Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Készüljünk az ünnepekre- Mire ügyeljünk online vásárlásnál?

Sokan időben elkezdik a karácsonyi ajándékok beszerzését és olyanok is akadnak, akik az utolsó pillanatban próbálnak vásárolni szeretteiknek. Nem vagyunk egyformák, de az biztos, hogy egyre többen részesítik előnyben az online vásárlást akkor is, ha a karácsonyi ajándékokról van szó. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen számos előnye van, de jobb, ha odafigyelünk néhány dologra, nehogy csalás áldozatai legyünk.

SSL tanúsítvány

Amennyiben online vásárolunk, csak olyan oldalon tegyük mindezt, mely rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Hiszen ez titkosítja az oldal látogatója és a szerver közötti kommunikációt, azaz az általunk beírt információk –személyes adatok, bankkártya szám stb.– nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe a kommunikáció során.

A böngésző címsorában szereplő lakat ikon segítségével bizonyosodhatunk meg az SSL tanúsítvány meglétéről, ellenkező esetben pedig a legtöbb böngésző figyelmeztet is minket, hogy nem biztonságos weboldalon járunk. Hacsak nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, inkább ne vásároljunk SSL nélküli webshopról!

Kapcsolati adatok

Minden esetben nézzük meg a kapcsolati adatokat! Ha nem találunk semmilyen címet, emailt,  vagy telefonszámot, amelyen keresztül bármilyen kérdés, vagy probléma esetén fel tudnánk venni a kapcsolatot a céggel, akkor inkább kerüljük el ezt az üzletet, hiszen semmi jót nem jelent. Még az is előfordulhat, hogy csaló weboldalon járunk. 

Termékinformációk

Továbbá érdemes a feltüntetett termékinformációkat alaposan megnézni, nehogy csalódás érjen minket a rendelés után. Amennyiben egy fotón és a termék nevén kívül nem találunk semmilyen információt, szintén keressünk másik webshopot, hiszen nem biztos, hogy azt fogjuk kapni, amit vártunk. Számos ilyen esetet látni az interneten, főként ázsiai webáruházakból rendelve, hogy az általunk elképzelt termék helyett annak egy icipici mását kapjuk, és valójában még átverve sem érezhetjük magunkat, mert mi nem néztük meg a termék méreteit, vagy nem is volt ilyen információ a weboldalon.

Visszaküldési szabályzat

Minden webshopból rendelt terméket visszaküldhetünk, 14 napos elállási jogunk van. Viszont nem árt előre megnézni, hogy milyen szabályok vonatkoznak erre, hiszen sok esetben a vevőnek kell állnia a visszaküldés költségét, ami főként egy külföldi webshop esetén akár a termék áránál is magasabb lehet.

Vélemények

Nézzük meg a vásárlói véleményeket! Ne csak akkor legyünk gyanakvóak, ha túl sok a negatív komment, hanem akkor is, ha indoklás nélküli, vagy döntő többségében más országbeli (ál)felhasználóktól érkeznek a pozitív visszajelzések.

Domain regisztráció időpontja 

Amennyiben gyanús a weboldal a fentiek alapján, még megnézhetjük a domain bejegyzésének dátumát, valamint tulajdonosát. Ha nagyon friss az oldal, az sajnos jelentheti azt, hogy direkt az ünnepek előtti frekventált időszakra készült a csaló webáruház, majd el is tűnik és legközelebb egy új néven, új domainen indul újra. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden új webshop csaló, de ha a fentiek alapján is gyanakodtunk, akkor inkább mellőzzük a vásárlást, maximum térjünk vissza pár hónap múlva, mikor már látni fogjuk a vásárlói véleményeket és el tudjuk dönteni, hogy jó volt-e a megérzésünk.

Boritókép forrása: Pixabay

Oszd meg másokkal is:
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}