Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

Így tedd el régi vagy megunt telefonodat!

Sokan találkoztatok olyan esettel, hogy elraktátok régi szeretett telefonotokat és néhány hónap múlva már nem kapcsolt be, esetleg az akkumulátor is megpúposodott, töltést sem veszi fel? Nos igen, számos probléma állhat a háttérben és nagyon oda kell figyelni, mert tűzzel is végződhet!

Elmesélek három történetet.

iPhone 3G

Egy korábbi munkatársam írt rám, hogy nagy stresszhelyzetbe került. Két éve elrakta egy hálószobai fiókba szeretett iPhone 3G telefonját. Nem rég megnézte és fel volt púposodva a készülék. Megpróbálta bekapcsolni, de csak felvillant a kijelző és azóta süket az egész. Töltőre nem tette fel, ami szerintem nagyon pozitív döntés volt a részéről.

Beszélgettem vele a részletekről és amire emlékszik korábbról.

Szerintetek miért púposodhatott fel a telefon?

Természetesen több tényező is közre játszhat, mint például:

 • Akkumulátor minősége (gyári, utángyártott – esetleg az milyen technológiával és anyaggal készült)
 • Akkumulátor gyártási ideje (mennyi idős)
 • Páratartalom és hőmérséklet
 • Hogyan helyezte el pihentetni a készüléket és az akkumulátort?

Az utóbbi pont rendkívül fontos. Elsősorban, mint kiderült 100%-ig fel lett töltve a készülék (akkumulátor), majd az akku nem lett kivéve és simán belekerült kikapcsolva a fiókba. Másrészt elég változó környezeti hőmérsékletnek volt kitéve, mivel az ablak mellett helyezkedett el a szekrény, az ablakot pedig sokszor nyitva tartották, még télen is.

Az akkumulátor púposodását valószínű az okozta, hogy magas páratartalmú helyen volt, illetve az akku teljes töltöttséggel rendelkezett. Emellett nyáron meleg lehetett (hiába szigetel valamennyit a fa bútor), ami előbb megindítja az egész folyamatot.

Nagyobb baj szerencsére nem történt, pedig történhetett volna – akár a töltőre helyezést követően vagy kézbevételkor és a készülék indításakor.

Telefon még működik?

Sajnos nem. Nem tudjuk pontosan mit okozott a hibás akkumulátor a telefonnal, de az biztosan alaplaphibás lett (szerviz bevizsgálása szerint) bekapcsolást követően. Valószínűsítjük, hogy a feszültség sem volt már a megfelelő és akár kimeneti zárlat is okozhatta a problémát. Ezt már nem nagyon fogjuk megtudni.

Lumia 520

Volt osztálytársam szeretett Lumia 520 készülékét rakta egy szekrénybe. Ő teljesen lemerítette a telefont, közel 0%-ra. Gondolta az a jó, ha nincs benne töltöttség, így nem fog meggyulladni. Akkoriban (2-3 évvel ezelőtt) a Galaxy-s kigyulladós botrány miatt gondolta, hogy így lesz a helyes. A fiókból elővételt követően nem kapcsolt be a készülék. Töltőre helyezve se kép, se hang.

Elhozta hozzám, melyről azonnal kiderült: Az akkumulátor feladta a szolgálatot. Töltést nem veszi fel, feszültség nem mérhető rajta. Egy kisebb „feszültség stressz-tesztet” követően megéledt, de már nem olyan minőségben használható, mint korábban. Természetesen eme lehetőség nem minden esetben fog működni, ráadásul rendkívül tűzveszélyes.

A telefon egy másik akkumulátorral simán elindult.

Konklúzió

A korábbi iPhone 3G esetet nézve és tapasztalva azt kell mondjam a teljes lemerítés sokkal jobb és kevésbé veszélyes, mint a 100%-ig töltött akkumulátor.

Lumia 950XL

Ezt én raktam félre nagyjából 1 éve. Múlt év nyáron is kizárólag fényképezésre használtam. Körülbelül 1 hónapja újra bekapcsoltam és hibátlanul működik tovább. Mit tettem az ügy érdekében, hogy még mindig működik?

