Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Jó üzlet a diákok "segítése" távoktatás idején

Online oktatás, új csalási lehetőségek - nemzetközi szinten és Magyarországon is sokak számára jó üzletnek bizonyult a diákok és hallgatók vizsgáiban való segítségnyújtás.

A COVID-19, és a miatta bevezetett távoktatás jelentős változásokat hozott az egyetemek és főiskolák életében, melyek új lehetőségeket teremtettek a ZH-k, tesztek és vizsgák "kreatív módon történő" megoldásában is.

Az USA-ban a lehetőséget legjobban kihasználó cég a Chegg lett, olyannyira hogy a diákok között új kifejezés is született az oldal használatára: chegging - mely akkor használható, "ha elfogy az időm, vagy problémáim vannak a házi feladatommal vagy az online kitöltendő teszttel "- idézi fel a Forbes-nak egy 19 éves másodéves hallgató.

A chegging kifejezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diákok a Chegg Study szolgáltatást veszik igénybe, mely mindössze néhány másodperc alatt több mint 46 millió tankönyvi- és vizsgaproblémára tudja megadni a választ. Mindezt természetesen nem ingyen teszi meg a szolgáltatás: mindezért havonta 14.95 dollárt (kb. 4 500 forintot) kell fizetni.

A Chegg székhelye a kaliforniai Santa Clarában található, de az oldal lényegi részét Indiából hozták létre, ahol több mint 70 000, emelt szintű matematikai, természettudományos, technológiai és mérnöki végzettséggel rendelkező ember dolgozik azon, hogy megválaszolják a diákok azon kérdéseit, melyekre még nem található kész válasz az oldal adatbázisában: A szabadúszóként dolgozó szakemberek a nap 24 órájában elérhetőek, és lépésről lépésre levezetett választ adnak az előfizetők által feltett kérdésekre.

"A Chegg-et használom a tesztjeim kitöltésére, ha nem akarom megtanulni az anyagot" - mondja a floridai egyetem másodéves pénzügyi hallgatója.

A Forbes 52 hallgatót kérdezett meg az USA-ban, akik használják a Chegg-et, és közülük 4 kivételével mindannyian beismerték, hogy csalásra használják a szolgáltatást.

A Chegg-előfizetések száma ráadásul töretlenül növekszik a távoktatás elindulása óta: 2020 harmadik negyedévében 69%-os előfizetői-szám növekedést tudhat maga mögött a platform, mellyel becslések szerint 2020-as évben 630 millió dolláros (több mint 106 milliárd forintos) bevételre tehetett szert a platform.

Ez a növekedés a cég részvényein is látszik, melyek 345%-kal nőttek március 18-a óta, így a Chegg értékét ma már több mint 12 milliárd dollárra becsülik. A növekedésből a Chegg vezérigazgatója, Dan Rosensweig is bőségesen profitált. A Chegg-i részesedése, illetve a tőzsdei értékesítésből származó adózott bevételeinek összege elérte a 300 millió dollárt.

Bár Rosensweig, nem volt hajlandó interjút adni a Forbes-nak, de azt elmondta, hogy a Chegg Study-t nem azért hozták létre, hogy a diákok csalásra használják azt. Ehelyett egy olyan segítséget nyújtó platformként jellemezte azt, ahol az oktatók mindig készen állnak a diákok problémáinak részletes megválaszolásában.

A Chegg egyik vezetője, Nathan Schultz elmondta, hogy a Chegg csalásra való használata jelentős probléma, melynek megoldásán egyetemekkel együttműködve dolgoznak, de úgy tűnik, hogy ezek a törekvések jelenleg nem túl sikeresek: ezt mutatja az a példa is, hogy

a texasi A&M pénzügyi kurzusának vizsgájára több száz hallgató küldte be a Cheggből kimásolt válaszokat, ráadásul olyan gyorsasággal, hogy annyi idő alatt nemhogy megoldani, de még elolvasni sem lehetett volna a feladatokat. 

Magyarországon is létezik a jelenség

Magyar nyelven a Chegg-hez hasonló komplexitású szolgáltatás nem létezik, de ez a hiány csak lehetőséget adott arra, hogy kisebb szereplők töltsék be ezt az űrt: A zhhelp.hu nevű weboldal Facebook hirdetése a Chegg-el ellentétben meg sem próbálja tagadni, hogy csalásban szeretne segítséget nyújtani: 

A weboldal sem titkolja a célját, így olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy Mi van ha lebukok/tanár rájön?, illetve hogy mi történik akkor, ha nem sikerül egy ZH-n / vizsgán átmenni.

Ez a szolgáltatás ugyanakkor nem az egyetlen, az onlinesegitseg.hu oldalon például a szolgáltatás működéséről azt olvashatjuk, hogy "Mikor megkaptad, továbbítsd nekünk a feladatsort kép vagy szöveg formájában, mi pedig záros határidőn belül visszaküldjük megoldva, vagy ha úgy jobb Neked, telefonon keresztül továbbítjuk a helyes megfejtéseket."

Azt, hogy ezek esetében nem a Chegg-hez hasonló nagyságú szolgáltatásról van szó, jól bizonyítja az a tény is, hogy a nyilvánosan elérhető adatok alapján mindkét weboldal mögött 1-1 egyéni vállalkozó található meg, melyről például az Egyéni vállalkozók nyilvántartása szolgáltatás használatával győződhetünk meg, a weboldalakhoz köthető adószámok a következőek: 56735956-1-42, 69984057-1-26

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}