Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

A Microsoft idei terve: A Chromiumot úgy alakítani, hogy a PWA natív alkalmazásnak tűnjön

Egy korábbi cikkemben írtam, hogy érkeznek különböző PWA (Progressive Web App) alkalmazások a Microsoft-tól, melyek számos előnnyel rendelkeznek. A napokban kiderült: A Microsoft egyre mélyebben bele akar feküdni ezen projektbe.

A Microsoft a chromium továbbfejlesztésében is szeretné kivenni a részét, hiszen elég aktívak lettek a fejlesztők a Chromium Bugs weboldalán. Itt számos visszajelzést küldtek a hibákról. Emellett fejlesztési „tippeket” is adnak, mellyel remélhetőleg élvezhetőbb lesz majd a chromium motorra épülő böngészőket használni.

A WindowsLatest és OnMSFT szerint a Microsoft mélyen bele szeretne szólni a Chromium fejlesztésébe, ezáltal pedig drasztikusan átalakítaná a jelenlegi WebApp funkciót. Egyes belső források szerint szeretnék elérni azt, hogy egy PWA (progressive web app) futtatása és kinézete is úgy nézzen ki, mint egy sima natív alkalmazás.

Továbbá külön munkafolyamatként szeretné a PWA alkalmazásokat kezeltetni a Microsoft. Ezáltal pedig elérhetővé válik, hogy teljesen külön működjenek ezen alkalmazások és maga a böngésző is. Ennek köszönhetően pedig böngésző frissítésekor nem zárulnak be a PWA-s alkalmazások, illetve böngésző vagy egyes PWA alkalmazások összeomlása esetén nem fog leállni az összes folyamat, kizárólag csak az, amivel a gond adódott. Ezzel is felállítva azt a „látszatot”, miszerint ezek mind külön, natív alkalmazásként vannak jelen a PC-n.

Mint korábban linkelt cikkemben írtam, szerintem nekünk felhasználóknak nagyon előnyös lehetőséget fognak adni ezek a fejlesztések, hiszen a PWA alkalmazások jóval kevesebb tárhelyet igényelnek, nem kell őket folyamatosan frissíteni az új funkciók eléréséhez és legtöbb esetben még gyorsabb is. Emellett pedig nem feltétlen kell az áruházi jelenlétet biztosítani egyes weboldalaknak, mert a böngészőből telepíthetőek a „weboldalaik” alkalmazásként, ezt továbbá módosítást követően az alkalmazásban is megjelennek majd a változások, anélkül, hogy azt a felhasználónak frissíteni kelljen.

A Microsoft még szeretné, ha a Windows-os Google Chrome is a saját megoldásukat használná. Ez a szélesebb körű fejlesztés várhatóan ez a fejlesztés a chromium 91-es verziójában lesz elérhető.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}