Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
blog wallpaper
Filmvilág

Netflix, HBO GO, Amazon Prime - mit tudnak a streaming platformok?

Netflix, HBO GO és Amazon Prime Video - a három nagy, Magyarországról elérhető film-streaming szolgáltató. A 2020 januárjában a 24.hu által publikált IDEA Intézet által elvégzett kutatás alapján a magyarok 25%-a fizet elő valamilyen filmezési szolgáltatásra, viszont csak az 5%-uknak van egynél több előfizetésük. Ezek alapján úgy tűnik hogy hazánkban is felfutóban van az ilyen szolgáltatások népszerűsége, de jelenleg a többség csak az egyik szolgáltatáshoz fér hozzá.

Ezért most megnézzük hogy melyik a jobb, a Netflix, vagy a HBO GO, esetleg az Amazon Prime Video? Egyáltalán melyik szolgáltatás nyújtja a legtöbbet, és milyenek az árazások? Kezdjük a számokkal!

A Netflixen Magyar előfizetéssel nagyjából 4000 filmet és sorozatot érhetünk el, ezek közül a cikk írásának pillanatában 144-hez érhető el magyar szinkron, és több mint 300 magyar felirattal is megtekinthető.

A HBO GO-n több mint 800 filmet, és 400 körüli sorozatot érhetünk el, ezek jelentős többségét magyar szinkronnal és felirattal is.

Az Amazon Prime Video-n összességében a Netflixhez hasonlóan nagyjából 5.000 tartalom található meg, viszont arról nem érhető el statisztika, hogy Magyarországról ebből mennyi tekinthető meg, de feltehetően a Netflixhez hasonlóak lehetnek a számok, míg magyar felirat vagy szinkron tekintetében összesen néhány tucat filmről és sorozatról beszélhetünk. 

Kezdőlap, ajánló-rendszer

A három szolgáltató nyitólapja ránézésre nagyon hasonló: legfelül a kiemelt tartalmak listája fogad, és alatta külön kategóriákba szedve a szolgáltatás teljes kínálatában böngészhetünk. Viszont a hasonlóságok ellenére a funkciók jelentősen különböznek a 3 platform esetén: A HBO GO láthatólag mindenki számára nagyjából ugyanazokat a tartalmakat ajánlja, és nem nagyon lehet személyre szabott listákkal találkozni. Így leginkább a legfrissebb, legnépszerűbb tartalmak ajánlóiba futhatunk bele a főoldalon, egy-egy, filmnézési előzményünkhöz kapcsolódó, de a közösség tagjai között nem népszerű tartalmak felfedezésére így itt ne nagyon számítsunk. 

A HBO GO-val ellentétben az Amazon Prime Videon már váltják egymást a jellemzően legfrissebb tartalmakból álló blokkok, és a személyre szabott listák, így könnyebben fedezhetünk fel minket érdeklő tartalmakat, cserébe a felület használata nem érződik folytonosnak, teljesen hiányzik például az ajaxos oldalváltás, így gyakorlatilag minden kattintásunkra újratöltődik az oldal, és a visszafelé navigálásnál is minden oldal visszaáll alapállapotba, így "elvesztve" egy jobbra-balra görgethető lista aktuális pozícióját. 

Netflix pedig a HBO GO tökéletes ellentéte: gyakorlatilag a toplistákon kívül mindenhol az értékeléseink és filmnézési szokásaink alapján kialakított listákat látunk, amikbe azért "belecsúsznak" a Netflix által éppen ajánlott tartalmak is. Az oldal interaktivitására sem lehet panasz: gyakorlatilag ott segít nekünk a felület, ahol csak tud, így egérrel 1-1 cím felé menve máris láthatjuk a legfontosabb információkat és ezzel együtt az előzetes lejátszása is elindul.

