1. Főoldal
  2. Cikkek
  3. Biztonság
  4. Állhíreknek ne dőlj be: újabb tévhit a fizetős Facebook és az adatok jogtalan használata

Állhíreknek ne dőlj be: újabb tévhit a fizetős Facebook és az adatok jogtalan használata

Biztonság

A napokban keringtek hírek, miszerint a facebook fizetős lesz, illetve ha nem fizetünk, akkor az adatainkat eladják. Nagyon sok klikkhajhász címmel ellátott adathalmaz gyűlt össze és morzsákból falatoztak, amely kis részét tükrözi valóság – majd jött a rizsa.

Fizetős helyett, fizess a reklámmentességért!

Sokan utálják a reklámokat, Facebookon sem jobb a helyzet, egyesek akár fizetnének is a reklámmentességért. Sheryl Sandberg egy interjúban részletezte a dolgot. Állítása szerint dolgoznak egy olyan funkción, mellyel akár elő lehetne fizetni a facebookra és ezzel reklámmentességet biztosítanak. Viszont, ahogy fogalmazza ez csak terv és még nem tudják, hogy a véglegesítik-e. Ahogy említi ő is inkább az előfizetéses Facebookot használná.

Adatok eladása, felhasználása – Google, Apple és Microsoft is használja. Az nem zavar?

Regisztrációkor elfogadtuk a szerződést. Ebben a szerződésben sok-sok minden szerepel, kis és nagybetűs dolgok. Ebben benne van, hogy az adataidat a Facebook felhasználhatja. A közösségi oldal hirdetési platformja saját, tehát külsős kézbe nem kerül ki. Ők elemzik az érdeklődési körödet és ebből állítják össze a neked legcélszerűbb reklámokat, amit valószínűleg meg is néznél – rá is kattintanál.

Adatvédelem közösségi oldalon? Röviden.

Publikusan így is – úgy is sok mindent osztunk meg. Ha a profilod publikus, akkor az érdeklődési körödet mindenki látni fogja, tehát bárki elemezhet (példa: te rock zenét hallgatsz, azon belül Tankcsapdát, te Sci-Fi-t nézel leginkább, azt is moziba, mert sok „Moziba voltam” bejegyzésed van, stb.. – kutyád, macskád van, mivel vannak róla képeid és bejegyzéseid). Tehát, bárki tudhat rólad. A facebook is ezek szerint elemez, illetve aszerint amire éppen kattintasz vagy megnézel.
Ezen belül persze vannak alapvető privát információk, mint az email cím. A közösségi oldal rejtettként kezeli, de beállítható publikusként is. Ez mind rajtad múlik.

Google, Apple és Microsoft, itt miért nincs botrány?

Főleg a Google-nél. Persze lehet mondani, nincs igazam, de szerintem a legnagyobb és pontosabb elemezést a Google készíti. Tudja, mire keresel nap, mint nap, tudja milyen hirdetésekre kattintasz, tudja milyen videót nézel (YouTube), milyen emailek érkeznek hozzád (Gmail), milyen weboldalakat tekintesz meg (Chrome), stb.. Ebbe bőven bele lehetne folyni, de nem érdemes.

Tehát!

Ebből nem kell botrányt csinálni. Mindenki elemez, Facebook, Google, Twitter, Instagram, teljesen mindegy milyen nagyobb céget, szolgáltatást mondok, azok biztosan. Ők a hirdetésekből gyűjtik be a pénzt, mivel a fejlesztőket és a szervereket fent kell tartani valamiből. Mi ingyen használjuk, ezzel el kell fogadnunk, hogy elemeznek minket a célzott reklámok miatt (tehát nagyobb rátában kattintsanak rá). Amit megosztunk az interneten másokkal az már publikus.

További terjedelmesebb cikkben részletezni fogom ezeket. Kitérek kisebb - nagyobb cégekre, akár szoftverekre is, hogy megértsétek miről van szó.

