Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
blog wallpaper
Xiaomi

Az egyik legszuperebb Xiaomi Mijia termék, amit nem hazánkba szántak

A Xiaomi a Mijia-val együtt számos okoseszközt, IoT terméket dobott piacra – amely javarésze rendkívül sikeres lett. Bár általában vannak kifejezetten adott országokba, régiókba készült termékek, ahogy a jelenlegi Xiaomi Mijia LYWSD02MMC (clock, temperature and humidity) esetében is. Egy kis kutakodás után kiderítettem, jelenleg csak Oroszországba és Kínába készült termékről van szó.

Formavilág

Bár formabontónak nem nevezném, de mégis letisztult, közel minden bútoron elhelyezhető az eszköz. Oldalain lekerekített, szappan formájú a kicsike. Méreteiben 11cm széles, 5,5cm magas és 1cm „mély”. Mindössze 60g-ot nyom, így kézbe fogva vigyáznunk kell cipelés közben, mivel könnyedén kicsúszhat a kezünkből. Kapunk egy 3,7” E-ink (e-papír) kijelzőt, szuper kontraszttal és betekintési szöggel.

Középen-felül, illetve hátul helyezkedik el 1-1 szenzornyilás, ezen tudja figyelni a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát.

Hátoldalán helyet kap egy kör alakú süllyesztés. Ide, a csomagban található mágnest, talpat vagy kiegészítő lapot helyezhetjük fel. Utóbbival sima lesz a felület.

Technikai háttér

Az eszközön egy óriási méretű óra kapott helyet. Alatta kisebb méretben (1/5 arányban) a páratartalom, hőmérséklet és egy aranyos kis „pofa” látható – ami nevezhető egyfajta kiértékelésnek. Itt a páratartalomból, meg hőmérsékletből számol egy értéket és kapjuk a mosolygós fejet vagy épp a szomorút. Nyilván az utóbbi valami rosszat jelent, például az adott hőmérséklethez túl magas vagy túl alacsony a páratartalom, stb. Mint írtam a betekintési szög rendkívüli. Hivatalos adat nincs róla, de 178 fokos szög szerintem simán megvan (lásd IPS paneleknél és E-ink könyveknél). Az E-ink kijelzőnek köszönhetően alacsony a fogyasztás. Körülbelül 5másodpercenként frissül a kijelző, illetve Sensirion SHT szenzor van a készülékben, ami a hőmérsékletet és páratartalmat figyeli, így közel pontos adatot kapunk.

A hátlapot leszedve 2db CR2032 kell belehelyeznünk. Az elemeket a termék mellé nem kapjuk, ezt külön kell megvásárolnunk hozzá.

A készülékben van Bluetooth. Segítségével tudunk a telefonunkkal az eszközre csatlakozni, ezáltal beállítani az órát és lekérni időnként a mérési adatokat. A bluetooth jelerősség közepesnek mondható. Nagyjából egy téglafalat elvisel, de kettőnél már elveszik a jel. Igaz ezzel lehet a fogyasztást próbálták kontrollálni.

Az üzemidőről a Mijia annyi tájékoztatást adott, hogy normál használat (ennél mit jelenthet pontosan?) 1 év üzemidőt ad. Utána elemcsere. Én fél éve használom ezt a kütyüt. Egyelőre nem merült le. Sajnos adatot nem kapunk az elemek állapotáról.

Szoftveres oldal

Sokan azt gondolnátok, hogy simán hozzáadjátok a Xiaomi MiHome alkalmazáshoz és mehet a beállítás. Nos ez nem ilyen egyszerű. Magát ezt az üzletpolitikát nem értem. Az egyes régiókba szánt terméket, csak az adott régióban lehet hozzáadni, regisztrálni. Nekem orosz régióra állítva MiHome már hozzá engedte adni, de elég körülményes az egész. Visszaállítod Magyarországra utána eltűnik. Viszont van egy alternatíva, ami remélhetőleg sokáig elérhető lesz. Ő a MijiaTemp alkalmazás.