Egy-egy film vagy sorozat kiválasztására változatos módokon reagálnak a platformok: HBO GO alatt egy ablakban kapjuk meg a film legfontosabb adatait, és sorozat esetén évadonként csoportosítva a részeket. Az oldal készítői ugyanakkor nem kápráztattak el minket azzal, hogy az előzetest is egyből lejátszanánk nekünk, viszont szerencsére egyetlen gombnyomással azért elérhetjük azt. Az értékelési rendszer sem érhető el egyetlen kattintással, sőt, bár érhető az értékelés működése, de pont annyira bonyolult, hogy ne akarjuk azt mindennaposan használni. Ezek mellett az adatlap alján még a hasonló tartalmakról kapunk egy listát - ami a platform nem túl jó ajánlói rendszere mellett gyakorlatilag az egyetlen lehetőség hasonló tartalmak felfedezésére. 

Az Amazon Prime Video a már említett oldal-újratöltős módon hozza be a film adatlapját, ami szintén csak a legalapabb információkat mutatja. - sőt, bizonyos tekintetben még azt sem: értékelés funkciót hiába is keressük, és az előzetessel sem kápráztat el minket az oldal - cserébe láthatunk információt arról, hogy a lejátszás gombra kattintva elfogadjuk a felhasználási feltételeket. Az adatlap alján azokat a tartalmakat láthatjuk, amit a többi, filmet megtekintő szintén megnézett. 

A Netflix az előző két platformmal ellentétben pontosan azt nyújtja a filmek adatlapjain, amit mindenhol elvárnánk: kapunk egy áttekintést a tartalomról, miközben már fut is az előzetes a szöveges információk mellett, egyetlen gombnyomással elérhető a tartalom értékelése, és külön füleken érhetjük el (sorozatok esetén) az évadokhoz tartozó részeket, a hasonló tartalmakat, és a kiválasztott tartalom egyéb információit. A fülek közötti váltás azonnal megtörténik, nem kell várni a műveletekre.

A kereső

Ha nem az ajánlott tartalmak közül szeretnénk választani, akkor nyilvánvalóan a keresőhöz fogunk fordulni. Viszont itt sem ugyanazt kapjuk a 3 platform esetében:

A HBO GO-nál címre, színészre kereshetünk, és ha az adott tartalom elérhető, akkor gyorsan meg is találja azt - és nagyjából ezzel ki is merültek a kereső funkciói. Ha nincs találat, akkor a sajnálkozó felirat alatt a népszerű tartalmak listáját kapjuk vissza.

Az Amazon már próbál nekünk segíteni gépelés közben: kidobja a filmek listáját, amiben megtalálható a begépelt részlet, és meg is találja az elérhető filmeket mind cím, mind színész vagy filmstúdió szerint. Ha olyan filmre keresünk rá, ami nem érhető el a kínálatban, akkor is megpróbál okosnak tűnni a kereső, és hasonló tartalmakat ajánl fel: Már amennyiben bárki is talál hasonlóságot a Stranger things és a Monk vagy a Mr. Robot között.. - nem véletlenül írtuk azt, hogy csak okosnak akar tűnni - mivel valójában egyáltalán nem az.

A Netflix a keresőben sem tudott hibázni: a cím és színész neve mellett kereshetünk a film gyártójára, vagy akár az elérhető nyelvre / feliratra is. Ha olyan tartalomra keresünk, ami nem érhető el a platformon, akkor a keresett filmhez hasonlókat ajánl a rendszer: egész jó hatékonysággal. 

 

A lejátszó

Ha kiválasztottuk a tartalmat, akkor már csak a megtekintése maradt hátra, minél kevesebb zavarás nélkül.

HBO GO esetén a lejátszó minimalizmusa akár biztató is lehetne ebből a szempontból, hiszen itt tényleg nem zavar minket semmi: sem tekerésnél az egér pozíciójában lévő jelenet előnézeti képe, sem más, extra funkció. Csak nyelvet és feliratot tudunk váltani, illetve a film vagy egy-egy epizód végén a stáblistát átugrani. Ráadásul nyelvből és feliratból is be kell érnünk a film eredeti nyelve és a magyar választása között.