Ti, hogy álltok az adatvédelemmel?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix +877 .NetDEV, PHP Engineer, Designer.
4 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
"Ebben benne van, hogy az adataidat a Facebook felhasználhatja. A közösségi oldal hirdetési platformja saját, tehát külsős kézbe nem kerül ki." - legalábbis ezt hittük 2018 márciusáig, amíg nem lett a Facebook - Cambridge Analytica botrány.

A Facebook API-je 2016-ig úgy működött, hogy egy sima login app tudta vinni a teljes ismerőslistát, a hozzájuk tartozó adatokkal együtt - tehát az érintett beleegyezése nélkül adta ki a Facebook külsősöknek az adatokat, amit a Cambridge Analytica jól ki is használt, majd a 2016-os amerikai választásokon (nyilván jó pénzért) valahogy ez az adatbázis Donald Trump és csapatához került. A legfrissebb (tegnapi / tegnapelőtti) adatok alapján 87 millió ember adatai voltak benne az adatbázisban.

Ha úgy vesszük, a Facebook tényleg nem adta el az adatokat, megtette helyette a Cambridge Analytica - és az érintetteket nem biztos hogy vigasztalja az, hogy a Cambridge Analytica megszegte a Facebook szabályzatát ezzel - óriási "trehányság" volt a Facebooktól, hogy az API alapból ennyi adatot vissza tudott adni, mindenféle ellenőrzés nélkül - az meg hogy erről a visszaélésről már 2016 elején tudtak, és nem szóltak róla senkinek, az még negatívabb képben tünteti fel a Facebookot.
2018.04.07 19:47
Igen, de ott nem a Facebook bukott el. Most ennyi erővel van egy oldal, bejelentkezik valaki Google vagy Facebook-al, akkor te az API-n keresztül elég sok adatot tudsz lekérni. Felhasználók nagy része meg úgyis elfogadja és engedélyezi az adott weboldalnak, hogy hozzáférjenek a profilon (fb, google) megadott adatokhoz, pl: email,profilkép,születésidátum,lakhely,stb.. tehát kb egy weboldalra ha regisztrálsz Facebook-kal vagy google-lal és ha ott ezeket az adatokat megadtad és engedélyezed regisztrációnál, hogy az adott oldal hozzáférjen, akkor az adat-átvitekt igazából engedélyezted az adott oldalnak. onnantól meg az ő feltételeik élnek, hogy mit kezdenek az adataiddal, amit te ez esetben már el is fogadtál. A Cambridge Analytica is ugyan ez, senki nem kötelezett senkit, ott volt egy kvízalkalmazás, be lehetett lépni Facebook profillal (API-n keresztül), a felhasználó engedélyezte, hogy hozzáférjenek az adatokhoz (ismerősök,privát adatok, stb..), onnantól meg az adott termék, a kvízalkalmazás szabályazi, feltételei élnek.
2018.04.08 16:01
De nem. Nem biztos hogy te engedélyezted azt, hogy a Facebook kiadja az adataidat, elég volt egy "tovább -> tovább - > befejez" elven működő ismerős, és ő adta ki, a te tudtod nélkül kb. az összes adatodat egy külső alkalmazás számára.. És nem az "alap" ismerőslistával (Facebook ID, név, profilkép) van a baj, hanem hogy ennél sokkal több adatot adtak ki (email, telefonszám, hasonlóakat is). Tehát pont az a baj, hogy az engedélyed és a tudtod nélkül, egy ismerősöd engedélyezésével ment ki Facebookról majdnem az összes adatod...
2018.04.08 16:21
Mélyebb API integráció lett volna? Azért érdekes, mert addig hogy kéri le a "privát" telefonszámot, ha az ismerőse nem egyezik bele? Tudtommal max ismerős listát lehet lekérni és azok publikus adatait, tehát amit egy sima vendég is elér (profilkép,ha meg van oszta publikusan - email-telefonszám,teljes név,érdeklődési körök, munkahely,stb - ezek javarésze mindenkinél publikus).
2018.04.09 15:28