Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Xbox

Xbox bevezető

Íme, egy újabb kategória, mely az Xbox játékkonzolt öleli körül. Ebben a kategóriában lesznek, tippek-trükkök, akciós termékekről hírek és minden olyan hasznos információ, amelyet esetleg nem olvastál máshol, hazai weboldalakon.

Ugyebár az Xbox alapvetően egy jó kis konzol játékosoknak, akik nem szeretnének PC-be komolyabb pénzt ölni, de viszont azt tudni kell, hogy az Xbox platformba is komoly összeget le kell tennünk.

Xbox vásárlásnál gondoljuk végig, mi fog kelleni számunkra!

Konzol

Ugye alapvetően szükségünk van egy konzolra. Itt elsősorban el kell döntenünk, hogy Xbox One S vagy One X-et szeretnénk. Alapvetően az X újabb, hosszabb távon támogatottabb, de annyival véleményem nem ér többet egy kezdő konzolos játékosnak. One S bőven elegendő. Itt már csak el kell dönteni, hogy 500GB vagy éppen 1TB tárhelyre lesz szükségünk. Igazat megvallva szerintem 500gb elég, ha rendelkezünk komolyabb (legalább 240mbit) internetes sebességgel. Mivel valószínűleg úgysem fogunk minden nap 15 féle játékkal játszani.

500GB tárhelyre úgy nagyjából 10-16 játék fér el. Ez mérettől függő.

Az Xbox One S 500GB ára nagyjából 68.000 Forintra tehető újonnan 2 év garanciával. Link

TV

Itt már komplikáltabb a választás. Mit-mihez és mennyit ér meg neked. Ha 4K TV-n gondolkozunk, akkor érdemesebb HDR10 támogatással vásárolni, mivel akkor még élénkebb – kontrasztosabb színeket kapunk, tehát egy komolyabb élményt tudunk varázsolni. Ezek olyan 165.000 Forint körül mozognak (126cm képátlóval). HDR-t az LG tv-k javarésze támogatja. Link

Nézhetünk FullHD TV-t is, az nagyjából 80.000 Forinttól már lehet kapni. Szerintem ezek is bőven megfelelő képminőséget biztosítanak játékhoz.

Amit nem érdemes venni az pedig a HD TV. Sajnos ezek rontják a játékélményt, nem kicsit, nagyon.

Lehetőleg még egy Kontroller

Egy kontroller elég addig, amíg az ismerősök vagy családtagok nem jönnek játszani. Onnantól ajánlott még egyet vásárolni. Véleményem szerint tök jó akár Offline multiba játszani, sokkal szórakoztatóbb. Természetesen még mindig ott van a lehetőség egyedül nekiülni egy hűvösebb, esősebb napon.

Illetve néha azért jó, ha van tartalék, mivel előfordulhat egy kontrollerrel, hogy a mikrokapcsoló beragad vagy beadja a kulcsot.

Egy sima fehér kontroller ára 16.000 Forint környékén van. Vannak limitált kontrollerek is. Link

Kontrollerhez Akku vagy elem?!

Ez sokakat megoszt. Alapvetően egy elem csomag nem drága (1400ft 4db), de ha hosszú távon nézzük, egy akkumulátorral jobban járunk. A Microsoft által kínált akkumulátor USB-vel (Xbox Play and Charge Kit), körülbelül 7000 Forint egy kontrollerbe. Ez 2-3 évet bőven ki fog bírni.

Ha huzamosabb ideig játszunk, napi 2-3 óra, akkor egy tartós (akár duracell) elemmel egy, maximum 2 hetet fog kibírni. Tehát 1 hónap alatt bőven elhasználjuk az 1400 forintos csomagunk. Ajánlott az akkumulátor.

Fejhallgató

Itt el kell dönteni, hogy mikrofonos vagy sima. A kontrollerhez tudjuk csatlakoztatni, szerintem ez nagyon jó dolog és megkönnyíti a játékot. Ajánlott kényelmes, fül körüli párnázott (lehetőleg textil és nem bőr) fejhallgatót keresni. Hosszabb játéknál legalábbis célszerű kényelmeset viselni a fejen.
Ezek körülbelül 15.000-60.000 Forintba kerülnek.

Játékok

A játékkonzolra írt játék nem olcsó, sőt drágábbak, mint PC-s társaik. Alapvetően egy xbox alapgép nem drága, mivel a Microsoft nem a gépből szeretne nyereséget, hanem a játékokból és előfizetésből. Minden játék után a Microsoft licenszdíjat kér.

Kétféleképpen tudjuk megszerezni a játékokat. Lemezesen és digitálisan. Ajánlott utóbbi módon, mivel így felhasználói fiókhoz lesz csatolva és bármikor fel tudjuk használni a későbbiekben is. Bár tény, hogy a felhasznált digitális kódot nem lehet eladni. Ráadásul azért érdemes a digitális kód vásárlása, mivel a lemez megsérülhet, meghibásodhat, ilyenkor új vásárlásával tudunk újra játszani.

Viszont, ha megnézünk egy áruházban lévő játékot, nem kell azonnal hanyatt esnünk. Vannak kifejezetten erre specializálódott oldalak, például: ckdeys.com , ahol jóval olcsóbban hozzájuthatunk 1-1 játékhoz.

Online játékhoz, Xbox Live Gold

Ha online szeretnénk játszani, akkor kénytelenek vagyunk Xbox Live Gold előfizetést vásárolni. Ez évente olyan 16.000 forintba kerül. Persze ez változó lehet. Akciók keretében, akár 13-14ezer forintért is hozzájuthatunk. Link

Összesítés

Összességében ott vagyunk, mint PC-s társunknál, de mind a konzolnak és mind a PC-nek megvan az előnye és hátránya.

Legalább ennyit félre kell raknunk, ha ilyenbe szeretnénk beleugrani:

  • Konzol: 65.000 Ft
  • TV: 80.000 Ft
  • +1 Kontroller: 15.000 Ft
  • Kontroller akkumulátor 2db: 14.000 Ft
  • Fejhallgató: 15.000 Ft
  • Xbox Live Gold: 17.000 Ft
  • Játékok: Min 30.000 Ft

Összesen: 236.000 Ft. Ha javarészt mindenből a legolcsóbbat szeretnénk, 1-1 játékkal. Ez persze senkit ne tántorítson el, hiszen legalább ennyit PC-s társára is költeni kell.

További cikkekben lesz szó az egyéb tartozékokról, játékokról és, hogy érdemes-e használt konzolba áldozni!

Ti szeretnétek konzolt vásárolni?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}