Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Az Ubuntu is adatokat fog gyűjteni a felhasználási módjukról

A Windows operációs rendszerének legújabb, 10-es verzióját ellenzők között az egyik gyakran elhangzó indok a rendszer elutasítására, hogy az adatokat gyűjt a felhasználójukról. Ezek a számítógép-használók mostantól azonban még egy rendszert lehúzhatnak a használható rendszerek listájukról, ugyanis a következő, 18.10-es verziójú Ubuntu is adatokat fog küldeni a fejlesztők felé.

A legnépszerűbb Linux disztribúció azért akarja majd jobban megismerni a felhasználóikat és azok számítógépét, hogy ezen információk segítségével még jobbá tudják fejleszteni a rendszert, és ehhez szükségük van azon információkra, hogy a felhasználók hogyan használják az operációs rendszerüket.

"Azt szeretnénk, hogy a fejlesztők munkáját a felhasználók számára leginkább fontos dolgokra tudjuk összpontosítani, de ehhez további adatokra van szükségünk a felhasználók eszközeiről és a használt szoftvereikről, ” mondta Will Cooke.

A bejelentésben az Ubuntu fejlesztését nem ismerők számára a legnagyobb meglepetés talán az lehet, hogy a rendszer eddig még nem gyűjtött ilyen adatokat - hiszen manapság már szinte minden program további fejlesztési irányait ezen adatok alapján határozzák meg.

Mindez természetesen - a legtöbb hasonló gyűjtéshez hasonlóan - névtelenül fog történni, és alapvetően két csoportra oszthatjuk az elküldött adatokat:

Telepítéskor a következőket fogja a rendszer eljuttatni a fejlesztőknek:

  • Az Ubuntu verziója
  • Telepítéskor a hálózati kapcsolat megléte
  • Hardverstatisztika, beleértve a processzor, RAM, videokártya stb. adatait
  • Az eszközgyártó (például Dell, Lenovo stb.) neve
  • Telepítéskor megadott ország neve
  • Mennyi ideig tartott a telepítés
  • Engedélyezve van-e az automatikus bejelentkezés
  • Statisztika a partíciókról
  • Telepítve lettek-e harmadik féltől származó codec-ek
  • Telepítve lettek-e telepítés során a frissítések

Telepítés után pedig az Ubuntu Popcon névre keresztelt szolgáltatás fogja nyomon követni az alkalmazások telepítését, és alapvető statisztikákat fog készíteni, illetve továbbküldeni, az Apport pedig automatikusan alkalmazás-összeomlási jelentéseket fog küldeni (már amennyiben valamilyen alkalmazásunk összeomlik, optimális esetben az Apport semmit nem fog csinálni).

Bár a legújabb Windows 10 előzetesben már mindenki megtekintheti a saját, a Microsoft felé továbbított jelentéseit, ennél a Canonical még tovább megy: Az Ubuntu jelentéseinél nem csak a sajátunkat, hanem - összesített formában - az összes bejelentést böngészheti majd bárki - vélhetőleg sok hasznos információt szolgálva a fejlesztőknek, és érdekességeket biztosítva az újságírók, ITguruk számára.

Természetesen mint a legtöbb ilyen adatgyűjtés esetén, Ubuntu alatt is kikapcsolhatjuk majd az adatok gyűjtését, ahogy ezt már más rendszereknél megszokhattuk, erre telepítéskor fog rákérdezni a rendszer, vagy később a beállításokban is módosítható lesz.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}