Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Rengeteg újdonságot hoz a Build 14986 az Insidereknek

Közel három hét szünet után megjött a Windows 10 Insiderek számára a következő Windows 10 előzetes. Erről a Microsoft szokás szerint a blogán számolt be. Az újdonságok listája a várakozási idővel arányos, nézzük is sorban őket:

Cortana fejlesztések

Mostantól a Cortana segítségével lehetőség válik  a számítógép kikapcsolására, és a hangerő vezérlésére szóbeli utasítás segítségével. Ráadásul az USA-ban élők számára lehetővé vált több zenelejátszó alkalmazás ilyen módon történő kezelése, ilyenek a iHeartRadio és a TuneIn Radio alkalmazások is. 

Ehhez használt általános parancs a következő:

Play <Artist/Track/Title/Genre> on <AppName>

Az az példákkal is szemléltetve néhány lehetőség:

Play Drake on iHeartRadio
Play Christmas music on iHeartRadio
Play NPR Hourly News on TuneIn
Play jazz music on TuneIn
Play 90.3 on iHeartRadio
Play KUOW on TuneIn

Szintén újdonság a zenelejátszásban, hogy a Cortana mostantól megérti a "Mi szól éppen?" kérdést is (Hey Cortana, What song is Playing?). Ráadásul mostantól a Cortana a zenelejátszáshoz tartozó kérdéseknél már tudja melyik alkalmazást használtuk utoljára, így most már nem kell mindig hozzá tenni a parancshoz az alkalmazás nevét. Az az ha megkérjük a Cortana-t hogy "Play jazz music on iHeartRadio", viszont inkább rock-ot akarnánk hallgatni, akkor utána már elég a "Play rock music" parancsot használni, a Cortana tudni fogja hogy az iHeartRadio-ban kell elindítsa a zenét.

Újdonság az is, hogy mostantól Kínai nyelvi támogatás is fejlődött, zenefelismerési támogatással - bár vélhetően ezt a magyar felhasználók közül nem sokan fogják igénybe venni.

Ezeken felül a Cortana mostantól lezárt eszköz esetén teljes képernyőn fogadja a parancsokat, a Hey Cortana parancs kimondása után 10 másodpercig várja teljes képernyőt kitöltve a digitális asszisztens a parancsunkat.

Vállalati vezeték nélküli nyomtatók

A Gépház > Eszközök > Nyomtatók és szkennerek menüben mostantól lehetőség van az Azure Active Directory-ba csatlakoztatott eszközök megtekintésére. 

Windows játéksáv több játék esetén

A Windows játéksáv most már az alábbi játékok teljes képernyős futásakor is előjön Windows + G-t nyomva:

 • ARMA 3
 • Battlefield 1
 • Civilization V
 • Dark Souls III
 • Fallout 4
 • Final Fantasy XIV: A Realm Reborn
 • Mad Max
 • Mafia 2
 • NBA 2K16
 • Overwatch
 • Star Wars: The Old Republic
 • StarCraft II: Heart of the Swarm
 • The Binding of Isaac
 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Terraria
 • Tom Clancy’s The Division
 • Total War: WARHAMMER
 • Warframe
 • World of Tanks 

Windows Ink fejlesztések

Windows Ink használatakor képernyőkép-szerkesztését választva mostantól lehetőségünk van az előző rajzunkat folytatni. Ezen kívül több, apróbb módosítás teszi még jobbá a Windows ink használatát.

Új kiegészítők Edge-hez

Mostantól elérhető a Ebates, Intel TrueKey, és a Read & Write kiegészítő Edge-hez. 

UWP appok renderelési frissítése

Mostantól az Univerzális Windows appok felülete új renderelési algoritmussal jelennek meg, mely az XAML-ban írt felhasználói felületeket érinti.

Frissült Narrátor

Gyorsbillentyű-kombinációkat kapott a Narrátor, melyekkel megtudhatjuk a betűtípusok, színek, sorközök, margók és más vizuális formátumokat, ezen kívül az alap beállításokban történtek apróbb módosítások. 

Új Windows Defender megjelenés

Mostantól a Windows vírusirtója a Widows Áruházból elérhető alkalmazás lesz, vadonatúj megjelenéssel, amin könnyebb a tájékozódás mint az előző verziók felületein, illetve illeszkedik a Windows 10 többi alkalmazásának megjelenéséhez.

Frissített frissítéskezelő

Mostantól sokkal jobban személyre lehet szabni a frissítések telepítésének módját, így az utoljára a Windows 7-ben elérhető frissítési ablakkal újra találkozhatunk a frissítés most, frissítés időzítése illetve elhalasztás gombokkal. Viszont a Windows 7-el ellentétben 10-es rendszeren ez az ablak csak akkor fog megjelenni, ha a frissítéskezelő nem talált megfelelő időpontot - a használati szokásaink alapján - a gép frissítésére. 

További frissítések

Mindezeken kívűl módosítást kapott a rendszeradatbázis-szerkesztő (RegEdit), frissült az  USB Audio 2 driver, módosult a DPI kezelése az asztali alkalmazások esetén, illetve egy csomó hasznos módosításnak örülhetnek az ázsiai nyelveket beszélő / használó emberek.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}