 • Az akkumulátort kivettem a telefonból (ha beépített akkor ezt hagyjuk figyelmen kívül)
 • Az akkumulátort 60%-ra merítettem. Fontos, hogy meríteni kell és nem frissen tölteni.
 • A telefont szemügyre vettem és megnézem van-e rajt sérülés (akkumulátor felől). Itt azt kell vizsgálni, hogy a púposodhatott-e már az akkumulátor, esetleg sérült-e a készülékház.
 • A telefon töltőcsatlakozóját vizsgáltam. Ezt is fontos elvégezni. Fújjuk ki, esetleg szívassuk ki billentyűzetporszívóval.
 • Az akkumulátort ESD fóliába helyeztem, lezárva
 • Az akkumulátort és a telefont lehetőleg kevésbé párás és ingadozó hőmérsékletű helyre raktam (kb 40% pára + 21-23C hőmérséklet)
 • Két havonta egyszer lemerítettem és feltöltöttem, majd újra 60% körülire merítettem.

ESD fólia és bakelit

Érdemes ESD fóliába helyezni, ha pedig lehetőségünk adja – bakelit anyagú dobozba helyezni.

Ezáltal biztosított, hogy tűz esetén a „tűz” és annak hője különösebben nem fog kijutni.

Akkumulátor se legyen töltött, se lemerült és csoda várható

Igen. Ahogy írtam és legjobb lehetőség: töltsük fel, majd merítsük 50% körülire (+- 10%) a készüléket.

Ha teli töltöd egyszerűen fel fog púposodni, ha lemeríted, akkor egyszerűen továbbá nem fog töltést felvenni az akku. Erre érdemes figyelni.

Nem gyári akkumulátor

Mivel számos telefont szervizeltem, így nagyjából tisztába vagyok azzal, hogy az „aliexpress-es”,  „ebay-es” és „wish-es” akkumulátorokkal rengeteget lehet szívni. Telefonodnak, neked és a szervízesnek sem jó. Ha félreteszed teljes töltöttséggel, akár több évre, akkor nincs kizárva, hogy tűzveszélyes életet élsz.

A képen egy ismeretlen utángyártott akkumulátor található, vélhetően egy Samsung készülékbe szánták.

Nem akarok beparáztatni senkit, de az akkumulátor tényleg tud akkora galibát és problémát okozni, hogy nehéz elhinni – érdemes Google-ön utánanézni.

Akkumulátor élettartam

Egy jó minőségű akkumulátor használatot függően 1-2 évig ajánlott alkalmazni és folyamatosan használni. Ezt követően érdemes cseréltetni, vagy cserélni (beépített esetén szakszervíz ajánlott!). Gyári akkumulátor általában 10-15ezer forint között mozog és ezen felül a munkadíj. Szerintem megéri, még akkor is, ha rá pár hónapra a készülékünket fiókba szeretnénk helyezni. Egy 3-4 éves akkumulátor, ami rendesen ki lett használva nem biztos, hogy biztonságos, még akkor is, ha a korábbi pontokat figyelembe vesszük és betartjuk. Legkésőbb 2 évente érdemes cseréltetni.

Akkumulátor szelektív

A gyártók az akkumulátorokat visszaveszik, esetleg még helyi üzletek, mint például Euronics, Mediamarkt és egyes GSM boltok is kezelnek „szelektíven” akkumulátor gyűjtő helyet.

Az sima elemesbe nem dobjuk, erre figyeljünk!

Púpos az akkumulátorom vagy nem veszi a töltést

Azonnal vigyük ki szabad térre és lehetőség szerint minél előbb juttassuk el a legközelebbi szervízbe. A púpos akkumulátor rendkívül tűzveszélyes. Ne kezdjük el szétbontani, a készüléket se. Ne próbáljuk a telefont bekapcsolni vagy tölteni. Azonnal intézkedjünk szervíznél.

Összegezve

Legfontosabb a szempont félrehelyezésnél a töltöttség és az odafigyelés. Az 50% (+-10%) amire azt mondom, hogy biztonsággal félretehető. Ezeket a pontokat betartva, akár hosszú ideig jó lehet a szeretett készülék és nekünk sincs félnivalónk. Nyilván érdemes havi rendszerességgel ránézni mi a helyzet.

Ti raktatok félre telefont? Ha igen hova és milyen pontokat vettetek figyelembe?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}