Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Biztonság

Ön sem akarja, hogy átverjék: Tippek az év végi online vásárláshoz

Hamarosan itt a Black Friday és rengeteg üzlet fogja leárazásokkal csalogatni a vásárlókat. A mit sem sejtő vásárlók pedig számos webáruházat átnéznek mielőtt választanak, így könnyedén beleeshetnek a csalók csapdájába is. Azt le kell szögeznünk, hogy óriási és kihagyhatatlan akciók ritkán vannak, legalábbis az elmúlt 6 év eseményeiből ez derült ki – nyilván csak a hazai felületeket figyelembe véve.

Ezt pedig a csalók kihasználják és nyomottabb áron kínálnak nekünk különböző termékeket. Ez persze csak álca, hiszen valószínűleg bankkártya adatokat tulajdonítanak el. A csomagot pedig várhatjuk, sosem fog megérkezni, emiatt pedig nagyon figyelnünk kell hol költjük a pénzünk online. Adunk néhány tippet a biztonságos vásárlással kapcsolatban.

Átverések

Csaló hirdetések: Persze egész évben jelen vannak, de szezonális akciók idején egyre gyakrabban találkozhatunk velük. Számos esetben közösségi oldalakon, feltört profilokon keresztül terjednek. Sok esetben olyan weboldalra vagy online áruházba irányítanak minket, amelyek nem létező terméket próbálnak eladni nekünk. Ezen termékek ára általában nagyon nyomott. Például múlt évben számos Lego terméket próbáltak így hirdetni a csalók, pl: Start Wars Millenium Falcon (71192) terméket 30-50 ezer forint között, miközben az új termék valós ára simán eléri a 200.000 forintot.

Hamis webáruházak: Gyakori, hogy lemásolják a nagyobb és ismert webáruházak felületét, megjelenését, így első ránézésre biztonságosnak tűnhetnek, mindeközben óriási kedvezményekkel csalogatják az ügyfeleket. Ezeken az álcázott webáruházakon csak bankkártyával lehet fizetni és a legtöbb esetben vagy nem érkezik meg a termék, vagy megjön, de nem az a minőség, amit írtak, esetleg elvártunk volna. A hamis webáruházakkal kapcsolatban még nem nyilatkozott idén a Fogyasztóvédelmi iroda sajtóosztálya – amint ez megtörténik, mi publikáljuk. Nemrég az Aqua webáruházat sikerült ilyen formában „lekoppintaniuk” a csalóknak, írja a portfólió.

Hamis ajándékkártya és kupon: itt is hasonló eset, mint az előző kettőnél. Óriási kuponkedvezményeket hirdetnek a csalók. Itt nem 20-50%, ahogy általában lenni szokott valós áruházakban, hanem 70-90% kuponkedvezményekkel csalogatnak. Itt általában egy adathalász oldalra kerülünk, ahol az oldal valószínű le fog tölteni a számítógépünkre különböző adathalász állományokat ezzel akár váltságdíjat követelve adatainkért. Ezek működése különböző, így nehéz tenni ellenük, ha friss zsarolóprogramról van szó. Például augusztusban a Tesco nevével éltek vissza a csalók kuponkedvezményekkel és egy telefont hirdettek a nyereményjátékba sms-ért cserébe.

Tegyünk ellene

Megbízható és ismert webáruházból rendeljünk: Nagy ívben kerüljük el az ismeretlen, furcsa nevű weboldalakat (eztveddmeg.hu, azonnalivasarlas.hu, stb.). Ezek a webáruháznak nevezett weboldalak általában kapcsolatként egy gmail címet és egy sima privát telefonszámot tüntetnek fel. Rendelés után, ha bármilyen problémánk van nem biztos, hogy kapunk bármiféle segítséget.

Ellenőrizzük valós-e az akció: Ha Facebookon a hírfolyamon vagy üzenetben látunk egy „kihagyhatatlan” ajánlatot, akkor ne kattintsunk bele azonnal, hanem keressük fel az áruházat és nézzük meg a hivatalos weboldalukon, hogy tényleg él-e a hirdetett akció.

Weboldal címeket helyesen írjuk be: Fontos, hogy a keresett webáruház közvetlen címét pontosan és helyesen írjuk be. Különben nem kizárt, rossz – kártevő oldalra visz minket. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes a Google keresőjét igénybe venni.

Bizonyosodjuk meg róla, hogy a Webáruház biztonságos kapcsolattal rendelkezik: Böngészőnkben a webolda címe mellett írja, hogy a weboldal biztonságos, ellenőrzött vagy „Nem biztonságos”. Utóbbi esetében jobb, ha nem rendelünk, főleg, ha kártyaadatainkat is meg kell adnunk. Persze, ez még nem garantálja, hogy az adott webáruház megbízható.

Nyilvános és céges hálózatot kerüljük: Nem jó ötlet ezeken keresztül rendelni, hiszen ezeken a hálózatokon nem tudhatjuk milyen diagnosztikai programok futnak, így akár későbbiekben hozzáférhetnek különböző webáruházakban regisztrált fiókunk adataihoz vagy bankkártya adatokhoz, amit megadtunk ezeken a hálózatokon.

Biztonsági szoftvert a számítógépre: Érdemes használni legalább egy biztonsági szoftvert, így a kéretlen weboldalak szűrve lesznek és nagy eséllyel talán nem futunk bele hamis webáruházakba, amelyek már tiltólistára kerültek.

Fiók jelszavak: A legtöbb webáruház megköveteli a regisztrációt. Érdemes hosszabb jelszót megadni fiókunk védelme érdekében. Ezen jelszavakba ajánlott kis- és nagybetű, szám és egyéb karakterek használata is. Ajánlott a születési dátum elkerülése a jelszóban.

Tranzakció: A bankon idéntől megkövetelik a fizetés SMS-ben vagy mobilalkalmazáson keresztüli megerősítést. A böngészőben elénk jön egy megerősítő ablak, amiben le van írva tételként, hogy miért fogunk fizetni. Ez fontos, hiszen – ha bármi adódik a termékkel (nem érkezik meg, stb.) ezzel tudunk a békéltető testülethez fordulni (ha az adott „hamis” webáruház konkrét számlát nem állít ki). Készpénzes fizetésre nem minden esetben van lehetőségünk, de ha tehetjük talán ilyenkor az lehet a legbiztonságosabb (utánvétes készpénzes fizetés).

Tehát mindezeket mérlegelve figyeljünk oda, mert könnyen áldozatai lehetünk különböző csalóknak.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}