Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Windows 10 (20H1) 2020-as újdonságai

Bár a frissítés elnevezése, a 20H1 rendhagyó lenne, de a Microsoft még ezt a verziót (akár v2003) nem tisztázta. Valószínűleg még ezen felül is sok újdonság várható, akár frissítési ciklusok terén is.
 

Csak biztonsági javítás lesz idén ősszel

 
Igen. A Microsoft bejelentette, hogy idén egy nagyobb javítócsomagot adnak ki a Windows 10 rendszerhez. Extra funkcióra nem számíthatunk, cserébe a stabilitásra rágyúrnak. A WindowsCentral újságírója levélben kérdezte a Microsoft szóvivőjét azzal kapcsolatban, hogy továbbiakban év elején történnek a nagyobb funkciófrissítések, év végén pedig szervizcsomagokat kapunk? De erre nem érkezett pontos válasz, csak annyi: idén így lesz.
 
Nekünk, felhasználóknak rendkívül jó hír. Nagyfrissítés alapból beletelhet 30-40 percbe (akár hosszabb időbe), talán a szervizcsomag telepítése valamivel rövidebb időt őröl fel. Ettől függetlenül persze a Windows 10-re még ráférne a stabilitás javítása, főleg értesítések felületen, témázáson vagy akár keresés stabilitásán.
 

Utoljára keresett alkalmazások a start menüben

 
Egy rendkívül szuper fejlesztés érkezik, mivel a start menü képes lesz a legutóbb keresett alkalmazások listázására. Egyenlőre csak 3 darab tétel jelenik meg, de reméljük későbbiekben ez beállítható lesz.
 

Bővített dátum és idő gyorsfelület a tálcán

Ha van egy közelgő eseményünk, melyet létrehoztunk a naptárban, akkor a tálcán érkezik róla egy értesítés az idő/óra/naptár mellett. A megnyitott felületen pedig képesek leszünk azonnal létrehozni (naptár alkalmazás megnyitása nélkül) egy eseményt.
 

A fájlkezelő keresője megújul

A Windows fájlkezelője megkapja az új keresőmodult, melyet a tálcán lévő kereső használ, így ennek a módszernek a használata sokkal kevesebb időt vesz igénybe. A találati lista betöltési sebessége látványosan csökken, ráadásul tud majd OneDrive fájlokban, dokumentumokban és tömörített mappákban is keresni. A szövegmezőre kattintva azonnal a legutóbbi keresési találatok fognak megjelenni.
 
 

Feladatkezelőben egy kis apróság

Bár nem számottevő fejlesztés, de érdemes kiemelni, hogy még foglalkoznak ezzel is Redmondban: A Feladatkezelő a lemezeknél írni fogja számunkra, hogy az SSD vagy HDD-e, illetve későbbiekben a lemez gyártóját is jelezni fogja.
 
 

Értesítési központ: Lesz mit beállítani

Számos újdonsággal érkezik az értesítési központ. Lehet csemegézni rendesen.
  • Elsősorban értesítéskor lesz egy beállítások ikon a felületen, itt azonnal ki tudjuk iktatni az adott alkalmazás értesítéseit.
  • Másodjára pedig az értesítési központ értesítések eltávolítása lehetősége változik a több beállítást ígérő értesítések kezelésére.
  • Harmadjára pedig a beállításokban kikapcsolhatjuk az értesítésekhez tartozó hangokat vagy megadhatunk akár egyedi hangokat, felugró ablakokat minden egyes alkalmazáshoz, külön-külön. Ezt még talán a Windows 10 Mobile-ban volt lehetőség beállítani.
 
 
 

Hangeszközök beállítása, hangerő beállítása a gépházban

A hangszórók és az egyes alkalmazások hangerejének kezelése ezentúl a gépházból is kezelhető lesz.
 
 

Windows Ink Worskspace

Kisebb átalakítást kapott. Csökkent a mérete. Most már ilyen apró ablakban fog megjelenni.
 
 

Bejelentkezési opciók

A Microsoft ebben a Windows verzióban elérhetővé teheti a teljesen jelszómentes rendszert. A „Make your device passwordless” lehetőség segítségével megadhatjuk, hogy bejelentkezésnél mely azonosítást szeretnénk használni, legyen az egy biztonsági kulcs, vagy valamilyen Windows Hello belépési mód, mint PIN kód, ujjlenyomat- vagy arcfelismerés.
 
 

Nyelvi bővítés a gépházban

A gépházban átalakítják a nyelvi beállításokat, mely teljesen új fület és felületet kapnak. Lehetőségünk lesz egy felületen minden nyelvi beállítást elvégezni. pl: Windows nyelve, Alkalmazások és weboldalak nyelve, régió, billentyűzet kiosztás nyelvezete, beszéd nyelve. Továbbiakban hozzáadhatunk különböző nyelveket és azt hozzá tudjuk konfigurálni.
 
 
 

Részletesebb adatforgalom

Minden alkalmazásnak meg lehet majd tekinteni az adatforgalmát, illetve akár testre tudjuk szabni annak forgalmi limitét vagy sebességét. Rendkívül hasznos és szuper lesz (reméljük).
 
 

További újdonságok

Narrátor
  • Fejlődik a táblázatok felolvasása
  • Weboldalon képes lesz felolvasni szövegrészleteket
Nagyító
  • Sötét témával is elérhető lesz a nagyító app
  • Képernyő közepén fog megjelenni, hogy könnyedén megtaláljuk.
Szemmel történő vezérlés
 
Bár erről bővebb infó nincs, a Microsoft szerint szemmel is lehet majd vezérelni egyes funkciókat.
 
Beviteli eszközök frissítései
 
A Microsoft a Swiftkey beviteli technológiáját is beépíti, amely pontosabb és gyorsabb szövegjavítást tesz lehetővé. További 39 nyelvet fog ismerni. A diktálás (mikrofonos szövegbevitel) további 12 nyelvvel fog bővülni, melyek között a magyar nyelvet is megtalálhatjuk.
 
Windows Subsystem for Linux második verziója
 
Jövőre érkezik a WSL-re is egy nagyobb frissítés. Új ELF64 architektúrát fog használni, mely sokkal gyorsabb fájlrendszer-teljesítményt tesz lehetőség, illetve jobb lesz az alkalmazás kompatibilitás.
 
A kereső motor is fejlődik
 
A keresésből kizárásra kerül néhány fejlesztő mappa és fájl, pl: .hg, .svn, .nuget, .git és sok más. Mi is be tudunk állítani kizárt mappákat.
 
Szinkronizálás bővülése
 
Eddig is számos beállítást tudtunk szinkronizálni a Microsoft fiókunkkal, de a következő évi frissítéssel bővülni fog. Elsősorban megbízhatóbb és gyorsabb lesz a mentés és visszaállítás, másrészt keresési előzményeket is lehet szinkronizálni.
 
Jegyzettömb
 
A nem mentett jegyzetet vissza tudjuk állítani. Ebben is a kereső és indexelés játszik majd szerepet.
 
Ti milyen újdonságot várnátok a következő évi Windows 10 frissítésben?
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}