Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Tápegység vásárlás - de melyiket?

 Összeállítottuk asztali számítógépünket, kiválasztottuk a legfontosabbakat: a processzort, memóriát, alaplapot, talán már a videokártya és a háttértár is megvan. Mi hiányozhat még? Igen, a gép működése szempontjából elengedhetetlen, mégsem fordítunk rá (általában) túl sok figyelmet - ez a tápegység.

De milyen probléma lehet?

Joggal merülhet fel a kérdés, hiszen mondjuk egy processzor esetén el lehet rontani a foglalatot, vagy lehet az igényeinknek meg nem felelő sebességűt választani, addig a tápegységnek "csak" árammal kell ellátnia a számítógép többi elemét. Ez alapvetően igaz, de ha a processzor a számítógép lelke, akkor a tápegység a szíve kell legyen - ennek megfelelően nem lenne túl jó, ha ezzel az eszközzel bármi történne - főleg hogy könnyen az egész számítógép is megérezheti 1-1 problémájának hatását, és legrosszabb esetben mindent cserélhetünk a gépházon belül.

De mire kéne figyelni?

Legelső körben a legalapvetőbb dolog, amit megtehetünk hogy megfelelő teljesítményű tápegységet választunk. Ezt a PC komponenseinek áramfelvétele alapján számolhatjuk ki: a teljes maximális fogyasztás nagyjából 1.5x-ese az ideális. Ez egy komolyabb videokártya nélküli otthoni gép esetén 300-500 Watt között mozoghat. 

Alapvető dolog még a hatékonyság is: mivel - ideális esetben - nem fűteni akarjuk a szobát, hanem a gépet használni. Ennek az értéknek a jelölésére szokás használni az alábbi megnevezéseket:

Ezek után meg is érkeztünk ahhoz amivel már kevesebben szoktak foglalkozni: ezek a tápegység biztonsági védelmei, pedig ezek garantálják az eszköz, a számítógép és környezete biztonságát. Ezeknek a biztonsági védelmeknek nevével sok esetben a tápegységek adatlapjain is csak rövidítések formájában találkozunk, így mi is ismertetjük a három betűs megfelelőjüket is. 

Zárlatvédelem

Angolul Short circuit protection, röviden pedig SCP - alapvető védelem a rövidzárlat ellen, ezzel mindenféleképpen rendelkeznie kell a tápegységnek, így nem valószínű hogy olyat fogunk venni, amiben ez nem megtalálható. 

Feszültségcsökkenés védelem

vagy alacsony feszültség elleni védelemként is ismert, angolul Undervoltage protection, röviden pedig csak UVP. Ez is alapvető védelem, így minden tápegységen megtalálható. Ha a feszültség egy adott szint alá esik, akkor a tápegység áramfelvétele megnő, a teljesítmény csökken, a tápegység túlmelegszik - kivéve ha ezt a UVP megakadályozza, és időben kikapcsolja a tápegységet.

Túlfeszültség védelem

Overvoltage protection, röviden pedig egyszerűen OVP. Ez a feszültségcsökkenés védelem "párja", de az előzővel ellentétben ennek megléte már nem kötelező - ennek ellenére szerencsére a legtöbb tápegységben ez is megtalálható, sokszor ugyanaz az áramkör felel ezért, amiért a UVP is, így tulajdonképpen ez a két védelem "együtt jár". A túlfeszültséget a tápegység mögött elhelyezkedő eszközök nem nagyon szeretik, ezért nem árt, ha a tápegység inkább ilyenkor is lekapcsol. 

Túlterhelés védelem

Overload protection, OLP vagy OPP. A túlterhelés elleni védelem olyan túláram elleni védelem, amely a védett berendezés túlmelegedését okozhatja. Míg a túláram elleni védelem egy adott feszültség felett azonnal lekapcsol, a túlterhelés elleni védelem hosszabb idő után fellépő probléma esetén lép működésbe. Ez a védelmi vonal is általában megtalálható a tápegységeken. 

Túláram vádelem

Over Current Protection, OCP. A túláramvédelem védelmet nyújt a túlzott áramerősség ellen, egy adott érték felett a tápegység azonnal lekapcsol. Ez már egy olyan védelmi vonal, ami sok tápegységen nem található meg.

Túlmelegedés elleni védelem

Over Temperature Protection, OTP. Ha ennek a magyar banknak a nevét látjuk a tápegységen, az jót jelent: a tápegységünk túlmelegedés ellen is védett, eszközünk inkább lekapcsol, mint hogy kigyulladjon. Sok tápegység ezt a védelmi vonalat sem tartalmazza.

Alulterheltség védelem

Underload protection, ULP. Ahogy a neve is mutatja, kikapcsolja a tápegységet túl alacsony terheltség alatt - például ha nincsen semmi a tápegységre csatlakoztatva. Párja a terhelésmentes működés elleni védelem, a- No load operation, az az a NLO.

Feszültségesés védelem

Brown-Out protection, BOP. Ha a hálózati feszültség a megfelelő működési érték alá csökken, akkor ez fogja kikapcsolni a tápegységet. 

Bekapcsolási áramkorlátozás

Surge and inrush protection, SIP. Segítségével elkerülhető a tápegység bekapcsolásakor fellépő többletigény miatti áramingadozás.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}