Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Linux

Megjelent az Ubuntu 18.04 LTS!

Április 26-án megjelent a Bionic Beaver (emberfeletti erőkkel bíró hód) kódnevet viselő Ubuntu 18.04. Lássuk, mi változott!

Új külső

A Canonical még a tavalyi év folyamán bejelentete, hogy Unity helyett GNOME lesz az alapértelmezett UI a következő verziókban. A bejelentést cselekvés követte – az átállás még a 17.10-es változatban megtörtént.

4.15 Linux kernel

Az említett verzióban a külső mellett a motorháztető alatt is történtek változások. Ennek legjelentősebb része a 4.15-ös kernelre váltás, ami számos újdonságot hozott, például:

  • védelem a Spectre és Meltdown sebezhetőségek ellen;
  • bevezetésre került a Live Patching, ami lehetővé teszi a rendszerfrissítések telepítését újraindítás nélkül.

A kernelben történt változtatások teljes listája itt olvasható (angolul).

Megújult telepítő

Telepítés közben 2 mód közül választhatunk – normál és minimalista. Utóbbi esetben csak egy böngésző, valamint néhány alapalkamazás kerül telepítésre.

Telemetria

Mint erről már korábban beszámoltunk, a 18.04-es verziótól az Ubuntu is „hazatelefonál” telemetriai adatokkal. A Windows-zal ellentétben viszont itt lehetőségünk vannak ennek a funkciónak a kikapcsolására, amit a telepítés után tehetünk meg.

Egyéb

Ebben a verzióban helyett kapott a LibreOffice 6.0-s verizója, ezen kívül GNOME v3.28 is. Ami a fejlesztőkészletet illeti – bekerült az OpenJDK 10, azonban Python 2 már nem kerül alapértelmezetten telepítésre, a Python 3-at pedig a Python 3.6 váltja. Emelett meg kell említenünk, hogy ehhez a verizóhoz már nem készült 32 bites lemezkép.

 Az újdonságok teljes listáját itt találjuk, a lemezképeket pedig innen tölthetjük le.

Oszd meg másokkal is:
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}