Amazon Prime Video alatt az egér megmozgatásával viszont megtelik a képernyő: alul tudunk tekerni (ahol az előnézeti képek is látszanak), felül pedig a nyelv és felirat váltás, már-már zavaróan hosszú nyelvlistával, változtathatjuk a lejátszás minőségét, és a könyvolvasásnál, Amazon kindleknél már 2011 óta elérhető X-ray funkció is nagyon sok tartalomnál megtalálható, ami információkat szolgáltat a képernyőn éppen látható karakterekről - így ha elfelejtettük volna, hogy 1-1 régen látott személy kicsoda a történetben, gyorsan információt kaphatunk róla. Szokásos funkcióként a stáblista itt is automatikusan átugorható a végén.

Netflix alatt a klasszikus helyén, lent érhetjük el a nyelv és feliratváltást és itt tudunk a sorozat epizódjai között is gyorsan váltani. Tekerésnél itt is látszanak az előnézeti képek, és a stáblista átugrása is elérhető. A lejátszás minőségének és a felirat beállításait viszont a lejátszóból nem, csak a Netflix beállítások oldalán érhetjük el.

Beállítások

HBO GO esetén a cím majdhogynem nyugodtan lehetett volna egyes számban is: ugyanis az előfizetéshez szükséges dolgokon kívül egyedül a kezelőfelület nyelvét és gyerekzárat tudunk beállítani.

Amazon Prime Video esetén a nyelven és gyerekzáran kívül részletes beállítások érhetőek el a feliratokhoz és lejátszáshoz is, de a HBO GO-hoz hasonlóan itt is csak egyetlen profil érhető el, így ezen beállítások csak akkor ideálisak, ha egyedül használjuk a fiókot.

Netflix esetén pedig nemcsak hogy részletes beállítási lehetőségeink vannak, de azok a fiók használóihoz külön-külön személyre szabhatóak, ráadásul a fiókok funkció nem csak a beállításoknál, hanem az ajánló-rendszernél, és a "folytasd ott, ahol tartottál" funkciónál is kifejezetten hasznos.

 Összesítve

Összességében nézve a HBO GO egyetlen ponton emelhető ki a másik 2 közül: a magyar tartalmak mennyiségében. Ajánló rendszere buta, beállítási lehetőségei minimálisak, és semmilyen extrát nem akar az előfizetők számára nyújtani. 

Ezzel szemben az Amazon Prime Video egyedülálló az x-ray funkcióval, mellyel együtt talán az egérmozgatásoknál kicsit túlzsúfoltnak is tűnhet a lejátszó. Az ajánló rendszere egész jól működik, bár a keresője csak látszólag okos a platformon nem elérhető filmekkel kapcsolatban. Óriási mínusz-pont viszont a folyamatos oldal újratöltögetés, és az előzetesek hiánya.

A Netflix ott próbál segíteni nekünk, ahol csak tud: jó ajánlói és kereső rendszerrel rendelkezik, ráadásul az oldal használata közben mintha előre kitalálná, hogy mikre leszünk kíváncsi: felesleges kattintások nélkül indulnak el az előzetesek, és a tartalmak értékelése sem lehetne ennél egyértelműbb. Bár a lejátszója nem tud annyit, mint az Amazoné, de legalább cserébe nem is tűnik túlzsúfoltnak.

Ár tekintetében a HBO GO havonta  1.890 forintba kerül, amivel egyszerre két személy filmezhet, maximum full HD minőségben.

Az Amazon prime 5,99 euróba kerül, amiért 3 különböző tartalom egyidejű megtekintésére szerzünk jogosultságot, bizonyos filmeknél akár 4K-ban és HDR-el is.

A Netflix árazása az előző 2 platforménál bonyolultabb: itt a legolcsóbb csomag 2.490 ft havonta, amiért HD közeli minőséget kapunk, egyszerre 1 tartalom megtekintésére korlátozva. 3.190 forintért már a full HD is elérhetővé válik, míg az egyidejűleg megtekinthető tartalmak száma kettőre nő, 4K-ért és 4 egyidejű tartalom megtekinthetőségéért viszont már 3.990 forintot kell fizetnünk. 

 
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}