Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
blog wallpaper
Otthonbűvész

Zöld otthon a SodaStream-mel!

Emlékeztek arra a szódakészítő palackra, amit megtöltöttünk vízzel és az oldalába csak betekertük a műanyag burkolatba helyezett patront és az egyszer előtte magát, majd kaptunk közel 1 Liter szódás vizet? Na a „rég jó múltat” idézi vissza a sodastram is és nem akárhogyan.

Tudományos részére nem szeretnék kitérni, de annyit mindenképp szeretnék részletezni, hogy egy ilyen szódagépnek milyen előnye van. Nem vagyok környezetvédő, nem is terveztem szakmát váltani, de megpróbálok tenni a szennyezés ellen. Ráadásul úgy, hogy még praktikusabbá, egyszerűbbé tegyem mindennapjaim.

Miért érdemes szódagépet vásárolni?

 • Hosszútávon kifizetődő
 • Különböző minőségi szörp is elérhető hozzá (Igen CocaCola/Pepsi helyett ott a SodaStream Cola és PrémiumCola, Fanta helyett SodaStream Narancs, ásványvíz helyett saját szájízre „buborékosított” víz).
 • Nem kell nehéz palackokat cipelni
 • Palackokkal nem kell tele tömni a szemetest vagy a palack gyűjtőket
 • Körülbelül 2-3 havonta egy palackot kell cseréltetnünk

Egy kis nézelődés után (tényleg pár másodperc alatt), megtaláltam a SodaStream-et. Különböző típusú gépeket árulnak. Igazából egyszerűtől, az automatáig. A leírások szerint nekem a Spirit készülékük bőven megfelelt. Ezt olyan 24.000 Forint környékén kaptam kézhez. Mondhatod drága, viszont egy kis matematika után rájössz, hogy mégsem.

Hogy milyen készülékek vannak jelenleg?

SodaStream Spirit és SodaStream Jet

Mechanikus nyomógombbal működik, így nincs szükség elektromos áramra. Így bárhol-bármikor készíthető vele ízlés szerint szóda. A szóda erőssége attól függ meddig és mennyiszer nyomjuk meg a gombot.

Ár: 20.000-26.000 Ft

SodaStream Spirit One Touch

Minden, amit a Spirit tud, kiegészítve azzal, hogy választható 3 szénsaverősség közül.

Ár: 35.000-42.000 Ft

SodaStream Jet Premium

Minden, amit tud a Jet is, kiegészítve, hogy itt választható a szénvsaverősség.

Ár: 24.000-27.000 Ft

SodaStream Genesis

Mechanikus nyomógombbal működik. Szabályozható a CO2 intenzitása.

Ár: 18.000-23.000 Ft

SodaStream Crystal

Ez a SodaStream gépek csúcsa. 3 fokozatú erősség közül kiválasztjuk a megfelelőt (enyhe, közepes, erős), majd a nyomógomb segítségével feldúsítja.

Ár: 32.000-37.000 Ft

Készülékek listája. Illetve az árukereső.hu-n is elérhető.

Patronok?

SodaStream gépekbe egyetlen egy típusú patron kapható. Nálunk Szombathelyen az Intersparba, Metro-ba és Euronics-ben biztosan cserélik, esetleg új is vásárolható. A csere ára körülbelül 3000 Ft (ha jól emlékszem 2800 Ft volt, de megközelítőleg ennyi). Egy patron nagyjából 70-80 liter víz szódásítására elég. Természetesen ez függ az szénsavasság erősségétől. Szerintem közepesen erősen simán megvan a 70 liter. A csere amúgy rendkívül egyszerű, van róluk egy rakás videó. Csatolok egyet.

Szörpök?

El nem tudnátok képzelni. Sok választék nincs, cserébe mégis amely ízek elérhetőek, azok rendkívül finomak. Egy szörp kb 12-18 Liter vízhez lehet felhasználni, de annyit hozzáfűznék, hogy mivel én kevésbé édesen szeretem, így 25-28 literhez elég volt egy doboznyi szörp. A higítási arányokra figyelni kell, ez nem olyan, mint a Piroska. 1:23 arányban kell! Bár a gyártó palackba is ajánlja az ízesítést, én kizárólag csak pohárba kitöltésnél öntöttem bele szörpöt – így a palack kevésbé koszosodik.

 • Cola (finom íze van, nagyjából PEPSI-hez hasonlít erős szódával)
 • Prémium Cola (Coca Cola-hoz hasonlít, közepes és erős szódával)
 • Retro Cola (még nem kostoltam)
 • Cukormentes Cola (még nem kostoltam)
 • Energiaital (még nem kostoltam)
 • Tonic (még nem kostoltam)
 • Mandarin (még nem kostoltam)
 • Narancs (kb, mint a Fanta, talán jobb is – személy szerint)
 • Málna (még nem kostoltam)
 • Erdei gyümölcs (még nem kostoltam)
 • Eper (ez érkezik hamarosan)
 • Grapefruit (még nem kostoltam)
 • Citrom/Lime (még nem kostoltam)
 • Piros szőlő (még nem kostoltam)

Ezek mellett számos szörp van még, de azt nem sorolnám fel – mivel nem próbáltam és nem is tervezem a közeljövőben.

Hol tudjuk megvásárolni a szörpöket? Az edigital.hu, mall.hu, alza.hu. Eddig sajnos egy helyi üzletben sem találkoztam velük. Én egy-egy rendelésnél hozzá szoktam adna 1-1db SodaStream szörpöt is.

Palackok

Jó minőségű palackokat tudunk hozzá vásárolni. Minden géphez jár egy darab. Ezen felül persze, ha palackba ízesítjük, tehát szeretnénk többféle ízt a hűtőben tartani, akkor meg kell fontolni a további palackok vásárlását. Nem kell tőle félni. Igaz 5000 Ft volt nekem a Spirithez 3 darab plusz palack, de nagyon jó minőségű. Ráadásul a fedélben lévő gumi tömítés is jól zár, így a szoda akár több napon át is megmarad. Tudjuk cipelni táskába, munkába, bringázáshoz – bárhova.

Gép elhelyezése

Mivel se tápkábele, se olyan dolga nincs, ami miatt kevésbé lehetne mozgatni, így akár szobába is rakhatjuk vagy spejzba. Ahogy tetszik. Nálam a konyhába van a pulton és jól van az úgy. Mindig elérhető, ha szükség van rá.

Használat

Fenti videó alapján beraktam a patront, majd az üveget/palackot megtöltöttem a jelzésig hideg vízzel, majd behelyeztem. Kicsit hangosan pattant a helyére, de nem kell félni – ez ilyen. Ha jól felbubisodik, van egy jellegzetes hangja, egy idő után úgyis rá fogsz jönni. Mikor azt hallom, leveszem a gobmról a kezem és egy mozdulattal előre kippattintom az üveget. Nem kell csavargatni, egyszerűen leemelve kijön onnan. Iható a szóda. Kupakot ráteszem, akkor mehet a hűtőbe, táskába, stb.

Mikor tudom, hogy kifogyott a patron?

Amikor már nem szódásít. Máshogy nem.

Eddigi tapasztalatom?

Innovatívnak lehet ezt a gépet nevezni? Nem biztos, de rendkívül jól működik és egyszerű a használata. Igazából amire ki lett találva arra teljesen jó. Én szeretem.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}