Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Fotó

[Photoshop] Kromatikus aberráció eltávolítása RAW-ból!

Számos olyan formációval találkoztam, hogy miféleképpen tüntessük el a kromatikus aberrációt az elkészült nyers képekről, mielőtt komolyabban nekiállnánk szerkeszteni.

Alapvetően ez kisebb probléma. Régebben több időt vett igénybe ennek eltávolítása, de mostanra a Photoshop is rendelkezik egy egyszerű funkcióval. Ez mindösszesen pár kattintásba kerül nekünk és maximum 1 percet vesz el a szabadidőnkből.

Ugye a kromatikus aberráció rendszerint olyan optikai hiba miatt előforduló jelenség, amely minden objektívnél, teljesen nyitott blendénél jelentkezik. A lencsék, akárcsak a prizmák, másképp törik meg a különböző hullámhosszúságú fénysugarakat.

Ilyenkor általában a kép szélei felé található nagy kontrasztú részeket oda nem illő rész övezi. A kontúr mellett megjelenik egy bíbor-lila, vagy más színárnyalatú sáv, mely egyes esetekben szabad szemmel is, de nagyítással biztosan látható.

Ha másképp akarnám fogalmazni, akkor egy adott pontról az objektíven keresztül érkező, különböző hullámhosszú fénysugarak a fényérzékeny felületen szétszóródnak. Ennek kivédésére speciális, alacsony színszórású lencséket alkalmaznak, elsősorban a teleobjektíveknél. Az ilyen tökéletes színvisszaadású objektíveket LD, ED illetve APO jelzésekkel illetik. Természetesen ez az árukban is visszaköszön.

Eltávolítása a következőképp történik.

A RAW vagy NEF fájl megnyitásakor a Camera RAW 10.0 (Photoshop CC 2018-ban biztos benne van) editort ne zárjuk be azonnal. Itt lesz nekünk az eszközünk.

Jobb oldalt vannak az eszközeink, itt ki kell választanunk az ikonok közül a „Lencsekorrekciók” részt.

Ott találunk egy „Manuális” menüpontot. Ha erre rámegyünk a képen látható funkciókat kapjuk.

A „Bíbor mennyisége” csúszkát húzzuk fel teljesen 20-ra, így eltűnik a kromatikus aberráció. Ennek állíthatjuk a színezetét, tehát hogy melyikeket mossa el vagy szűrje ki.

Ezt követően még érdemes a „Zöld mennyiségét” is feljebb vinni. Általában zöldes vonalak is megjelennek, azokat is tudjuk szűrni.

A változás pedig szemmel látható.

Nektek milyen praktikátok van a kromatikus aberráció ellen?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}