Használata egyszerű. Bekapcsoljuk a Bluetooth a telefonunkon, elindítjuk az alkalmazást és máris látjuk a xiaomi hő és páramérő készülékeket. Igen, az összeset, tehát, ha van más típusú – hasonló xiaomi mijia termék, az is a listánkba lesz. Ami kicsit zavaró, hogy 3-4db termék esetén ugyanazon bluetooth nevét kapjuk meg (esetünkben: LYWSD02). A kijelzett adatok alapján tudjuk megkülönböztetni.

Beállítás ikonkra „pöccintve” megadhatjuk az eszköznevet. Én általában a helyiség nevét szoktam beírni, mert akkor tudom miről, no meg melyik eszközről van szó későbbiekben.

Ja igen, idő. Ugye alapvetően nem megfelelő az idő, illetve nem tudja magát automatikusan a nyári és téli időszámításra átállítani. Viszont az alkalmazás ezt is tudja. Beállításokban (listában eszköz neve mellett fogaskerék) időszinkronizálás. Sajnos az utóbbi szoftververzió (frissítés) óta csak Pro verzióban érhető el, ami 1490ft-ba kerül (egyszeri). Nyilván cserébe még reklámot sem kapunk, de érthető a lépés a szoftverfejlesztő részéről (sajnos).

Korábbi szoftververzió, amiben még lehet szinkronizálni az időt (ingyen): V2.2.1 letöltés

A szoftver egész jó, mivel tud folyamatos kapcsolatot létesíteni az összes mérő eszközünkkel és ezt egy statisztikába gyúrja össze. Tudjuk követni a hőmérséklet és páratartalom napszakok közti változásait. Látjuk majd melyik helyiségben nem megfelelő a páratartalom, hőmérséklet.

Beszerzés és ár

Aliexpressen tudjuk megvásárolni. Darabára jelenleg 4300Ft körül mozog (ez változhat), de ha többet szeretnénk rendelni, akkor 4db esetén közel 1db-ot „ingyen” adnak. Én hármat rendeltem 9200 forintért. Elég jó vétel volt.

Itthon kapható Temperature and humidity vagy ez jobb?

A kérdés jó. Összességében mindkettő terméknek megvan az előnye és hátránya. Az itthon kapható Temperature and Humidity szuperpontos értéket ad vissza, nagy a Bluetooth hatótávja és több, mint 1 évet bír egy darab AA elemmel. Hátránya pedig az olvashatóság, mivel a betekintési szöge nem éri el a 30-40fokot, tehát nem szemből nézve olvashatatlan lesz.

Míg a „nem hazánkba” szánt eszköz nagy betekintési szöggel rendelkezik, bárhonnan leolvasható az idő, 1 éves üzemidőt biztosít. Hátránya talán a lassabb és kevésbé pontos szenzor (hozzáteszem ez is elég pontos, de a hazaihoz képest kevésbé. A hazai 0.03%, az itteni 1% eltérést enged meg). Az itthoni változat jelenleg 5500Forint közül mozog, így elég nehéz a választás. Ha órára is szükségünk van, akkor mindenképp ez az eszköz, ellenkező esetben a hazai termék talán jobb választás.

Összegzés

Ez egy szuperjó termék, csak az zavar engem, hogy a MiHome alkalmazáshoz hozzáadni elég körülményes, mert nem hazánkba szánták (de minek kell korlátozni az appot ebben az esetben?). A MijiaTemp app jó, de csak régebbi verzióban ingyenes az időszinkronizálás, ami szerintem sokatoknál „kiveri a biztosítékot” és inkább hagyjátok a terméket az eladónál. Igaz 1500ft egyszeri díj azért nem egy nagy pénz, de nem erre számítana az ember. Nyilván korábbi verzióval, amit linkeltem frissíthető az idő és időzóna, de cserébe szoftveres támogatottságunk megszűnik. Én személy szerint nem bántam meg a terméket. Nektek mennyire jön be? Beruháztok erre?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}