Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Nem túl jók a magyarok digitális készségei

Hiába a világ egyik legjobb mobilhálózati lefedettsége, nem tudjuk kihasználni az internet képességeit - derül ki a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2017-es mutató (DESI) adataiból.

A magyar internethasználók az uniós átlagot is felülmúlva, különösen aktívak a közösségi hálókon, valamint a hírolvasás és a videotelefonálás területén, és az az internetfelhasználók száma is jelentősen nőtt, ami köszönhető annak is, hogy az NGA-lefedettség és -használat az uniós átlagon felüli. Az ország 4G elérhetősége pedig szintén magas. 

Ugyanakkor nem szívesen vállalkozunk online kereskedelmi műveletekre, például elektronikus bankolásra és vásárlásra. Az üzleti szektorban bár egyre több magyar vállalkozás használja az internetes lehetőségeket, például az e-számlázást, a felhőalapú szolgáltatásokat és az elektronikus kereskedelmet, mégsem használják ki más országokhoz hasonló mértékben a digitális technológia által nyújtott lehetőségeket, amiből kifolyólag Magyarország 2016-os 27. helyről csak a 24. helyre ugrott előre, ami még mindig jelentősen elmarad az uniós átlagtól.

Digitális közszolgáltatások nyújtásának tekintetében a kisebb mértékű fejlesztések ellenére Magyarország a 27. helyet foglalja el az uniós listán, és minden tekintetben az uniós átlag alatt szerepel - olvasható a jelentésben.

Összességében a 28 uniós tagállam közül Magyarország a lista végén, a 21. helyen végzett.

Az Európai Bizottság jelentésének tanúsága szerint az Európai Unió (EU) sokat fejlődött a digitális gazdaság és társadalom fejlettsége terén, de az élen járó országok és a kevésbé jól teljesítők között továbbra is hatalmas a különbség.

Idén Dánia, Finnország, Svédország és Hollandia eredménye a legkiemelkedőbb. Őket Luxemburg, Belgium, az Egyesült Királyság, Írország, Észtország és Ausztria követi. A három digitálisan legfejlettebb tagállam globálisan is élen jár, megelőzve Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat.

A legnagyobb fejlődést elérő két tagállam Szlovákia és Szlovénia volt. Egyes tagállamok azonban - az előrelépések ellenére - az uniós átlaghoz képest továbbra is a leginkább lemaradtak a digitális fejlődésben. Ide tartozik Lengyelország, Horvátország, Olaszország, Görögország, Bulgária és Románia.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}