Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Linux

[Hogyan] Módosuló idő javítása Windows és Ubuntu dual boot esetében

Amennyiben a gépünkön kettő vagy több, Windows és Ubuntu rendszert is használunk, már találkozhattunk azzal a problémával, hogy a két operációs rendszer nem ugyanazt az időt fogják mutatni: Hiába állítjuk be az időt WIndows alatt, Ubuntu alatt az óránk sietni fog (feltéve hogy Greenwich-től keletre vagyunk éppen, például az UTC 1-es időzónába, Magyarországon. Greenwich-től Nyugatra, például Amerikában természetesen pont késni fog ebben az esetben az óra), azonban ha Linux alatt állítjuk be a pontos időt, akkor Windows alatt fog késni az óránk (megint az UTC -os időzónákban, UTC-- -ban pedig pont itt fog sietni az óra). A hiba legnagyobb problémája, hogy a netes időszinkronizáció miatt az operációs rendszerek elég hamar "megoldják" a problémát, és a rendes időt fogják mutatni, viszont nem várt következményei lehetnek, ha pont akkor hagyatkozunk a gépünk órájára, amikor az rossz időt mutat, így maradva le valamilyen fontos eseményről. Így a legegyszerűbb, ha javítjuk a hibát.

De mi is a probléma oka, és hogy jön ide az, hogy Greenwich-től merre lakunk? A probléma alapvető oka az, hogy Windows alapértelmezetten a helyi időt számolja a gépen, míg Ubuntu alatt ez az alap beállítás az Egyezményes koordinált világidő, tehát az UTC, és ebből számolja tovább a megjelenített helyi időt. Ebből következnek az eltérések, amennyiben a helyi időnk az UTC-től eltérő, és ezért függ a tévedés mértéke a Greenwich-től való iránytól és távolságtól: Minnél messzebb vagyunk Greenwich-től, annál nagyobb az eltérés az UTC időzónától, így annál nagyobb lesz az eltérés operációs rendszer váltásakor. A keleti vagy nyuati irány meghatározza, hogy a helyi idő az UTC-hez viszonyítva plusz vay minusz, ami pedig befolyással van arra, hogy melyik opercáiós rendszeren, melyik irányba lesz eltérés. 

A problémának három lehetséges megoldása van, vagy a Windows alatt állítjuk be az UTC idő használatát, vagy Ubuntunkat vesszük rá a helyi idő használatára, vagy esetleg UTC időzónában lévő országba költözünk. Cikkünkben az előbbi kettő menetét fogjuk bemutatni. 

Ubuntu beállítása helyi idő használatára

Amennyiben Ubuntu 16.04, vagy újabb rendszert használunk, egyetlen terminál-parancsal rávehetjük a rendszert a helyi idő használatára: 

A parancs 16.04-nél régebbi Ubuntu-k esetében kicsit más:

Ezek után ellenőrizhetjük, működött-e a módosítás, a timedatectl parancs kiadásával:

Itt láthatjuk a RTC in local TZ: yes feliratot, és egy figyelmeztetést is, hogy a helyi időzónát használjuk, amiből tudhatjuk, hogy sikerrel jártunk. 

Windows beállítása UTC használatára

Ez esetben a Registry RealTimeIsUniversal parancsát kell módosítsuk, amit könnyen megtehetünk ennek a fájlnak a letöltésével, és futtatásával. Ha megtörtént a módosítás, még egy CMD parancsot is futtatnunk kell, mivel a Winodws idő-szinkronizációja még az UTC használata esetén is a helyi időt kérné le, ami a következő:

Ezzel kikapcsoltuk Windows alatt az idő-szinkronizációt is, így végeztünk a módosításokkal. Mivel Windows alatt a idő-szinkronizáció kikapcsolása szükséges, ezért ajánlott inkább Ubuntu alatt módosítani az idő-kezelés módját. 

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}