Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Egyszerű pénzkeresés - De ki is nyer a végén?

Facebook-on már szinte megszokott, hogy olyan dolgok terjednek el pillanatok alatt, aminek semmilyen valóságalapja nincsen, viszont abból, hogy valaki szétosztja a pénzét, vagy egy szenzációs (nem is létező terméket) kisorsoló posztot sokan megosztottak, azon nem lehet pénzt veszíteni. Sajnos a legutóbbi őrület kicsit másmilyen: az utóbbi időben egy Kairos néven futó pénzszerzési játékban tényleges pénzekről van szó, és úgy tűnik, sikeres a pénzszerzési mód, mivel a Kairos hirdetései egyre gyakrabban jelennek meg a Facebook-on. Hogy mi is ez a cég? Elméletileg napi 10 órára bérbe adod a géped tárhelyének egy kis darabját, akkor fizetnek neked. Viszont neked kell először fizetned, nem is kis összeget. A cégről a kiszamolo.hu írt egy hosszabb, szinte mindenre kiterjedő cikket, illetve még érdemes lehet megtekinteni ezt a rövid blog-posztot. Mi most technológia megvalósítási lehetőségeknek szeretnénk utánajárni. Mivel a cég nehezen utolérhető, ellenben 1-1 negatív cikk alatt ők egyből ott vannak, így kénytelenek voltunk az általuk itt elszórt információkra támaszkodni. Kezdődjön is a tárhely-hasznosítás csodája! 

1. információ: Azért akarják sok darabban, földrajzilag is sok helyen tárolni az adatokat, hogy azok így maximális biztonságban legyenek. 

Nos, ez egy jó érvnek tűnik, de felmerülhet a kérdés: a világ számos pontján nem lehet akár 1000 szervert bérelni? Dehogynem. És hogyan is zajlik így az fájlok olvasása? Mivel minden fájl külön-külön sok kis darabban található, valahol tárolni kell, melyik fájldarab hol érhető el. Ez esetben ha ehhez a szerverhez valaki hozzáfér, akkor a darabolgatós technika semmit sem ért. A másik lehetősé, hogy nincs ilyen szerver, minden darabot ellenőrizni kell, hogy melyik fájlhoz tartozik: Ez esetben a fájl-olvasás nagyon lassú, körülményes és óriási rendszerigényű lenne. És mivel a Kairos átlag emberek átlagos gépét használja, így nem áll rendelkezésére ilyen kapacitás. Sőt, tulajdonképpen már 100 gép és 100 1 Gb-s fájl esetén is szinte lehetetlen lenne 1-1 fájlt helyreállítani az apró darabokból, feltételezve, hogy a kis darabok maximum pár Kb-s fájldarabokat jelentenek. 

2. információ: Ezeken kívül a 256bites kódolás ad maximális biztonságot. 

Nos, 256 bites titkosítást már nem túl sok helyen használnak, még a zsarolóvírusok többsége is 512 vagy 1024 bites titkosítást használ. De nézzünk inkább egy 2010-es cikket

3. információ: Ha egy fájl darabja megsérülne, akkor fájl tükrözés segítésével állítják helyre a fájlt. 

Ha a fájl tükrözés, mint helyreállítási módon túltettük magunkat, gondoljuk végi, mire is gondolhattak itt: Vegyünk például egy sima egyszerű szöveges fájlt. Ha a szövegből hiányzik akár csak pár byte (esetünkben karakter), akkor honnan találják ki, hogy mi volt ott? Elgondolkodtató, hogy ilyen rendszerre ki bízná a fájljait... 

Sajnos több információmorzsát nem találtam, ahol a technikai működésről lenne szó. Viszont ha belegondolunk abba, hogy ilyen ellentmondásokba ütközött a Kairos, belegondolhatunk abba is, mit tud(na) csinálni egy ilyen cég által kiadott program a gépünkkel: Amellett hogy még fizetnek is neki, egy olyan hálózatot készíthet a cég, aminek 1-1 tagja napi 10 órában szinte biztosan elérhető: Tökéletes DDoS támadások véghezviteléhez, spam küldöztetéshez, és közben akár még a felhasználó adatait is ellophatják. 

Természetesen cikkünkben található információk forrása nem egyértelműen beazonosítható, így előfordulhatnak, hogy egyes állítások nem a Kairos-tól származnak, illetve előfordulhat, hogy valamilyen eshetőségre nem gondoltunk - mint ahogy az is lehet, hogy egyszer talán majd tényleg szétosztja az egyik híresség a vagyonát a Facebook-on megosztók között. 

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}