1. Főoldal
  2. Cikkek
  3. Windows
  4. [Hogyan] Csalogassuk elő az asztali vezérlőpultot Windows 10 alatt

[Hogyan] Csalogassuk elő az asztali vezérlőpultot Windows 10 alatt

Windows

A Windows 10 fejlesztésével a Microsoft folyamatosan héttérbe szorítja a Win32 alkalmazásokat és integrált szolgáltatásokat. Ez főleg a vezérlőpult cseréjén vehető észre, hisz az eddigi megszokott helyekről már nem érhető el az asztali verzió, helyette egy vadonatúj „Gépház” vagy már magyarosabb nyelvén várhatóan „Beállítások” ablakot kapunk. Persze előfordulhat, hogy sokatok ezen az új felületen nem tud kiigazodni, vagy éppen egy adott dolgot nem találtok meg benne, ami számotokra fontos és a korábbi vezérlőpultban elérhető volt.

Nos, létezik öt féle lehetőség, amivel elő lehet csalogatni a régi vezérlőpultot.

  • Vezérlőpult megnyitása futtatásból
  • Vezérlőpult megnyitása start gomb kontextus menüjéből
  • Vezérlőpult megnyitása Cortana, azaz keresőből rákeresve
  • Vezérlőpult parancsikon létrehozása, kihelyezése asztalra és megnyitása
  • Vezérlőpult kihelyezés tálcára vagy start menüre

Akkor kezdjük.

Vezérlőpult megnyitása futtatásból

1. Lépés: Nyissuk meg a Futtatás (Run) ablakot.

2. Lépés: Írjuk bele a „control” szót és nyomjunk entert.

Ha jól írtuk be, akkor megnyílik a régi megszokott vezérlőpult.

Vezérlőpult megnyitása start gomb kontextus menüjéből

1. Lépés: Start gombra jobb klikkel kattintva előjön a kontextus menü, itt pedig válasszuk a „Control Panel” lehetőséget.

Vezérlőpult megnyitása Cortana, azaz keresőből rákeresve

1. Lépés: Nyissuk meg a keresőt, szövegdobozba való kattintással vagy Windows + C billentyűkombinációval, majd írjuk be a következőt „control panel

2. Lépés: Várjunk egy kicsit, ha felül megjelenik a „Control Panel” lehetőség és alatta „Windows application” alcím, akkor kattintsunk bele egyszer.

Vezérlőpult parancsikon létrehozása, kihelyezése asztalra és megnyitása

1. Lépés: Jobb klikkeljünk az asztalon, válasszuk ki a „New”, tehát Új lehetőséget. Itt egy újabb menüt kapunk, ahol a „Shortcut”, azaz Parancsikonra menjünk.

2. Lépés: Kaptunk egy ablakot, melybe a következőt kell megadni elérési útnak: „explorer shell:ControlPanelFolder”.

3. Lépés: Továbbra kattintva, az új ablakban adjuk meg a parancsikon nevét, magyarosan is lehet, tehát „Control Panel” vagy „Vezérlőpult”.

Láthatjuk, hogy szépen kikerült az asztalra.

Vezérlőpult kihelyezés tálcára vagy start menüre

Ez hasonló, mint a harmadik lehetőség, tehát megnyitjuk a keresőt, rákeresünk a „Control Panel” szóra, és ha megjelenik, akkor kattintsunk rá jobb klikkel. Ekkor lehetőségünk van megnyitni (Open), kihelyezni a start menüre (Pin to Start), mint csempe, illetve elhelyezhetjük a tálcán (Pin to taskbar).

Forrás: IntoWindows

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix +877 .NetDEV, PHP Engineer, Designer.
5 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
Hello!

Olyan kérdésem lenne, hogy valamiért nekem ha jobb klikkel kattintok a Start-ra, akkor a Gépház van ott, ahol egyébként a laptopomon (meg a képen is) a Vezérlőpult van. Ezt valahogy át lehet állítani? Mindkettőn Win10 Pro van, nem értem..

Köszi!
2017.09.20 17:21
Szia! A legfrissebb Build-ben sajnos már csak Gépház van. Viszont ezt megpróbálhatod: Link
2017.09.21 14:57
Köszi! Ezt találtam én is a legjobb útnak, amit a videóban mutat. Akkor laptopon azért nem váltott még át, mert az egyik Build frissítés mindig megakad már hónapok óta. :)
2017.09.21 15:11
Nem rossz megoldások, csak a szerző - itt most into windows cikkre értem első sorban - elfelejtette a legkézenfekvőbb megoldást, hogy minden trükk nélkül is meg lehet nyitni a Control Panelt a Settings - Personalization - Themes - Desktop icon settings útvonalon keresztül, sőt, ha kedvünk tartja, ki is tehetjük az asztalra.
Amúgy a magyar cikk jó.
2015.06.14 16:45
Szia! Még van néhány elem az új beállítások/gépház applikációban, ami nem került bele és csak a régi vezérlőpultból érhető el (és ugye oda irányít 1-1 link). Desktop ikonok közül lehet választani, de már csak This PC, User Folder, Recyclen bin található meg. Köszi az infót :)
2015.06.14 17:40