Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni

Blogok

[Hogyan] szabjuk személyre a Gnome beállításokat Ubuntu 17.10 alatt

Linux
0 0

Az Ubuntu 17.10 megjelenésével új korszak kezdődött az egyik legnépszerűbb Linux disztribúció, illetve az azt használók életében. Ennek fő forrása az, hogy Unity helyett mostantól Gnome köszönt minket a gép indításakor. És bár a fejlesztő csapat szép munkát végzett abban, hogy a megszokott Ubuntu-élmény megmaradjon, biztosan lesz mindenkinél 1-2 apróság, ami zavarni fogja. És bár sok kérdésben a mi válaszaink alapján alakult át a felület, de előfordulhat hogy valaki nem a többségbe tartozott 1-1 válasza alapján: főleg ha ezt is figyelembe vesszük, hogy néhány kérdés végső eredménye alig néhány szavazaton múlt - például az ablakok műveletgombjai bal oldalról jobb oldalra helyezése alig néhány százalékon dőlt el.

És hogy mit tehetünk, ha valami nem tetszik nekünk, de a beállításokban sem találjuk annak módosítási lehetőségét? Ez esetben siet segítségünkre több segédprogram is, ezek közül az egyik legjobb, legkönnyebben kezelhetőt mutatom be - mely annyira könnyen kezelhető, hogy szinte érthetetlen, hogy miért nem kapott helyet alapól az Ubuntuban. 

A GNOME Tweak Tool

Telepítése alapból nem túl bonyolult, mivel megtalálhatjuk kedvenc alkalmazáskezelő programunkban - például az alapértelmezetten érkező Szoftverek névre hallgatóban. Az egyetlen dolog amire figyelni kell, hogy magyar rendszeren GNOME finomhangoló, vagy finomhangoló eszköz néven érkezik - és így is fogjuk megtalálni telepítés után.

Ha telepítettük, akkor egy a beállítások ablakhoz hasonló felület fogad minket, néhány olyan lehetőséggel, ami érthetetlen okokból ebbe a segédprogramba lettek száműzve. Egyből az első menüpontban szabályozhatjuk az ablakok megjelenését, például a címsor gombokat, és azok elhelyezkedését.

Ezen kívül - a teljesség igénye nélkül - a további menüpontokban megtalálhatjuk az alapértelmezett asztali ikonok vezérlését, a felső sávban megjelenő részleteket is módosíthatjuk, vagy lecserélhetjük az alapértelmezett témát valami másra is.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}