Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Mikor rendeződhetnek a videókártya árak, illetve SSD kerül mindenbe?

Közel fél éve elrobbantak a videókártya árak, mely számos egybevágó jelenségnek köszönhető. Ezek közt az SK Hynix gyártási nehézségei, a TSMC alacsony gyártási kapacitása, a bányászok óriási teraflops (videókártya teljesítmény) igénye, komolyabb (pénzt kereső és ebből élő) gamerek igénye.

Mivel a kereslet jóval nagyobb, mint a kínálat – így sajnos az árak és készletek heti szinten változnak, sajnos nem az előnyünkre. Akkora a kereslet a videókártyákra, hogy az RTX30XX készletek teljesen leürültek, alig lehet hozzájuk jutni, ezen felül pedig az RTX20XX készlet is teljesen elfogyott. Ami óriási meglepetés, hogy elkezdtek megjelenni és újra forgalomba hozták a GTX 1660, 1650 és 1060, illetve 1050 kártyákat, amelyekből ugyanaz a helyzet, mint a friss típusoknál – készlethiány lépett fel. Jelenleg a 1660 jobb esetben is 240 ezer forint körül mozog, ami óriási áremelkedés a korábban 110 ezer forint környékén forgalmazott árhoz képest. Ráadásul a dollár is jobb helyzetben van jelenleg, mint 1 évvel korábban vagy a vírus kitörésének idején.

Az alacsony készlet pedig az ár emelkedését jelenti, mert a kereskedőknek is jóval magasabb árat kell fizetniük, hogy hozzáférjenek egy nagyon korlátozott készlethez. Ebből lett, hogy egy közel 350 ezer forintos kártya jelenleg, ha éppen elérhető 1,1 millió forintba is kerülhet.

Balázsi Jánost IT termékek kereskedelmi szakértőjét kérdeztük az üggyel kapcsolatban, melyre érdekes válaszokat kaptunk.

Polgár Z. (into): Szia! Egyszerűbb, ha azonnal a lényegre kérdezek, olvasóink kíváncsiak arra, hogy mikor fognak rendeződni a videókártya árak?

B.J.: Szia! Ez egy többrétegű és speciális kérdés. Az SK Hynix és a TMSC is folyamatosan bővíti a gyárait, ennek köszönhetően pedig egyre nagyobb kapacitásokat tudnak elérni. A termelés több folyamatot tesz ki, de 2020-ban a pandémia idején is sikerült nekik 20-30%-kal bővíteni a kapacitásukat. Talán a legnagyobb problémát a bitcoin bányászat jelenti. Tapasztalatok szerint még a jelenlegi, akár négyszeres árán is megéri nekik befektetni egyes kártyákba, hiszen az Nvidia és AMD olyan produktumokat tettek le 2020-ban az asztalra, hogy az bőven a bányászoknak kedvezett. Bár a gyártók állítása szerint nem számítottak arra, hogy éppen a bányászoknak lesz ennyire előnyös a kártya, így ezt látva próbáltak itt-ott korrigálni. Érkeztek bányászkártyák, illetőleg az Nvidia állítása szerint driverrel tudta korlátozni az rtx3060 bányászáshoz történő kapacitását. Kérdés az, hogy ezt a 3070, 3080 és 3090 esetében miért nem tudta megtenni? Igazából nem is lényeges, hiszen jelentek meg scriptek, amelyek felülírják ezen korlátozást, így újra kihasználható teljes egészében az rtx3060-as kártya.

Végeztem különböző kutatásokat arra, hogy mikor várható egy kis realizálódás a videókártya árakkal és elérhetőséggel kapcsolatban. Én 2021 szeptember környékére tenném azt, miszerint minimálisan elkezdődhet realizálódni az ár, közép és alsó kategóriákban. Ebbe beletartozhat a 1650, 1660, 2060, 3060 és akár a 3070 is. Utóbbi akár jó vétel is lehet majd ősszel. Bár még az Nvidia nem beszélt új kártyákról, remélhetőleg idén nem fognak kiadni egy még erősebb frissített változatot, mert azzal újra keresztbe tesznek a consumer fogyasztóknak, hiszen a bányászok újra rá fognak ugrani a még erősebb hardverekre és mivel a chipek, memóriák gyártását ugyanazon cégekkel szeretnék megoldani, így nem lesz annyival több termékkínálat.

