Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Megérkezett a Windows 10 2020 októberi frissítése, újdonságok

A Microsoft minden év áprilisában és októberében szokott óriásfrissítéseket kiadni Windows 10 rendszerre, így a hónapban eljött az idő egy közel egy órás türelmi játékra. A jelenlegi gigapakk inkább hibajavításokat tartalmaz, mintsem látványos változásokat – mondjuk év végi csomagban így szokott lenni.

Ha a Windows Update nem jelezne a frissítés miatt, akkor ezen a linken a „Windows 10 2020. októberi frissítése” felirat alatt a Frissítés gombra kattintva tudjuk letölteni a segédet.

Futtatva elindul egy ellenőrzés és, ha minden hardver, illetve driver megfelelt a követelményeknek, indulhat a frissítés.

Nézzük meg, milyen fejlemények történtek a frissítésben

Megérkezett az új start menü dizájn

Sokkal átláthatóbb lett, mivel az alkalmazáslistában az ikonok mögötti háttér eltűnik, illetve a csempés felületen is a csempék háttere viszonylag beleolvad a start menü színébe, így jobban kiemelve az alkalmazásikonokat. Az ikonok pedig jobban illeszkednek majd a beállított színsémához és témához.

Bővültek a tálca alapértelmezett ikonjai

A Windows 10 már figyelembe veszi mire fogjuk használni az eszközünket. Például az Android telefonunkat használjuk, akkor megkapjuk a Phone ikont a tálcára, illetve, ha Xbox Live accountba belépünk és onnan játszunk, akkor a Xbox live app-ot kapjuk a tálcára alapértelmezettként. Ezt fiókunkba szinkronizálja beállításként a rendszer, így egy újratelepítés vagy gépváltás esetén belépést követően újra visszakerül az adott ikon.

Továbbfejlesztett értesítési rendszer

Az értesítések rész volt szerintem a Windows 10 egyik gyenge pontja, amit most már továbbfejlesztettek és számos hibajavítást eszközöltek. Végre képesek vagyunk normálisan és egyenként törölni az értesítéseket. Tudjuk szabályozni, mely értesítések legyenek benne a listában, tehát melyek jelenjenek meg, majd tűnjenek el egyszerűen anélkül, hogy a listába kerüljenek. Így például egy kevésbé fontos alkalmazástól jövő értesítések megjelennek, de nem kerülnek be a központba. A fókuszsegéd is pontosabb lett.

Speciális megjelenítési beállítások

Csakhogy a gépházban is történtek frissítések, mégpedig a kijelző megjelenítésénél már be tudjuk állítani a képfrissítést. Emellett részletesebb adatokat kapunk a monitorunkról.

Mini fejlesztés a rendszerbeállításokban

Képesek vagyunk a számítógép és Windows specifikációját kimásolni egy gomb segítségével.

Táblagépes fejlesztések

Pontosabb lett az érintőképernyő felismerés és az, hogy a billentyűzet csatlakoztatása után visszaáll direkt asztali módra a Windows 10. Ez annyit jelent, hogy a virtuális billentyűzet háttérbe szorul, ha a rendszer érzékeli a csatlakoztatott billentyűt. Ha nincs érintőképernyőnk, akkor az értesítéseknél és a gépházból is kikerült az a funkció, hogy be tudjuk kapcsolni. Ez sok felhasználók megkavart, így kivették belőle.

Microsoft Edge

Az új böngészőt szépen lassan elkezdték beépíteni a rendszerbe. A megnyitott lapok az alkalmazásváltó (ALT+TAB) külön is megjelennek.

Beállíthatjuk a Gépház – Rendszer – Több alkalmazás felület alatt.

Egyéb változások

  • Újfajta, továbbfejlesztett eszközfelügyelet a felhasználók és csoport-házirendben
  • Windows Defender újfajta fájlelérési formátumokkal is tud dolgozni
  • VPN kapcsolatok esetén képes a Windows 10 automatikusan észlelni és leállítani a le-és feltöltéseket.
  • Windows Mixed Reality további verziók támogatása
Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}