Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Szoftver

Teszt - iObit Uninstaller a nyomok nélküli fejvadász

Az iObit korábban már megmutatta, hogy képes normális programokat írni Windows alá, így nekirugaszkodtunk a következő szoftverük tesztelésének. Jelen esetben az Uninstaller, azaz egy eltávolító programra esett a választás. Alapvetően ebből a kategóriából is rengeteg választék van, például az ingyenes Revo Uninstaller, a Wise Program Uninstaller és a Geek Uninstaller, de mégis az iObit szoftvere kicsit másképp közelít a dolgokhoz. Nézzük.

A szoftver telepítése után kapunk egy sötét háttérrel felpakolt ablakot. Az elrendezés célszerű és rámutató. Bal oldalt kis méretben a menü, a többi pedig a lényegi tartalom.

Programeltávolítás nyomok nélkül

Mikor kipróbálgattam a szoftvert, kicsit ledöbbentem, mivel tud olyan nyalánkságokat, amiket az ingyenesek nem. Ok, ezek a funkciók általában akkor jönnek jól, ha egy régóta belakott rendszert próbálunk kitakarítani, viszont ezt olyan hatékonysággal és egyszerűséggel teszi, hogy rendkívül kényelmes vele dolgozni.

A minden program listában ki tudunk jelölni több eltávolítandó terméket. Az eltávolítás gombra kattintva pedig azonnal megkezdődik a művelet. Először felugrik egy értesítés, hogy valóban el szeretnék távolítani az alkalmazást(okat), erről készítsen-e visszaállítási pontot, illetve a megmaradt fájlokat eltávolítása-e automatikusan. Eltávolításra pöccinte megkezdődik a művelet és mondok nektek egy durvát: nem kellett sehova kattintgatnom.

Az iObit szoftvere úgy, ahogy van mindent maga elvégzett, hisz tudja: semmit nem szeretnénk a gépünkön tartani, ami az eltávolítandó szoftverrel kapcsolatos vagy éppen kapcsolatba hozható. A folyamat végeztével nyomát nem találtam a képen látható programnak. Nem semmi. Több program kijelölése esetén is csak egyszer az elején kell elfogadnunk a törlési kérelmet, utána az iObit Uninstaller maga intézi az eltávolításukat.

A programnak van egy háttérben futó szolgáltatása. Tudja észlelni, ha történik egy alkalmazástörlés és a folyamat befejeztével megkeresi a megmaradt állományokat. Egy ablakban értesít minket a megmaradt állományokról, mi pedig parancsolhatjuk neki ezek eltávolítását.

Szoftverfrissítő

Nem kispályázik az iObit. Az uninstaller szoftverük nem csak törölni szeretné a megmaradt eltávolítás utáni állományokat/szemetet, hanem a meglévő programjainkat naprakészen szeretné tartani. Tudjátok az a nem semmi, hogy nagyon patent ez a része is. Ha új szoftverfrissítés érkezik, akkor jelzi és manuálisan vagy akár automatikusan is frissíthetjük ezeket bármiféle beleavatkozás nélkül (gondolok én az InstallWizard-okra).
Azt érdemes hozzátenni, hogy nem minden szoftvert képes frissíteni (pl: OBS Studio, BandiCam, Paint.Net, GitKraken). Ezt gondolom saját adatbázisukra építve oldják meg és emiatt.

Eszköztárak

Képes eltávolítani böngésző bővítményeket. Igazából erről sok mindent nem lehet írni. Működik, ahogy kell.

Windows alkalmazások

Az UWP alkalmazások is eltávolíthatóak. Ha eddig úgy gondoltátok az UWP alkalmazások eltávolításával nem hagynak nyomokat, akkor tévedtetek. Bár fájlok nem is maradnak utánuk, de regisztrációs adatbázisban a szemét ott pihenne továbbra is, ha iObit nem fülelné le.

Műveletközpont

Itt saját szoftvereit ajánlja az iObit.

Mit tud a 8-as verzió?

  • Egyszerű programeltávolítás, akár asztali ikonra kattintva jobb klikkes menüből is elérhető
  • Bundleware listázás és eltávolítás
  • A szoftverfrissítő adatbázis 500%-kal nőtt, ez hétről hétre növekszik
  • Továbbfejlesztett keresőmotor, a pontosabb megmaradt állomány keresése érdekében
  • Rosszindulatú és hirdetési bővítmények keresésének/eltávolításának hatékonysága nőtt
  • Támogatott lett a Windows UWP alkalmazások eltávolítása Adminisztrátori hozzáférés nélkül
  • Támogatottak lettek az UWP alkalmazások eltávolítása és megmaradt állományainak keresése
  • A Chrome Beta bővítmények felderítése, illetve eltávolítása is támogatott lett
  • Világos téma került a fekete mellé, ez választható a beállításokban
  • 33 nyelv, köztük a magyar is belekerült a szoftverbe

Ajánljuk a terméket?

Igen, azoknak, akik rendszeresen telepítenek különböző forrásból származó alkalmazásokat vagy játékokat. Számukra talán ez a leghatékonyabb és egyszerűbb megoldás az eltávolításukra.

Ár

Van ingyenes és fizetős konstrukció. Utóbbi sokkal több lehetőséget kínál, de az ingyenes verzió sem elhanyagolható. Nem szükséges listaáron megvenni, hisz mi biztosítunk kuponokat az iObit termékeihez. A „Teszt - iObit Driver Booster, szükség van rá?” cikkünkben megtaláljátok a kuponokat és a beváltás menetét.

Megvásárolni ezen a linken lehet, a kód pedig: INTOIU8

Összegzés

Összességében az iObit Uninstaller egy praktikus szoftver. A „kinek ajánljuk” alatt pedig részleteztem a szoftver célközönségét. Véleményem pedig az, hogy míg létezik olyan ember, aki rengeteg programot tart a számítógépén és ezeket napi vagy heti rendszerességgel cserélgeti, egy kifejezetten neki való alkalmazás ezen iObit termék. Az ingyenes verzió tudja az alapvető funkciókat, de a PRO verzió nyújt olyan extrákat, amivel érdemesebb megfontolni azt a pár ezer forintot.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}