Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Így működik a Netflix progresszív öngyógyító rendszere a Zuul

Rengeteg felhasználó használja egyszerre a Netflix szolgáltatásait és ezáltal van több olyan szerver, ami túlterhelt lesz. Amíg a szerver újraindul vagy éppen megkezdődik az automatikus (vagy komolyabb hiba miatti kézi) helyreállítása, addig a végpontban történő folyamatos működés érdekében találták ki a Zuul-t.

Ez egy úgynevezett terhelésszűrő és elosztó. Ez annyit tesz ki, hogy valós időben folyamatosan lekéri több szerver kapcsolati adatait, melyeket rangsorol terhelés szerint, így dinamikusan megállapítva, hogy melyik terhelt kevésbé és onnan folytassa a szinkronizálásokat. Ezáltal mi felhasználók nem érzünk betöltési sebességben problémákat.

A tegnapi nap a Netflix fejlesztői csaparta egy magyarázatot tett közzé blogposzt formájában, hogy miként történik a „rangsorolt terhelés”, tehát a fentebb írt folyamat. Ez a felhasználók zavartalan élményét teszi lehetővé. A Netflix-re korábban sokszor érkezett minőséggel kapcsolatban panasz mikor új premier sorozatok jelentek meg rajta. Most már rendelkeznek ezzel a szűrővel és orvosolták a panaszos problémát, amely valós időben el tudja kerülni a felesleges kiszolgálói kérelmeket, ha probléma merül fel az adott szerverrel.

Dióhéjban: A rendszer három kategóriát hoz létre.

  • Nem kritikus
  • Leromlott
  • Kritikus

A nem kritikus kategóriába a naplófájlok és háttérelemek tartoznak. A fejlesztők szerint a rendszer erőforrásának nagyobb részét ez teszi ki.

A leromlott kategóriába sorolható elemek nem szükségesek a tartalom lejátszásához, de a felhasználói élmény javítására szolgálnak. A „stop” és „szünet” funkciók, felületi elemeik, lejátszóban lévő nyelvválasztás, megtekintési előzmények. Ezek később kerülnek betöltésre. Az elemek pedig a szerver lekérés hibák miatt pedig betölthetnek akár később is, hiszen ezeket általában el kell érnünk valahogy a lejátszást követően. A betöltés néhány másodperc alatt így is megtörténik.

A kritikus kategória a lényegesebb, amely a lejátszást teszi lehetővé, tehát maga a videós tartalom. Ez legfőképp a hálózati forgalmat terheli le. Ha ezek hibára futnak, akkor a film vagy sorozat nem fog elindulni.

Első lépésként a Zuul 1 és 100 érték között elemzi a betöltendő elemek prioritását. Ha problémák alakulnak ki a háttér szerverrel, akkor a terhelést alacsonyabb prioritással folytatja, kivéve – ha addig talál egy kevésbé terhelt szervert, ahol le tudja kérni a kellő adatokat. A lejátszási tartalom pedig minden esetben nagy prioritással dolgozik minden mással szemben, így, ha bármi történne a videóanyagot továbbitó szerver felől, akkor a Zuul gyorsan keres egy másik alacsonyabb terheltségű szervert a háttérben, ezzel észrevétlen marad az átállás és a film vagy sorozatnak sem kell hibára futnia.

Ezt a funkciót a Netflix év elején vezette be. Bár voltak fennakadások, azokat a hibákat orvosolták és azóta stabilan működik a Zuul.

 

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}