Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Szoftver

Hamarosan mindenkinél törlésre kerül a régi Microsoft Edge

2021 március 9 volt az az utolsó időpont, amikor a régi EdgeHTML motorra épülő Microsoft Edge böngésző biztonsági frissítést kapott. A Microsoft továbbiakban ezen böngészőjére nem ad ki sem építő jellegű, sem biztonsági frissítést, sőt a közeljövőben eltávolításra kerül a Windows 10 alól.

Tavaly év elején a Microsoft már mindenki számára elérhetővé tette a Chromium alapú új Microsoft Edge böngészőt, ami visszajelzések szerint is rendkívül pozitív fogadtatás volt a felhasználók részéről. Erre felbuzdulva a cég tegnap hivatalosan is publikálta egy bejegyzésben, hogy tegnap kapott utoljára frissítést a régi Edge böngésző és kizárólag a Chromium alapúra koncentrálnak majd.

Ezt annyira komolyan veszik, hogy a 2021.04.13-i havi Windows 10 frissítésével együtt érkezni fog egy automatikusan települő régi Windows Edge törlő frissítés is. Emellett pedig automatikusan telepítésre kerül a Chromium alapú Edge böngésző. Az átállást különösebben nem fogjuk észrevenni, hiszen minden könyvjelzőnket és mentett lapunkat átviszi az új böngésző alá.

Mindezek mellett belső források szerint az Internet Explorer idén év végén a Windows 21H2 frissítéssel kerül eltávolításra, így a Redmondi óriás minden régi típusú böngészőjétől meg fog szabadulni és valóban csak arra az egyre tud koncentrálni majd.

Windows 10 verziók, amelyekre érkezi fog a „törlő” frissítés:

 • Windows 10, 1803-as verzió, összes kiadás (2018. április)
 • Windows 10, 1809-es verzió, összes kiadás (2018. október)
 • Windows 10, 1903-as verzió, összes kiadás (2019. május)
 • Windows 10, 1909-es verzió, összes kiadás (2019. október)
 • Windows 10, 2004-es verzió, összes kiadás (2020. május)
 • Windows 10, 20H2-es verzió, összes kiadás (2020. október)

Kérdések és válaszok:

 • Ez hatással lesz a Windows 7 vagy a Windows 8.X rendszeren? Nem, a Microsoft Edge Legacy (régi) nem volt elérhető Windows 7 vagy Windows 8.X rendszeren. Ez csak a korábban felsorolt Windows 10-es verziókra lesz hatással.
 • Mi a helyzet, ha az új Microsoft Edge már telepítve van? Ha az új Microsoft Edge már telepítve van, a frissítés telepítése nem telepíti újra az új Microsoft Edge-et, csak a régi Microsoft Edge Legacy-t távolítja el.
 • Továbbra is futtathatom a régi Microsoft Edge-et és mellette párhuzamosan az új Microsoft Edge-et a frissítés után? Mivel a régi Microsoft Edge Legacy a frissítés telepítése után már nem lesz az operációs rendszer része, így az a továbbiakban nem lesz elérhető. Nem lesz futtatható.
 • Kihagyhatom ezt a frissítést? Nem javasolt, mivel a havi összegző frissítésben lesz az eltávolító csomag is. A havi összegző frissítés javítja a kritikus biztonsági hibákat a Windows 10 operációs rendszeren.
 • Milyen lesz a végfelhasználói élmény? A régi beállítások importálásra kerülnek. Így például, ha a kedvencek sáv le volt tiltva, úgy az új böngészőre történő frissítést követően is le lesz. Kedvencek importálásra kerülnek. Ha az ikon a tálcára ki volt helyezve, úgy ez is ki fog kerülni a helyére.
 • Ez hatással lesz az EdgeHTML-t használó többi alkalmazásra? Az EdgeHTML - a régi Microsoft Edge Legacy renderelési motorja – továbbra is támogatott marad. Az új Microsoft Edge-alkalmazások fejlesztéséhez a WebView2 használata ajánlott, ez a Microsoft WebView Chromium-alapú verziója. További információ.
 • Ha privát WSUS-kiszolgálót használok a frissítésekhez, hogyan tudom naprakészen tartani az új Microsoft Edge-et? A frissítés telepítése után az új Microsoft Edge automatikusan ellenőrzi és telepíti a frissítéseket a saját frissítőjében. Ehhez kizárólag csak internetkapcsolatra van szükség. További információ.
 • Mit kell tennem? A Microsoft javasolja, hogy 2021. március 9 után lehetőség szerint mindenki frissítsen az új Microsoft Edge-re a régi Microsoft Edge Legacy támogatásának vége előtt. Innen tudjuk letölteni.
 • Megvárom az április 13-at: Lehetőség van megvárni ezt az időpontot, de az aznap megjelenő frissítés törölni fogja a régi böngészőt és helyette az újat telepíti fel. A böngészőcsere akkor is meg fog történni, ha régebbi Windows 10 verzió van a gépen. A Windows 10 1803 verziótól felfelé mindegyiken meg fog jelenni az összegző frissítés.
 • Hogyan készüljek fel? Nem kell felkészülni. A Microsoft állítása szerint problémamentes lesz az átállás és különösebben nem fogjuk észrevenni.

Ha bármi probléma mégis történne vagy kérdést tennél fel ezzel kapcsolatban, akkor itt hozzászólásban megteheted vagy a kérdések oldalon.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}