Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Offline voltunk, de miért?

Rendszeres olvasóink már megszokhatták, hogy az Into.hu az utóbbi években évi 1-2, kisebb, rövidebb leállás mellett, nagyobb kiesések nélkül üzemel - vagy legalábbis üzemelt, mert tegnapi nap Offline módba kapcsoltunk. Ami nem teljesen igaz, mert a szerver elérhető volt, de az Into.hu ennek ellenére mégsem volt elérhető. És jogosan merülhet fel a mindenki által kedvelt reklámból ismert kérdés: De miért? 

A kérdés megválaszolásához vissza kell tekintenünk a múltba: idén éve elején hosszabb előkészületek után sikeresen áttértünk a sima HTTP kapcsolatról a biztonságos, HTTPS kapcsolatra. A biztonságos kapcsolat egyik legfontosabb eleme az SSL hitelesítés - ez az a kulcs, ami azonosítja a szervert, és innen tudja a böngésző, hogy közvetlenül az adott szerverrel kommunikál, és útközben senki nem módosítja a kommunikációt. Az SSL hitelesítéseknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy van egy érvényességi dátumuk - ennek lejárta után a böngészők SSL hibáról fogják az oldalra látogatókat tájékoztatni. 

Mi, az Into.hu-nál év elején az osztott tárhelyeken is működő, CPanel-ben beállítható, de csak kézzel frissíthető SSL-t használtunk - korábbi cikkünknek megfelelően. Nem is volt semmi baj vele, de időközben megoldásra került az automatikus SSL beállítás, így átengedtük az automatizációnak a terepet - vagy legalábbis így akartuk, ez mégsem történt meg, még mindig a CPanelben kézzel megadott, de már lassan lejáró SSL kulcs volt használatban, egészen tegnapig, amíg az le nem járt - és jött a meglepetés - elfelejtettünk egy megfelelő időpontban átállni az automatikusan megújuló SSL-re. Mivel az automatikus SSL beállítás a szerveren lévő összes weboldal számára minden éjfélkor történik meg, amennyiben nincs másik SSL kulcs megadva a weboldalnak, így már hiába volt minden igyekezetünk - a régi SSL eltávolítása után már muszáj volt megvárni a következő nap kezdetét. Normál esetben ez úgy nézett volna ki, hogy 23:58-kor távolítjuk el a rég kulcsot, és 2 perc múlva már az újjal működött volna az oldal, így most egy kicsit hosszabb kényszerszünetet tartottunk. Viszont van egy jó hírünk: még ha egy nap pihenőbe is került, de áttértünk az automatikus SSL kezelésre, így ilyen többé nem fordulhat elő! 

Mentségünkre szeretném megemlíteni, hogy az utóbbi időben az Into.hu-n nagyon sok fejlesztést végeztünk, mind a háttérben, de mind felhasználók számára is látható helyen - ezeket az újításokat heteken belül közzétesszük, így érdemes lesz velünk maradni!

Végezetül pedig a leállás miatt szeretnénk minden olvasónktól, látogatónktól elnézést kérni a kellemetlenségért. 

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}