Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Dev

[OOPWeb] Az Objektum orientált weboldal sorozat bevezetője

Új cikksorozat veszi kezdetét az Into.hu-n OOPWeb címen, melyben az Objektum orientált programozás, és a weboldal fejlesztést fogjuk "egy tető alá hozni". Objektum orientáltan felépítünk a cikksorozat végére egy teljes weboldalt. - De ez még csak a bevezető rész, így ma még nem fogunk programozni, hanem csak azt nézzük át, hogy mitől lesz szó a későbbiekben, és mire jó ez az egész "OOP mánia".

Kezdjük is az egyszerűbb kérdéssel, hogy miről fognak szólni a későbbi cikkek: Meg fogjuk nézni, hogy PHP alatt hogyan tudunk OOP-ben weboldalt létrehozni, ezen belül megismerkedünk az osztályokkal, és az egész OOP gondolkodásmóddal, majd az utolsó részekben kitekintünk a kliensoldalra is, és JavaScript kódokat is fogunk írni. 

És most hogy a könnyebb kérdés megvan, nézzük meg mindazt is, hogy mi egyáltalán az az Objektum orientált programozás, mire jó ez nekünk, és hogyan segíti a munkánkat?

Az objektum orientált programozás legfontosabb elemei az egy logikai egységbe tartozó programegységek, és ezek egymással való kapcsolata. Az így felépített kódban az egyes, egymáshoz szorosan kapcsolódó részek ennek megfelelően "egymás mellé" kerülnek, megszűnik az egy összetartozó funkciót megvalósító kódrészek feldarabolódása.

Például ha egy weboldalon regisztrálási, belépési és kommentelési lehetőséget akarunk biztosítani a látogatók számára, akkor ezt úgy csinálhatnánk meg, hogy 3 fájlt hozunk létre, külön a regisztrációnak, a belépésnek és a komment beküldésnek, illetve a hozzászólás beküldő űrlap és a már megírt hozzászólásokat megjelenítő rész még ezeken is kívül, egy teljesen más logikai egységbe tartozó kódokat (pl. blog tartalmainak megjelenítése) is tartalmazó fájlba fog kerülni. 

Objektum orientáltan mindez megszűnik: a regisztrálási, belépési és a hozzászólási lehetőség egy logikai egységbe fog kerülni, ahol semmilyen más logikai egység nem kap helyet.

Az előbbi példából már sejthető is a válasz a második kérdésre: mindez a programozó számára azért lesz jó, mert megszűnik a keresgélés, hogy mit-hol csinálunk, a kód átláthatóbb lesz, és ennek megfelelően könnyebb és gyorsabb lesz a fejlesztése és bővítése is. 

Természetesen mindez csak akkor igaz, ha az jól építjük fel a weboldalunk logikai egységeit, objektum orientáltan is lehet átláthatatlan kódot írni - viszont ha jól használjuk ki a lehetőségeit, akkor mindez sokban fogja segíteni a munkánkat. 

Szerintem mindez elég arra, hogy weboldalunkat is objektum orientáltan építsük fel, úgy hogy a következő részben meg is nézzük, hogy mik ezek a "rejtélyes" logikai egységek, hogy aztán elkezdhessük felépíteni együtt weboldalunkat is.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}