1. Főoldal
  2. Cikkek
  3. Windows
  4. Windows 10 S, avagy az új RT?

Windows 10 S, avagy az új RT?

Windows

A #MicrosoftEdu rendezvényen bejelentettek egy új Windows 10 verziót, ami a Windows 10 S nevet kapta meg. Mégis mit tudhat az új rendszer? Milyen célt szolgál majd? Mit jelent az S? Mai cikkünkben ezt fogjuk kifejteni!

 Mit tud az új rendszer?

Az új rendszer annyiban különbözik a Windows többi verziójától, hogy csak az Áruházból telepített alkalmazások futtathatók a rendszeren. Maga a rendszer alapját nem a Home, hanem inkább a Pro verzió adja, így olyan szolgáltatások is elérhetőek a rendszerben, mint például a BitLocker. Maga a rendszer külön nem lesz elérhető, hanem olyan eszközökön, amin előre fel lesz telepítve.

 Mi a célja az új rendszernek?

Mivel az új rendszerből sok felesleges szolgáltatást kivettek, így könnyen el fut akár egy régebbi hardveren is. Mivel a Microsoft megelégelte a Google által piacra dobott Chrome OS-ét, ezért ezzel a rendszerrel akar nekik "visszavágni".

Kiket célozott meg ezzel a cég? 

Elsősorban az oktatási piacot, de otthoni felhasználásra is majd lehet használni az új rendszert. 

 Mit jelent az S?

Terry Myerson erre négy választ is adott:

  • Secure (Biztonságos)
  • Superior performance (Fantasztikus teljesítményű)
  • Streamlined for simplicity (Áramvonalas)
  • "The soul of Windows 10" (A Windows 10 lelke)

 Valóban az RT 2.0?

Az elgondolás, hogy csak az Áruházból telepített alkalmazásokat lehet majd futtatni a rendszeren valóban hasonlít a Windows RT-re. Pedig nem így van. A Windows 10 S-nek teljes Win32 kompatibilitása van, amit külső fejlesztők is használatba vehetnek, feltétele a Centennial-csomagolás használata.

Végszó

Egyelőre a rendszert még csak a Surface Laptop-pal, amiért 999 amerikai dollárt (ami magyar forintba 270 000 lenne), szerezhetjük meg előrendeléssel. Természetesen még a nyáron ennél jóval olcsóbb eszközökön is kipróbálhatjuk majd az új rendszert. Reméljük nem fog arra a sorsra jutni, min a Windows RT, és normális támogatásban fog részesülni.

Forrás: hwsw.hu és computerworld.hu

galosik profilképe
Gálosi Kristóf @galosik +41 Üdvözöllek profilomon! Jelenleg villamosipar és elektronikára járok, PLC programozást tanulok. Szabad időmben ETS2-vel vagy ATS-sel játszok. Ha van kedved. Dobj egy üzenetet!
1 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
Alapvetően nem rossz a kezdeményezés, de szerintem még túl korai. Vannak már nagyjából kiforrott Windows Áruházban lévő appok, de az még elég kevés. Bár, ha azokat az újdonságokat legalább hozza az októberben megjelenő frissítés, mint amit egyszer megírtam, akkor lehet esélye a piacon.
2017.05.08 13:58