Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

ORICO UPA30 32GB: Jobb, ha elkerülöd

Sokak zsebében, pénztárcájában vagy táskájában ott lapulhat egy hordozható eszköz, mondjuk egy pendrive, amely számos esetben segítségünkre lehet. Különböző dokumentumokat és médiaállományokat vagyunk képesek rajta tárolni. Viszont 2020-ban már bőven elvárt, hogy stabil eszközt kapjunk, mint olvasás és írás szempontjából. A stabilitás a folyamatosságra és sebességre értendő.

A mai tesztalanyunk egy Orico által gyártott, usb3.0 csatlakozású, 32GB tárolókapacitású hordozható pici adattároló.

Doboz és külalak

A dobozra ránézve azonnal bőséges információ tárul elénk, azaz a bőséges jelenleg csak a tároló sebessége, miszerint:

  • Olvasás: 90MB/s
  • Írás: 35MB/s

Tárolókapacitásunk 32GB, de hátoldalán olvashatjuk, hogy van belőle 16GB, 32GB, 64GB és 128GB változat is. Az eszköz az UPA30 modellszámot viseli, ami amúgy sem szokott sokat mondani.

Külalakra baba az egész, hiszen apró, kényelmes és minőségi hatást kelt a csiszolt aluminium felület. Könnyedén dobhatjuk fel kulcstartóra és különösebb baja nem lesz, nem fog összetörni, mint bármelyik műanyag társa. Méretileg 4,1x1,1x0,4 (cm), tehát tényleg apró kis ketyere.

Behelyezve

Kényelmesen becsusszan a neki megfelelő USB3.0 foglalatba – legalábbis nálam nem feszült, nem szorult – jók az illesztések.

A meghajtó „Orico UP30”-ként lett gyárilag elnevezve, de változtathatjuk ízlés szerint. Az eszközünkön 29,9GB hely áll rendelkezésre.

Sebesség és stabilitás teszt

A külalak csak egy része a cukiságoknak, hiszen nekünk az írási és olvasási sebesség, illetve stabilitás a fontos, hiszen mi gyorsan szeretnénk eléri azt, ami éppen kell nekünk. A specifikációk szerint ez egy kellemes és gyors meghajtóként mutatkozik, meglátjuk. Külföldi fórumokon jelenleg nem találtam ilyesféle teszteket, pedig az Orcio hazánkban is elég ismert az uGreen vagy a Blitzwolf mögött – mint kínai elektronikai eszközöket gyártó cég.

CrystalDiskMark

Első körben ennek a szoftvernek vetettük alá az Orico termékét, mellé pedig vettünk összehasonlításképp egy Kingston DTSE9 G2 64GB-os pendrive-ot is. Az eredmény egyrészt meglepő.

Nagyobb fájlok esetén átlagosan 36MB/s az olvasási sebesség, ami harmada az eszközünk specifikációi között írtaknak, viszont az írási sebesség nagy fájlok (1GB) esetében hozta a leírtakat.

64MB mixed fájlok esetén már kevésbé rózsás a helyzet, hiszen ott már 20MB/s az írási sebességünk, azaz minél kisebb méretű fájlokat másolunk, annál jobban esik vissza a másolási sebességünk. Valószínű itt elérési problémák lehetnek – ami számunkra nem jó előjel.

Meglepő eredmények születnek, hisz a Kingston DTSE9 G2 azért olvasásban jobban teljesít. CrystalDiskMark szerint, viszont az Orico írásban magasabb teljesítményt nyújthat.

Bár nekem furcsa volt, hiszen nézzük csak a két videót. Mindkettő USB3.0 porton keresztül lett csatlakoztatva, közvetlen az alaplapra.

Orico

Kingston

HardDiskSentinel

A kis magyar fejlesztésű szoftver sokat tud. Van benne egy „elérésteszt”. Ez annyit tesz lehetővé, hogy különböző időkben – különböző eléréseket kér / ad az eszköz felé és ezen értékeket kapjuk meg diagramon. Ez egy sima gyorsteszt, ami megközelítőleg 2 perc alatt készen lett.

Orico esetében brutálisan szórja a válaszidőt (1,53-187,26ms), ami annyit tesz ki, hogy olvasásnál (így akár írásnál is), néha óriási lehet az elérési idő, így későn kezdődhet meg a fájlok olvasása, írása. Mi úgy vesszük észre, hogy lassú a pendrive-unk.

Ellenben a Kingston terméke betonstabilan 0,80 – 0,87ms elérési időt produkált, ami kiváló.

Tapasztalatok

Ahogy a fentebb beágyazott videóban jól látszik 10-50 megabájtonként be-beakad és óriási elérési idő után folytatja, mintha mi sem történt volna. Ez mindig is az olcsó kínai külső meghajtókra volt jellemző, viszont az Orico ezen eszköze éppen nem olcsó kategória, közel Kingston árazását produkálja.

Nagyobb fájlok esetén, például Windows 10 telepítőlemez, Office és egyebek másolása lassúcska, de ha sok-sok kisebb fájlt szeretnék felmásolni, akkor ennél rosszabb a helyzet. Minden fájl felmásolása után van egy néhány „másodperces” késés, ami jóval lassítja az egész folyamatot. Olvasásnál úgyszint ez tapasztalható, bár az nem számottevő.

Igaz, a Kingston lassabb a CriystalDiskMark egyes mérései szerint, de mégis gyakorlatban – főleg az elérési sebesség miatt – jóval gyorsabb másolást és olvasást lehet elérni vele. Stabilabb érzetet kelt és azonnal tudjuk oda-vissza mozgatni a fájlokat, különböző problémák nélkül.

Összegzés

Az Orico, ahogy a többi erősen kínai gyártó, tud füllenteni. Jelen esetben ez nem is kis „füllentésre” sikeredett, hiszen közel 3x nagyságrenddel mérték el az olvasási adatokat. No, meg a felületi teszt esetében sem biztos az a „stabil” 35mb/s írási sebesség. Az Aliexpress-en jelenleg 3500 forint körül mozog az Orico UPA30 32GB pendrive, ami nem sok pénz, viszont – ha mellé vesszük a Kingston DTSE9 G2-t 32GB eszközt 4100 Forintos áron, hát inkább utóbbit választanám. Az Orico terméke sem feltétlen nagyon rossz, de jobb elkerülni.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}