Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Olcsó Decool legokamion, annyia azért nem kúl

Aliexpressen nézelődve találtam rá a Decool cégre, mely Lego készleteinek másolatát készíti és értékesíti. Állításuk szerint pont az a minőség, amit a Dán cég képvisel, minden alkatrész pontosan illeszkedik a másikhoz, tartós és ABS plastic műanyagból készült.

A leírtak szerint nagyon jól hangzik. Beleáldoztam 6000 Forintot. Megvásároltam a Lego 42041-es készletének Decool féle másolatát, mely náluk 3360-as készletként szerepel (Link). Jófogáson nézelődve, eredeti lego használtan, összeépített 14.000 Forint, bontatlan csomagolásban 35.000 forintért megy. Tehát ez esetben egy elég pénztárcabarát megoldás és én rakhatom ki elsőként, bontatlanul.

Örültem nagyon, hisz 2 az 1-ben lego-t kapok, nem is keveset ennyi pénzért.

A rendelés egyszerűen lezajlott, először a vásárló fizet és várja a csomag.

Szállítás

Annyira nem volt félnivalóm, mivel már rendeléskor automatikusan ingyenesként volt az ePacket szolgáltatás. Ez annyit tesz ki, hogy odafigyeléssel és nyomkövetéssel érkezik a csomag. Ezt az MPL fogja Magyarországon házhoz szállítani, illetve átvételkor aláírással igazolni az átvételt.
Mindösszesen két hét alatt nálam volt a csomag, tehát túlzottan sokat nem kellett rá várnom. Úgy hozták, ahogy a nagy könyvben le van írva: MPL futár, aláírás. De, hangsúlyozom DE! Semmi doboz, szimplán a megszokott kínai zacskós csomagolásban volt a „lego”.

Jaj, megijedtem rendesen.

Kibontás

Külső csomagolás bontását követően kis zacskókban voltak az alkatrészek. Jól voltak válogatva, azzal nem volt semmi probléma. Ránézésre elég sok darab érkezett, lehetőleg meg lesz mindene, nem kell külön hozzá rendelnem.

Viszont maga a matricákat megviselte az utazás, azon alapból látszott, hogy nem a Lego féle minőség, könnyen gyűrődik, könnyen sérül, külső fólia nem olyan tartós, ragasztó elég gyenge rajta.Nem baj, igazából talán a ragasztó, ami számomra utolsó szempont.

Az összeszerelési útmutató érdekes mód patika állapotban volt.

A kis zacskókat kibontottam, kis tányérokba helyeztem őket. Fogásra érezhető, hogy nem lego. Nem is matt felületű, inkább fényes. Valahogy úgy érzem rajt, hogy az anyagminőség nem hivatalos ABS műanyag (lehet nem is az.).

A gumikat is kicsit megviselte, de felhelyezve pár nap után visszanyerte eredeti formáját. Juppi!

Akadt azért pár nagyobb darab, mely karcos volt. Nem tudom miként keletkezett, de mindegy, képek szerint itt-ott eltakarja a ragasztó. Mondjuk, az sem vígasztal nagyon, sérült volt az is.

Összeszerelés

Összerakás egyrészt nehezen ment. Sok esetben nem lehetett egymásba illeszteni az elemeket, annyira feszült, vagy a „lyuk” nem volt rendesen kifaragva, megmunkálva. Utóbbit szikével faragtam. De talán még nem is ez a legnagyobb probléma összeszerelésnél, hanem az, hogy itt-ott nem úgy illeszkednek a darabok és emiatt láttam, hogy egy-egy elem elkezd meghajolni, mert van eltérés, akár tizedes vagy milliméteres.

Maradt pár elem, ezek közt egy eltört összerakásnál, egy pedig alapból rosszul volt öntve.

Elsőként a kamiont építettem meg. Kerestem a sportautót is, de annak nem találtam az összeszerelési útmutatóját. Grrr..

Élmény

Én személy szerint élveztem a játékot. Bő 2-3 órát kitesz és mivel minden darabja megvolt, így a végén egy kész, szép kamiont kaptam. Mondjuk a matrica és néhány lego darab sérüléseit leszámítva.

Mechanikusan minden jól működik rajt, motorban mozognak az elemek, miközben játszik vele az ember, megfelelően mozdul jobbra-balra a kerék hajtásakor. Az ajtók megfelelően feszesek, ha elfordítom, nem nyílik ki, csak akkor, ha kézzel azt megteszem.

Végeredmény

Összességében azt mondanám, hogy a Decool annyira nem cool. Szép, jó, élvezhető, de érezni, hogy nem lego, sőt közel sem az. A Lepin (egy másik kínai Lego másolat gyártó) szerintem jobb minőséget ad számunkra, így aki ilyen kínai, olcsó megoldáson gondolkozik, inkább Lepin felé kacsintgasson. Utóbbiról is írok majd hosszabban.

Ti próbáltatok már Decool terméket vagy terveztek?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}