Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Dev

[Értesítések a weben] 2. rész: hírcsatornák, az RSS

Ma már szinte minden weboldalon megtalálható szolgáltatás az RSS. A 2002-ben megjelent szabvány mára már szinte teljesen leváltotta a hírleveleket, és elsődleges szerepe lett a friss tartalmakról való tájékoztatásnak. Ennek megfelelően már szinte minden weboldalon megtalálható a szolgáltatás valamilyen formában, viszont az emailhoz hasonlóan ennek a rendszernek is vannak buktató.
Először is ismerkedjünk meg az RSS működésével:
Az RSS csatorna nem más mint egy speciális XML fájl, amit a kliensek bizonyos időközönként letöltenek. Látható, hogy a rendszer nagyon egyszerű, és ebből adódig az egyik hátránya is: nem lehet valós időben értesítéseket küldeni a felhasználóknak, illetve ha lehetne, akkor is bonyolult lenne a hitelesítést megoldani, így az értesítések fő platform még máig az email maradt, viszont az RSS-csatornák új tartalmak megosztásában erősek: innen származhat a magyar nyelv hírcsatorna kifejezése.
Most hogy már a működését ismerjük, nézzük magát az XML fájlt:
Alapvetően két részre oszthatjuk a fájlt az alap channel blokkon belül. Vannak a csatorna általános információit tartalmazó részek és az item rész, ami a legutóbbi bejegyzéseket tartalmazza. title blokk a csatorna címét, a link blokk a csatorna főoldalára mutató linket, a language blokk a nyelvkódot, és az image blokk url része a csatorna képét, a title pedig alternatív szöveget tartalmaz. Valahogy így:

<channel>
<title>Én weboldalam - friss hírek</title>
<image>
<url>http://enweboldalamlinkje.hu/csatornakepek/frisshirek.png</url>
<title>Friss hírek az Én weboldalamon</title>
</image>
<link>http://enweboldalamlinkje.hu/frisshrek</link>
<language>hu-HU</language>
 

Térjünk is át az item részre. itt is található title blokk, de most már nem a csatorna, hanem a bejegyzés címét tartalmazva, és a link szintén az adott bejegyzés linkjéhez tartozik.
Fontos még a pubDate mező, ahova a tartalom megjelenésének dátuma kerül, de nem akárhogyan, hanem szabvány formájában, illetve szokás az időzónát is jelölni benne, például így: Mon, 18 Jan 2016 17:59:00 +0100. lehetőség van még megadni a comments blokkban a kommentekre mutató linket, category blokk alatt meg egy kategória-nevet is. Ezek után elérkezünk a legfontosabb részhez, a description blokkhoz: Ide jön a bejegyzés szövege, amit az RSS-olvasóban meg szeretnénk jeleníteni. Amennyiben HTML (XML) elemeket is tartalmaz ez a leírás, akkor jelek közé kell azokat írni. Sokak szeretnének képet is megjeleníteni a hírcsatornában a bejegyzésekre, amire lehetőségünk is van, csak a description részben a CDATA után kell beszúrjunk egy img elemet. A végeredmény valahogy így néz ki:

<item>
<title>200 000 000 követője van az Én weboldalamnak!</title>
<link>
http://enweboldalamlinkje.hu/hirek/20-koveto
</link>
<description>
<![CDATA[
<img src="http://enweboldalamlinkje.hu/kep.jpg" alt="20 követő!" /> Befutott a weboldalunk 200 000 000 követője is!
]]>
</description>
<comments>
http://enweboldalamlinkje.hu/hirek/20-koveto/komments
</comments>
<pubDate>2016.01.18 16:03 +0100</pubDate>
</item>
 

Természetesen ezeken kívül még elérhető néhány RSS-ben használható blokk, ezeket megtalálhatjátok a W3schools leírásában, angol nyelven.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}