Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Huawei botrány: minden, amit eddig tudni lehet

A tegnap esti és mai nap legérdekesebb informatikai híre a Huawei-hez köthető, és nagyon gyorsan jutott el, sokféle információ az olvasókhoz a különböző sajtótermékeken át - így nem is csoda, ha nem miden tiszta az esettel kapcsolatban. Ezért szedtük össze a legfontosabb információkat, a leggyakoribb kérdéseket, és válaszait. 

Miért romlott meg a Google és a Huawei viszonya? 

A két cég viszonya nem romlott meg, a 2 hete véget érő Google I/O konferencián a keresőóriás még egyik fontos mobilgyártó-partnereként hivatkozott a Huaweire.

 

Akkor miért vonta vissza a Google a Huawei-tól a licenceit? 

Donald Trump szerdán aláírt rendeletének hatására a Google, mint amerikai vállalat kénytelen volt megtenni ezt a lépést. A törvény értelmében az Amerikai IT cégek csak a kormányzat engedélyével adhatnak el amerikai technológiát az Entity List-en szereplő vállalatoknak. Erre a listára került fel a Huawei és annak leányvállalatai. 

Ennek értelmében nemcsak a Google, hanem gyakorlatilag minden amerikai informatikai cég hasonló lépéseket kénytelen megtenni, beleértve a Microsoftot, és a Qualcomm-ot is.

Milyen változásokra lehet számítani a jelenlegi Huawei eszközökön?

Várhatóan a nem nyílt forrású szoftverek, így Androidon a Play Services, Play Áruház, Gmail, stb. alkalmazások illetve Windowsos eszközökön a teljes Windows nem kap több új frissítést, ugyanakkor a nyílt forrású Android, és az USA-hoz nem köthető szoftverek továbbra is frissíthetőek lesznek, illetve a jelenlegi operációs rendszer és programok is működőképesek maradnak - ugyanakkor amennyiben a Huawei frissítést ad ki ezekre az eszközökre, azok már nem tartalmazhatják az USA-hoz köthető szoftvereket.

A Huawei a következő közleményt adta ki az üggyel kapcsolatban:
"A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte."

A Google közleménye szerint "együttműködünk a rendelettel és vizsgáljuk annak állításait. A Google Play és a Google Play Protect továbbra is elérhetők és használhatók maradnak a forgalomban lévő Huawei eszközökön."

Milyen változás várható az új Huawei eszközökön?

Ezt a kérdést nehéz megválaszolni, tekintve hogy a cég jelentős hardver beszállítóit is elvesztette, illetve operációs rendszerek terén is eléggé le lettek korlátozva a lehetőségei - ezek közül a notebookokon, tableteken használt Windows-al járhatott rosszabbul a cég, mert ott semmilyen lehetősége sem maradt, valószínűleg kénytelen lesz a vállalat más operációs rendszer után nézni. Andoridos eszközök esetén a fenti közleményből úgy tűnik, hogy a nyílt forrású Androidra építkezve akarják majd pótolni a kieső funkciókat, szoftvereket. 

Mi áll az ügy hátterében? Miért hozott Huawei ellen törvényt az USA?

Az USA már 2012-ben is kínai kémkedéssel vádolta a Huaweit, 2018 óta pedig egyre erősebben tiltják az országban a Huawei és a ZTE eszközöket.  A 2018-as év folyamán az USA megtiltotta a kormányzati szervek számára, hogy kínai vállalatoktól vásároljanak technológiát, illetve a Huawei és az AT&T mobilszolgáltató megállapodását is elkaszálták, így ellehetetlenítve a Huawei amerikai mobilpiacra való belépését. Ekkor az ország vezetése aggasztónak nevezte a kínai kémkedést, különösen a Huawei szerepét a kémkedésben.

Szintén a tavalyi év folyamán elméletileg bizonyítékot nyert, hogy a kínai hírszerzés hozzáférhetett a Huawei által üzemeltetett külföldi hálózatokhoz is - de a nyilvánosság számára nem kerültek bemutatásra a bizonyítékok. Az Amerikaiak azt is kifogásolták, hogy a 2 gyártó megszegte az Iránra és Észak-Koreára vonatkozó nemzetközi embargót és tiltott eszközöket szállított ezekbe az országokba. A hír hatására Ausztrália megtiltotta a Huawei és a ZTE termékeinek alkalmazását új hálózatok kiépítésénél. 

2018-as év végén Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi vezetőjét, melyet további letartóztatások követtek az USA-ban és Európában is, a vád minden esetben kémkedés volt. Ekkor az Európai Unió digitális egységes piacért felelős minisztere Andrus Ansip is aggodalmát fejezte ki a Huawei-vel kapcsolatban: "Úgy vélem, jobb ha vigyázunk ezekkel a cégekkel." - mondta. 

2019-ben végül nem tiltotta ki az EU a Huaweit vagy más kínai gyártókat a kontinensről, viszont egy új rendelet értelmében hamarosan jóval szigorúbb biztonsági előírásoknak kell majd megfelelniük a beszállítóknak. Nagy Britanniában ennek ellenére a Huawei csak passzív elemeket szállíthat majd a mobilszolgáltatóknak.

Lengyelországban az országban letartóztatott a kínai és lengyel állampolgárságú gyanúsítottakat azzal gyanúsítják, hogy a kínai hírszerzés számára szállíthattak információkat.

2019 márciusában a Huawei is lépett: beperelte az Egyesült Államok kormányát, miközben folyamatosan tagadják, hogy bármilyen veszélyt jelentenének a nemzetbiztonságra.

Hogyan érinti mindez a mobiltelefon piacot?

Amerikai Egyesült Államokban élők számára vélhetően sok változást nem fog jelenteni a törvény, ugyanis ott eddig is elhanyagolható volt a Huawei részesedése, a cégnek be sem sikerült jutni a piacra. Világ szinten, és Európában is viszont a 3. legjelentősebb mobil gyártó volt a cég, közvetlenül a Samsung és az Apple után, így jelentős felhasználói bázist veszíthet el a Huawei, ha nem sikerül megoldani a problémákat, és nem jön ki megfelelő minőségű, új telefonokkal a cég. 

És mi a helyzet a mobil hálózatokkal?

Ebben az esetben is az USA számára lehet a legkevésbé fájdalmas a tiltás, mivel gyakorlatilag folyamatosan kormányzati ellenállás mutatkozott a Huawei eszközei ellen, így a mobilszolgáltatók nem nagyon használják a cég termékeit. Ellenben a világ más országaiban jelentős infrastruktúrát építettek, illetve építenek ki jelenleg is a cég eszközei felhasználásával, így Magyarországon is. A cég teljes kitiltása az Európai Unióból vagy csak valamely tagországából jelentős összegű befektetést, és eszközcserét igényelne.

Mire számíthatunk? Mire kell figyelni? 

Nyilvánvalóan a Huawei és a többi nagy informatikai cég lépései is érdekesek lehetnek, de valószínűleg USA és Kína közötti kommunikációt és lépéseit is érdemes nyomon követni, mivel várhatóan Kína sem fogja válasz nélkül hagyni az USA mostani lépését.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}