Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Linux

[Hogyan] szabjuk személyre a Gnome beállításokat Ubuntu 17.10 alatt

Az Ubuntu 17.10 megjelenésével új korszak kezdődött az egyik legnépszerűbb Linux disztribúció, illetve az azt használók életében. Ennek fő forrása az, hogy Unity helyett mostantól Gnome köszönt minket a gép indításakor. És bár a fejlesztő csapat szép munkát végzett abban, hogy a megszokott Ubuntu-élmény megmaradjon, biztosan lesz mindenkinél 1-2 apróság, ami zavarni fogja. És bár sok kérdésben a mi válaszaink alapján alakult át a felület, de előfordulhat hogy valaki nem a többségbe tartozott 1-1 válasza alapján: főleg ha ezt is figyelembe vesszük, hogy néhány kérdés végső eredménye alig néhány szavazaton múlt - például az ablakok műveletgombjai bal oldalról jobb oldalra helyezése alig néhány százalékon dőlt el.

És hogy mit tehetünk, ha valami nem tetszik nekünk, de a beállításokban sem találjuk annak módosítási lehetőségét? Ez esetben siet segítségünkre több segédprogram is, ezek közül az egyik legjobb, legkönnyebben kezelhetőt mutatom be - mely annyira könnyen kezelhető, hogy szinte érthetetlen, hogy miért nem kapott helyet alapól az Ubuntuban. 

A GNOME Tweak Tool

Telepítése alapból nem túl bonyolult, mivel megtalálhatjuk kedvenc alkalmazáskezelő programunkban - például az alapértelmezetten érkező Szoftverek névre hallgatóban. Az egyetlen dolog amire figyelni kell, hogy magyar rendszeren GNOME finomhangoló, vagy finomhangoló eszköz néven érkezik - és így is fogjuk megtalálni telepítés után.

Ha telepítettük, akkor egy a beállítások ablakhoz hasonló felület fogad minket, néhány olyan lehetőséggel, ami érthetetlen okokból ebbe a segédprogramba lettek száműzve. Egyből az első menüpontban szabályozhatjuk az ablakok megjelenését, például a címsor gombokat, és azok elhelyezkedését.

Ezen kívül - a teljesség igénye nélkül - a további menüpontokban megtalálhatjuk az alapértelmezett asztali ikonok vezérlését, a felső sávban megjelenő részleteket is módosíthatjuk, vagy lecserélhetjük az alapértelmezett témát valami másra is.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}