Valamilyen oknál fogva azt tapasztaltam, ha elindul a Xiaomi Mi Box pár órán keresztül működik rendesen, majd magába fordul és mindenféle jelenséget produkál. Röviden:

 • Akad, szaggat (filmek, sorozatok, stream, ráadásul a rendszerfelület is)
 • Csúszik a hang a videótól (nem a streammel és nem a fájlokkal van a gond.. valami kodek, vagy a fene tudja. De ez folyamatos, alkalmazástól, videóktól, lassúlástól független – mindenhol csúszik.)
 • Néha eldobja a WiFi jelet pár másodperce (nem tudom pontosan behatárolni miért) és megakad a film (szerverről) vagy stream (MyTV vagy HBO GO). Ez kb 3-5percenként csinálja, ha éppen úgy tartja kedve. Az internet 1000/50 Mbit Telekom.

Annyira nem foglalkoztam a dologgal. Gondoltam kap egy újraindítást és megjavul, de nem. Mindenképp tápkábel kihúzására van szükség. Utána egy komplett hard indítást követően szépen fut újra pár órán keresztül.

Példa:

M4 Sport-ot nézve 1-2 óra elteltével szakadt a stream. Az okokat kerestem, de nem találtam. Ha az első akadás megkezdődik, akkor utána minden felület bugos lesz és nem tudsz egyetlen műveletet (távirányító) úgy elvégezni, hogy a között ne történjen közel 10-30 másodperces (igen ennyi) késés. Alkalmazások bezárása nem oldotta meg a problémát. Folytattam a fórumok bújását, közben próbáltam használni a boxot.

2 hónap után

Ennél rosszabb Xiaomi termékkel életemben nem találkoztam. A Mi Fidget Cube körülbelül ugyanez, de ott legalább 1000Ft-ot kérnek egy baromságért. Itt viszont 20.990 Ft-ról van szó, amiért kapunk egy 150g-os nehezéket. Ha tehetném értékelésnél 0-t adnék.

Két hónap használat alatt egyszerűen megutáltam a TV-zést. Munkából hazaértem és napról-napra éreztem úgy, hogy ma mi lesz a gond a Mi box-szal. Az utóbbi pár napban egyszerűen hazaérve úgy kezdtem kihúzom a tápkábelt, vissza, majd hideg indítás.

Vállalhatatlan és nagyon zavaró, ha hang másodperceket csúszik, mert igen annyit. Másrészt a film streameléskor vagy hálózatról történő indításakor akad. Rengeteg fórumot megjárva: nem csak nálam van ilyen probléma. Nagyjából mindenkinél ilyen jelenség van. Valakit jobban zavar, valakit kevésbé. A Xiaomi ezt a problémát persze a szőnyeg alá söpri, miért is ne. Nehéz megmondani, hogy eme hiba hardveres vagy szoftveres, de valószínűleg mindkettő. Azzal töltöttem az elmúlt 2 hónapot, hogy megoldást találjak a problémára, de nincs rá. Egyszerűen nincs.

A legnagyobb problémám az, hogy nem 4k-t akartam nézni, de nem is 1080p vagy 720p filmeket, streamet, hanem 480p SD-t.

Az USB-n keresztül ugyanez a jelenség. Arról nem is beszélve, hogy USB 2.0, tehát arra jó, hogy van, de összességében ennyi.

Kezelőfelület Android TV 8.1

Szépen optimizált a felület. Erre nem tudok sok mindent írni, mert nem a felülettel van az ember elfoglalva, hanem az alá írt alkalmazások felületével és használhatóságával. Szerintem amit a hardverről és szoftverről gondolok, azt fentebb mind le is írtam.

KODI – Egy DOKI kéne orvosláshoz

Sajnos Android TV-re írt KODI alkalmazás, kicsit másabb, mint a natúr Androidos tesója. Ezzel valamiért nem lehet SMB-t csatlakoztatni. Ráadásul még hálózaton megosztott mappákat sem találja. FTP-vel pedig nem szerettem volna szórakozni.

VLC

Mivel a KODI kiesett, így vésztartalékként egy VLC jöhetett szóba. A kicsike tud csatlakozni végre SMB-hez, látja a megosztott mappákat és működik. Itt viszont a felület, ami nagyon rossz, de kimondhatatlanul.

