Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Helló WebApp: Számos UWP app kerül kivezetésre idén a Windows 10-ből

Nagy reményeket fűzött a Microsoft a még korábban a Windows 8-ban megjelent UWP alkalmazásokhoz, ami most úgy tűnik kukázásra fog kerülni. Az UWP (Universal Windows Platform) annyit tett ki, hogy minden Windows Core-ra és kijelzőméretre ugyanaz az alkalmazás telepíthető és használható. Ez abból a szempontból lett volna előnyös, ha valóban jól működik az egész, számos backend és frontend lehetőséget ad, de sajnos 2017-18 környékétől már a Microsoft sem foglalkozott az egésszel.

A Windows 10-ben még számos UWP alkalmazás érhető el, melyet már el is kezdtek újraírni egy WinUI3-ra épülő újfajta platformra. Igaz, több esetben egy sima Multi Web-App-ot fogunk kapni, ami egyrészt sok előnnyel jár, másrészt nyilván hátrányokkal is. Még nem tudjuk pontosan.

Röviden: A Multi Web-App-ot úgy kell elképzelni, mint az Androidon ismert PWA-t (Progressive Web App), kicsit továbbfejlesztett verziója.

Web-App-ként idén a következő alkalmazások fognak érkezni a Windows 10-ben:

  • Word Online
  • PowerPoint Online
  • Excel Online
  • One Outlook (vagy Outlook, még nem tudni pontosan mi lesz a hivatalos neve, lehet két különálló app lesz)
  • One Calendar
  • Térképek
  • Időjárás

Miért is jó nekünk a Web-App?

A meglévő információk szerint mivel a webapp legtöbb eleme csak online kapcsolattal lesz elérhető, így maga az alkalmazás mérete is jóval, akár 90%-kal kisebb lesz. A jelenlegi elérhető Outlook Mail 190+ Mb mérettel rendelkezik, viszont a One Outlook a tervek szerint mindösszesen 15Mb-ot fog foglalni. Értesítések, háttérben való futás és minden egyéb lehetőség megmarad, ami korábbi alkalmazásban is volt. Egyedül azt nem tudjuk pontosan, hogy mi fog történni abban az esetben, ha éppen nincs internetkapcsolatunk, egyelőre ez még nincs tisztázva. Én szerintem lesz egy global cache-ra (gyorsítótárazás) tippelnék, ezzel pedig a grafikai elemek és tartalmak is meg fognak jelleni internetkapcsolat hiányában (persze, ha korábban már használtuk aktív internetkapcsolattal).

Tovább még előnye, hogy nem kell sűrűn frissíteni az alkalmazást, hiszen elég ezt megtenniük a Microsoft szakemberei részére a legtöbb esetben szerveroldalon. Akár grafikai elemek módosítása, akár emailezési rendszer, backend módosítása esetén. Ez azért jó nekünk, mert azonnal megkapjuk az újdonságokat anélkül, hogy frissítenénk az alkalmazást. Ez sok feleslegtől és időtől megszabadíthat minket.

One Outlook és Outlook WebApp-ról több kiszivárgott kép

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}