Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Több százmillió Facebook használó telefonszámát tartalmazó adatbázis került elő

Facebook fiókokhoz tartozó telefonszámokat tartalmazó adatbázisra bukkantak biztonsági kutatók, mely adatbázisban több mint 419 millió Facebook felhasználó adatai találhatóak meg, köztük a telefonszámuk, a nevük és a Facebook fiókjuk egyedi azonosítója, illetve bizonyos esetekben a születési dátumuk és a lakhelyük is - közölte a hírt a Techcrunch. Az adatbázisra egy nyilvánosan elérhető szerveren bukkantak rá, melyet még jelszóval sem védtek, így az adatokhoz bárki hozzáférhetett. A kiszivárogtatásnak 133 millió Egyesült Államokbeli, 18 millió Egyesült Királyságbeli, és több mint 50 millió Vietnami érintettje van, ráadásul több híresség adatai is megtalálhatóak benne - Magyarországi adatok számáról egyenlőre nincs információ.

A TechCrunch számos rekordot ellenőrzött az adatbázisban, és azok megegyeztek a Facebook fiókok jelszó-visszaállítási funkciójában bekért mobilszámmal, így a kiszivárgott információk valósnak tűnnek. Az adatok azonban több mint egy évesek lehetnek, mivel a telefonszámokra való keresés lehetőségét a Facebook egy éve már nem teszi lehetővé.

 

Az adatbázis felhasználásával kéretlen hívások mellett lehetőség adódhat SIM-csere-támadásokra is, melyben telefonszámunk és személyes adataink ismeretében az elkövetők a mobilszolgáltatónál telefonszámunkhoz tartozó SIM kártyánk cseréjét kezdeményezik, ezáltal átvéve a mobiltelefon-számunk feletti kontrollt - és ezáltal képesek lesznek jelszót változtatni a legtöbb oldalon.

Az adatbázis megtalálója, Sanyam Jain, biztonsági kutató, a GDI Alapítvány tagja, akinek nem sikerült fellelnie az adatbázis tulajdonosát, de miután kapcsolatba lépett a TechCrunch-al, a szerver üzletvezetője az adatbázist elérhetetlenné tette. 

Facebook szóvivője, Jay Nancarrow szerint sem mostaniak a kiszivárgott adatok, elmondása alapján is a múlt évi, telefonszámokat elrejtő változtatások előttről származhatnak azok. Hozzátette azt is, hogy nem találtak arra bizonyítékot, hogy bárki Facebook fiókját veszélybe sodorta volna az adatszivárgás.

 

Ez amúgy nem az első adatvédelmi botránya a Facebooknak, a Cambridge Analytica botrányban több mint 80 millió amerikai választó adatait használták fel az érintettek tudta nélkül, hogy megtalálják és befolyásolhassák a "billegő" szavazókat a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt, illetve idén augusztusban azt is kénytelen volt elismerni a cég, hogy nagy mennyiségben váltak nyilvánossá Instagram felhasználók adatai, miután egy Mumbaiban működő marketingcég, jelszó nélkül tárolt adatbázisa az internetre került. 

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}