A listák, tartalma kocka elrendezésbe, stílusba vannak szedve és a cím minden esetben nem fér ki. Így emiatt „úszós” szöveget talált ki a fejlesztő. Amint ránavigálsz egy videóra, filmre vagy sorozatra, akkor annak címe azonnal elkezd mozogni, így nem tudod elolvasni, várnod kell amíg az elejére visszaugrik a címnek. Nagyon zavaró. Rengeteg helypazarlás van. Röviden az UI – UX rendkívül tervezetlen és rossz. Viszont működik, így fele-fele arányban vagy megelégedve.

Amit fentebb írtam akadást itt is érvényét veszi, mert akadnak a filmek, sorozatok. Csúznak a hangok több másodpercet.

Telenor MyTV

Működni működik. Néha tud 720p streamet, de javarészt 480p. Ez újra a box hardveres és szoftveres problémáinak köszönhető valószínűleg. Telefonon ilyen probléma nincs.

A YouTube app egy kellemes a sok rossz mellett

A rosszakat félresöpörve. Egy jó dolgot sikerült találnom az egészben. Az pedig a YouTube applikáció. Viszonylag kevés csúszással dolgozik a cucc. Van mobilról történő „videóátküldés” vagy továbbítás – ki, hogy nevezi. Ez a funkció szuperül működik és érdekes módon a YouTube app tud javarészt megfelelően működni. Igaz itt is kb 480p-ben (minél kisebb felbontásban) adja felénk a videót. A YouTube alkalmazás megfelelően van optimizálva TV-re és könnyedén tudtam navigálni. Keresni nem egyszerű (virtuális billentyűn kellene navigálni), de pont ezért van a telefon a kézben, hogy simán át-tükrözzük a videót, amit nézni szeretnénk. Javészt ezt használtam a hírek nézésére.

Játszani lehet a készüléken?

Oh wait, NEM! Érdemes fentebb elolvasni újra a „2 hónap után” címszótól. Letölthetőek játékok a készülékre, de még kipróbálni sem érdemes. Ha szeretnél korai hajhullást, akkor persze bátran ajánlom. Nem erre való a készülék.

Zene, kép, rádió?

Ezek mind működnek alatta, de TV box-szon szerintem a videó, film és videótartalmak fogyasztása az elsődleges szempont.

Érdemes megvenni a készüléket?

Nem, nem és nem! Vannak pozitívumai, de annál több negatívummal találkozhatunk. A negatívumok pedig az alap követelményben vannak. Nem tudunk kikapcsolódni a TV előtt, inkább az idegeinket fogja tépni a készülék hibái. A teszt is emiatt nem lett teljeskörű, mert javarészt használhatatlan. Egy YouTube alkalmazásról pedig sokat nem lehet írni. Nagyjából mindenki tudja, hogy működik. Annyi pluszt ad, amit fentebb írtam, hogy van tükrözés funkció, ami hibátlanul működik.

Kérdés a Xiaomi Mi Store felé?

Megkerestem a Xiaomi Mi Store-t és a Xiaomi.hu-t a hibával kapcsolatban. Választ ez idáig nem kaptam (2 hét).

Mit érnek "a legjobb tv box"-nak titulált tesztek?

Semmit. Kipróbálták, 1-2 órán keresztül működött viszonylag megfelelően és leírták gyors véleményüket. Szuper, legjobb, stb.. ezeket olvashatjuk tőlük, de ha ismerősnél van érdemes kölcsönkérni a készüléket és kipróbálni, mielőtt megvásárolnánk.

Összegzés

Ez mind tűnhet hisztinek. Így is van. Egy rossz termék, ami arra nem használható amire kitalálták, ki nem hisztizne?

Pozitívumok

 • YouTube app jól kitalált, szép – átlátható a felülete. A tükrözés jó.

Negatívumok

 • 1-2 óra használat után akad a felület és minden stream/lejátszott videó, film, sorozat
 • KODI nem tud SMB-re csatlakozni
 • VLC felülete rossz
 • Nem rögzíthető a TV hátuljára
 • 4k, 1080p és 720p nagyjából felejtős, maximum YouTube app tudja hozni a 720p-t, esetleg 1080p-t.
 • Újraindítás nem segít a probléma megoldásán
 • Hibajavítás nem érkezik a problémára

Tegnap újra megadta magát a BOX HDMI modulja. Így néz ki élőben.

 Neked van ilyen TV BOX-od? Csalódtál benne?

Frissítés

ÁLLÍTÓLAG JAVÍTOTTÁK A XIAOMI MI BOX S SZÁMOS HIBÁJÁT

Vásárlás

Xiaomi.hu - Xiaomi Mi Box S Android set-top boksz

Gearbest

AliExpress

GeekBuying

Bangood

TomTop

Alza.hu

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}