Ha azt a forgatókönyvet vesszük alapul, hogy az nvidia és amd sem ad ki idén új kártyákat, akkor jobb esetben is 2022 tavasszal fognak viszonylag reális áron elérhetővé válni a fogyasztók számára a közép-felső és felső kategóriás kártyák. Ez még mindig nem azt jelent, hogy egy RTX 3080-hoz hozzá tudunk majd jutni 350.000 forintért, hanem 500.000 forint körüli árral kell majd gondolkozni. Az olcsóbb kártyák nagyon népszerűek lesznek jövőre, hiszen már most sokan ki vannak „éhezve” egy új generációs RTX3060 vagy RTX3070 hardverre. Reményeim szerint előbbi, azaz a 3060 talán 170 ezer forint környékén, a 3070 pedig 270 ezer forint körül mozoghat majd egy év múlva.

Viszont ezen forgatókönyv is úgy érhető el, ha a bitcoin árfolyama, azaz értéke nem fog óriásit nőni egy éven belül. Reményeim szerint most stagnálni vagy minimálisan veszíteni fog az értékéből.

Polgár Z. (into): A gyártók nem játszanak rá, hogy készlethiány legyen? Sokan ezzel érvelnek, hogy a gyártók készlethiányra hivatkozva tudják magas áron eladni, pedig tudnának annyit gyártani, hogy elég legyen.

B.J.: Mint mondtam, az SK Hynix gyártja a memóriákat, illetve a TSMC a processzorokat a videókártyákba. Ezután megy a különböző gyártók felé, de van, aki már közvetlen a TSMC-vel szerelteti össze a kártyákat. Az SK Hynix nem csak az Nvidia-nak és AMD-nek gyárt videókártyáikba memóriát, hanem sok-sok partnereinek, pl: corsair, intel, g.skill, stb. A TSMC pedig mobilprocesszorokat, asztali és szerverprocesszorokat és sok más processzort (router, modem, stb) gyárt. New York Times online kiadásában olvastam néhány hónappal korábban, hogy a TSMC-nél a gyári munkások például folyamatos műszak mellett legalább 4-6napot mennek túlórázni, azaz 30 naptári napból, akár 28-29-et is dolgoznak és még így is bőven le vannak maradva. Nem az emberhiány a probléma, hanem a meredeken növekvő kereslet – magyarán: nagyon magas az igény a processzorokra, nagy a kereset az intel/amd processzoraira, videókártyáira, telefonokra, stb. A gyártósorok pedig nincsenek erre a mennyiségre felkészítve.

Nyilván részletesen bele lehetne menni, de nem érdemes. Könnyedén össze tudná zavari az embert, illetve nagyon komplex az egész folyamat. Lényeg, hogy a túlóráknak és a készlethiánynak, anyaghiánynak köszönhetően mennek fel az árak. Az nvidia és amd is azt szeretné, hogy minél több hardver kerüljön eladásra.

Polgár Z. (into): Tápegységek ára is kezd egyre feljebb menni. Erről tudni valamit? Sok köze szerintem nincs a két gyártóhoz.

B.J.: 2020-ban az online oktatás, bányászat, online világba való belépés és számos egyéb tényező, ahogy a koronavírus is közre játszott. Például FPS-nél olyan készlethiányok vannak, hogy még ők sem látják előre mire tud realizálódni minden. Igazából nem csak a tápegységek ára szökik a magasba, hanem lassan a memóriák és SSD-k árai is emelkedhetnek. Ez viszont újra visszavezethető a Samsung és SK Hynix-hoz. E kettő cég gyártósorairól jönnek le a különböző memóriamodulok és solid state meghajtók NAND chipjei is. Bár utóbbi esetében a Western Digital külön utakon jár. Szerintem nem kell különösebben a tápegységekkel foglalkozni, nyáron valószínű helyrejön a készlet mennyisége.

Polgár Z. (into): Az SSD-k árai mennyivel emelkedhetnek? Mire számítsunk?

B.J.: Ezt még én sem tudom pontosan. Januárban még úgy nézett ki, hogy nem lesz kirobbanó kereslet az SSD-kre, de valami történt és mondhatnám: „viszik, mint a cukrot”. A gyártók például rájöttek arra, hogy notebook-ok esetében érdemesebb már SSD-vel szerelni, főleg ami képes legalább 500mb/s olvasási sebességre, hiszen akkor kis befektetéssel, egy mondhatni gyenge processzorral rendelkező gép is eladhatóvá válik, akár magasabb áron. Így ezt most láthatjuk is. Szerintem idén márciusban 120 ezer forint alatt már nem nagyon kapni notebook-ot. Ugyanezen hardver, azaz notebook pedig egy 500GB-os merevlemezzel 1 évvel korábban 70 ezer forint környékén kaphatóak voltak, most egy 120gb SSD-vel 120 ezer forint környékén mozognak. Emellé pedig 4GB memória, HD kijelző és egy könnyed alsó kategóriás intel N5000 processzor társul. Mivel közel minden notebook-ba, illetve miniPC-be SSD meghajtó fog kerülni, így várható minimális áremelkedés, hiszen mindezek által nagyobb készletre lesz szükség. Nem utolsó sorban, évek alatt kedvező árszabású termékek lettek és megbízhatóságban, kapacitásban és tartósságban is rengeteget fejlődtek. A fogyasztók nagyon szeretik az SSD meghajtókat, így rendkívül sok fogy belőle. Előre láthatólag nyárra 20%-kal nőhet az értékük, de reményeim szerint karácsony előtti időszakban realizálódni fog a jelenlegi árszabáshoz.

Polgár Z. (into): Eladásokról van valami pontos adat (akár hazánkra vetítve)?

B.J.: Pontos adatot nem tudok mondani. Nagykereskedőktől lehetne összegyűjteni ezen információkat, de ők nem nagyon szeretnék ezt megosztani velünk. 2020-ban több százezer SSD talált gazdára itthon. Például az eMag 2020 Novemberben és Decemberben, több mint 15 ezer darab SSD-t érékesített. Nyilván ebbe beletartozik az Edigital kooperáció eladásai is.

Polgár Z. (into): Mi fogyasztók, akkor várjuk meg, amíg kedvezményes áron jutatunk a kiszemeltünkhöz, legyen az SSD, videókártya, tápegység, stb? Mikor érdemes vásárolnunk?

B.J.: El kell dönteni, hogy mikor van szükségünk az adott termékre. Ha SSD-t szeretnénk, akkor érdemes az elkövetkezendő 1-2 hónapon belül beszerezni. Nyilván, ha jó áron szeretnénk. Tápegységre várhatunk nyárig. Ha a korlátozásokat feloldják és lesznek fesztiválok, koncertek és szabadtéri rendezvények, akkor készletek fognak felhalmozódni, mert az emberek nem ezzel foglalkoznak majd. Július környékén már lehet jó áron tápegységet venni. Erre tenném a videókártyák árának kezdeti realizálódását és mennyiségi elérését is. Nyilván, ha szeretnénk ilyen termékeket vásárolni, akkor napi szinten figyelnünk kell milyen irányba változnak az árak, de mint mondtam – nyáron várható jobb esetben az árak helyrebillenése, illetve a magasabb kínálat is.

Összegezve:

Videókártyák elérhetőségére és normális árszabására még aludnunk kell jónéhány napot, de már remélhetőleg nincs messze az a nap, mire hozzáférhetünk akár egy új generációs középkategóriás, mondjuk RTX 3070 grafikus kártyához. A tápegységekből még van készlet, bár magasabb áron, így ha szükségünk van rá, hozzá tudunk férni, kérdés, hogy mennyit enged a pénztárcánk. SSD-t pedig most érdemes vásárolni, mert még kiváló áron érhetőek el.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}